Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

"Biztosan nem lesz olyan, hogy a Haladás nem játszhatja a hazai meccseit az új stadionban"

Ezt Nemény András polgármester ígérte meg a szerda esti szurkolói fórumon. Látszik, hogy nem egyeznek az álláspontok, és hogy mindenki belesodródott ebbe a történetbe.

Az egy órásra ígért bevezető közel két órásra sikerült, mire a végén Nemény András, Szombathely polgármestere a címben szereplő kijelentést tette. Addig viszont szépen elbeszéltek egymás mellett.

Haladás fórum a bérleti díjról
Szurkolói fórum
Mészáros D. Zsolt

Kedden foglaltuk össze Ki a felelős azért, hogy megint le van gatyásodva a Haladás, és még a stadionjából is kizárhatják? 2020. October 13. 13:59 a közel egy hete kirobbant vitát, ami nyilatkozatháborúval kezdődött, és remélhetőleg ezzel a fórummal ért véget. Persze, bőven van tennivaló, a három félnek - Haladás Labdarúgó Kft., HVSE és az önkormányzat - meg kell egyeznie. Erre tett ajánlatot a polgármester, fogadókészség van, kérdés, mire jutnak a megbeszéléseken.

Mi is a vita és az ügy lényege?

A két legfontosabb:

 • A Haladás sportkomplexum működése drága és nincs pénz rá.
 • A Haladás Labdarúgó Kft. (az NBII-es csapatot működtető cég) tavaly kinevezett új vezetése és a tavaly megválasztott új szombathelyi városvezetés is örökölte a jelenlegi helyzetet az elődeiktől.
 • Haladás fórum a bérleti díjról
  Nemény András és Séllei Árpád
  Mészáros D. Zsolt

  A Haladás Kft. álláspontja

 • Kifogásolják, hogy tavaly nyár óta nem kaptak pénzt az önkormányzattól.
 • Úgy vélik, hogy a kormánytól a HVSE-nek utalt évi 300 millió forint támogatás egy része őket illetné meg.
 • Nem értik, miért kell bérleti díjat fizetniük, ha a kormánytámogatás fedezi a sportkomplexum működésének költségeit.
 • Séllei Árpád ügyvezető azért nem írta alá a bérleti díj 37,5 milliós támogatási szerződését, mert abban az áll, hogy a Kft.-nek ki kell fizetnie a sportkomplexum üzemeltetője által kiállított minden számlát.
 • Haladás fórum a bérleti díjról
  Horváth Attila tájékoztat
  Mészáros D. Zsolt

  A városvezetés álláspontja

 • A sportkomplexum építésekor írták elő, hogy piaci alapon kell bérbe adni a létesítményt, a 300 millió nem fedez minden költséget.
 • A Haladás Kft. tavaly előre megkapta a három évre szóló működési támogatást.
 • Az ezen felül az idei évre ígért 37,5 milliós bérletidíj-támogatást azért nem utalták át, mert a Haladás Kft. ügyvezetője nem írta alá az erről szóló szerződést. Az üzemeltető egyébként számlát csak szerződés alapján állíthat ki.
 • Az önkormányzat 10 százalékban tulajdonosa a Haladás Kft.-nek, a többségi tulajdonosnak, az Illés Akadémiának is kellene vállalni a terheket.
 • Haladás fórum a bérleti díjról
  Mészáros D. Zsolt

  A vita hosszan tartott, a rossz hangosítás miatt nehezen volt érthető, és azért is, mert gyakoriak voltak a bekiabálások. Vagyis, voltak indulatok a szurkolók és a vitázó partnerek között is, ráadásul mindenki hibázott néha az adatokban, amire a HVSE jelen lévő egyik elnökségi tagja hívta fel a figyelmet.

  Gyakorlatilag Séllei Árpád, a Haladás Kft. ügyvezetője szinte a vádlója volt a városvezetésnek, ebbe néha a műsorvezető is besegített. Horváth Attila alpolgármester a konkrét lépésekkel, kijelentésekkel, adatokkal szembesítette a jelenlévőket, Nemény András polgármester pedig igyekezett nagyobb távlatokba helyezni az ügyet, és kereste a konszenzust.

  Sok minden kiderült, például az is, hogy tavalyról 75 milliós elmaradást görget maga előtt a Haladás Kft., és az is, hogy egy "ismeretlen" szereplő buzdította őket olyan számlák kiállítására, amelyek mögött nem volt teljesítmény. Ezzel akarták megszerezni a HVSE számlájára utalt 300 milliós kormánytámogatás egy részét.

  Haladás fórum a bérleti díjról
  Mészáros D. Zsolt

  Ez a vonal egyébként végighúzódott a vitán, úgy tűnt, hogy a futballcsapat olyan ígéreteket kapott korábban, hogy minden rendben lesz, nem kell aggódni, de a kormányhatározatok nem pontosan azt tartalmazták, amit az ígéretek. Ilyen például az, hogy a 300 milliós kormánytámogatást a HVSE kapta, és abból nem kapott részt a futballcsapat.

  És egymás melletti elbeszélés is volt, a Haladás ügyvezetője és a szurkolók jó része nem igazán értette, miért számít a bérleti díjra szánt 37,5 millió forint közpénz a futballcsapat támogatásának, amikor azt közvetlenül a sportkomplexumot működtető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. kapja, de ezzel az összeggel csökkennek a futballcsapat költségei.

  Haladás fórum a bérleti díjról
  Mészáros D. Zsolt

  Nemény András tett fel a közel kétórás vita végén megoldási javaslatokat:

 • A Haladás Kft. ügyvezetője írja alá a bérletidíj-támogatásról szóló szerződést, és előtte egyeztessenek a vitás pontokról. Ha ez megtörténik, az év végéig megvan a csapat által fizetendő bérleti díj.
 • A tavalyról áthúzódó adósság kifizetését a három szereplő (Haladás Labdarúgó Kft., HVSE és az önkormányzat) egyharmad-egyharmad arányban vállalja át.
 • Az önkormányzat vállalja, hogy a mindenkori bérleti díj legalább felét minden évben kifizeti a futballcsapat helyett.
 • Közösen dolgozzanak ki egy olyan modellt, ami hosszú távra megoldja a helyzetet.
 • A fórumon egyébként további két érdekes dolgot is megtudtunk:

 • Elkészült a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. működésének átvilágításáról szól jelentés. Ezt viszont csak a cég hozzájárulásával lehet nyilvánosságra hozni, Nemény András kérte is Séllei Árpádot, hogy ehhez a többségi tulajdonos járuljon hozzá. A polgármester szerint ebből a szurkolók és a közvélemény is megtudná, milyen gazdálkodás folyt a csapatnál az elmúlt években. Nemény szerint érdekes dolgokat is tartalmaz a jelentés.
 • Eladó a futballcsapat többségi tulajdoni része, a többségi tulajdonos azonban csak abban az esetben hajlandó megválni a résztől, ha a vevő kifizeti azt a 210 millió forintot, amit tavaly a többségi tulajdonos beletett a cégbe.
 • Szóval, lesznek még viták, de úgy tűnik, van szándék a megállapodásra, Nemény András ezért is tette a címben olvasható ígéretét: "Biztosan nem lesz olyan, hogy a Haladás nem játszhatja a hazai meccseit az új stadionban" .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra