3 214 611 Ft, 145 támogató. Köszönjük!
Légy része az igazságnak!

Amikor az a hír, hogy idén nem habzott a Rába

Végre megszelídült?

Ha van hír, amivel majdnem minden évben találkozunk, az az: már megint habzik a Rába. Utánajártunk, idén is előfordult-e ez a jelenség, és megnéztük a korábbi eseteket a 21. században.

Rejtélyes habzások

A Rába folyó az elmúlt évtizedek folyamán többször is habzott akár természetes okokból, akár emberi tevékenység miatt. 2003-ban Nem algásodás, hanem mosószer miatt habzott a Rába 2003. August 08. 01:32 merült fel először, hogy az akkori esetet osztrák gyárak okozhatják , végül csak egy év múlva ismerték el az ottani hatóságok, hogy valóban három bőrgyár engedett naftalin-diszulfonátot a vízbe.

Josef Pröll osztrák és Fodor Gábor magyar környezetvédelmi miniszterek 2007-ben kötöttek megállapodást Megszűnik a Rába habzása? - Végre lépnek az osztrákok! 2007. June 26. 16:01 , amely célja a jövőbeni lehetséges szennyeződések megakadályozása volt. Ez többek között azzal járt, hogy a gyárakban új szűrőkkel kísérleteztek, és a két ország közösen megpróbálta helyreállítani a folyót.

Ám, mivel 2011-ben Ismét intenzíven habzik a Rába 2011. May 12. 09:00 még mindig habzott a Rába, reménytelennek tűnt, hogy valaha eredményeket hoz az egyezmény. Ennek ellenére évekig nem volt hasonló eset, és amikor 2020-ban Habzott a Rába Vas megyében 2020. December 13. 18:00 ismét habzott a folyó, kiderült, hogy természetes okok miatt történt .

A békés időszak

Felkerestük a témában Országos Vízügyi Főigazgatóságot (OVF), akik e-mailben válaszoltak:

“A 2020-as eset óta csupán egy lakossági bejelentés érkezett, 2023. február 06-án, amely szerint a páli szennyvíztisztító telep kifolyója körül opálos, bűzös, zavaros vizet észleltek. Az érintett Szakaszmérnökség helyszíni szemlét tartott, és ugyan a problémát ennek során nem észlelték, de mintavételezés történt a víz minőségének vizsgálatához. Az elemzés eredménye nem igényelt beavatkozást a vízügy részéről.”

- tudtuk meg az OVF-től.

Talán egy ideig nem kell cikket írni arról, hogy “Már megint habzik a Rába”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet