Hadházy Ákos: „Az emberek 70-80 százalékát ma csak a kormánypropaganda éri el, így nem lehet igazi választásról beszélni”

A független országgyűlési képviselővel az aláírásgyűjtésről, a közelgő EP-választásokról beszélgettünk egy szombathelyi fórum után.

A beszélgetésen Hadházy Ákos: A Fidesznek nincs visszaút a demokráciába 2019. February 19. 20:08 elmondta, hogy 450 ezer aláírást gyűjtöttek eddig össze az Európai Ügyészséghez csatlakozás érdekében. Meglesz a tervezett egymillió?

Két dologtól függ elvileg. Az egyik, hogy vannak-e annyian, akik alá akarják írni a kezdeményezést. A másik, hogy lesznek-e elegen, akik összegyűjtik ezeket az aláírásokat, hiszen én a két kezemmel nem tudom összegyűjteni. Teljesen egyértelmű, hogy vannak elegen, akik alá akarják írni, ezt nem csak a közvélemény-kutatás mutatja, hanem az eddig eredmények is.

Hadházy Ákos a szombathelyi fórumon
Nagy Jácint

Most nagyon sok helyen próbálkoznak az aktivistáink azzal, hogy házról házra járnak, az első ilyen akciónk Szombathelyen volt. Az a tapasztalatunk, hogy ha otthon keressük meg az embereket, akkor több mint 50 százalék aláírja a kezdeményezést.

Ha ezt nézzük, megvan az esély az egymillió aláírásra, csak attól függ, hogy az aktivistáink közül hányan tartják meg a lelkesedésüket. Az is sokat tud segíteni, aki csak a saját környezetében, barátai, ismerősei aláírásait összegyűjti.

Azt tudjuk, hogy nincs határideje ennek az aláírásgyűjtésnek, de észszerű lenne, ha az európai parlamenti választásokig sikerülne komoly eredményt elérni.

Valóban, saját magunk adjuk a határidőt, de pont ezért fogalmaztuk meg, hogy az EP-választásokig szeretnénk elérni az egymilliót. Mivel utána eljön az igazság pillanata. Két eset lehetséges.

Nagy Jácint

Ha olyan változás lenne az európai erőviszonyokban, hogy a Fidesz szélsőséges párttársai átvennék a hatalmat, akkor azt kellene mondanom, nem sok értelme volt annak, amit csináltunk. De ez jelen pillanatban nem valószínű.

Ami valószínűbb, a választások után egyszerűen nem engedik meg a Fidesznek, hogy ugyanígy ellopja az európai támogatások nagy részét.

A fórumon Hadházy Ákos: A Fidesznek nincs visszaút a demokráciába 2019. February 19. 20:08 azt mondta, hogy az EP-választáson pár embernek adunk egzisztenciát. Ezt hogyan értette?

Nem egészen ezt mondtam. Ez az a választás, amit a legkönnyebben el lehetne engedni, és azért kellene elengedni, mert a jelen körülmények között ezt hiába hívják választásnak, ez nem választás lesz. Választás akkor van, ha olyan a helyzet, mint egy vásárláskor. Az ember több árut is meg tud nézni, és kiválasztja azt, ami a legjobban tetszik. Ma az emberek 70-80 százaléka nincs abban a helyzetben, hogy az induló politikai tényezők véleményével találkozzon.

Nagy Jácint

Ma az emberek 70-80 százalékát csak a kormánypropaganda éri el. Különbözőek vagyunk, vannak olyan állampolgárok, akiket kimondottan érdekel a politika, a közélet, a haza sora, és vannak, akiket kevésbé. Az, aki csak véletlenül találkozik hírekkel, nagy valószínűséggel a kormánypropaganda híreit fogja megtalálni. És így nem lesz abban a helyzetben, hogy eldöntse, kinek van igaza. És ebben az esetben nem beszélhetünk választásról.

Két lehetősége van a pártoknak, az egyik, hogy ilyen módon nem vesznek részt a választásokon, és ebben az esetben viszonylag kevés dolgot veszélyeztetnének. De ha mégis részt vesznek, akkor nyugodtan ki lehet mondani előre, és ki is kell, hogy ilyen feltételekkel ez nem választás.

Az előrejelzések nagyarányú Fidesz győzelmet mutatnak.

Igen, de ha így is lesz, nem az az oka, hogy a Fidesznek igaza lenne, hanem azért, mert már ebben az évben, pedig sehol nem vagyunk még, de hárommilliárd forintot elköltöttek propagandára. Mindenki látja ezeket a hirdetéseket, amelyek legnagyobb része csúsztatás. Ha nekem is lenne hárommilliárdom, akkor nyilvánosan el tudnám mondani, hogy a minimálbér lehetne jóval magasabb, és hogy miért húztak el mellettünk a szomszédos országok, hiába állítja a kormány az ellenkezőjét.

Nemrég alakult meg hivatalosan is a Mindenki Magyarországa mozgalom. Hogyan állnak a tagszervezéssel?

Ez óriási feladat, mert nagyon sokan jelentkeztek. Az év elején megnyitottuk a jelentkezési felületet, és hálaistennek, nagyon sok a jelentkező, de ez is ad bizonyos szervezési nehézségeket. Persze, ha kevesen jelentkeznének, az sokkal nagyobb baj lenne. Állhatna jobban is a szervezés, azt kell látni, hogy ez csak a lelkesedésünkből indult, nincsenek pénzek, nincsenek vagyonok, nincs olyan háttér, amit például a Fidesz fel tud mutatni az európai pénzek ellopásával.

Ilyen hátteret mi nem is szeretnénk, de nálunk csak az emberek lelkesedése viszi előre, a lelkesedéssel nincs probléma.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet