Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ki a felelős azért, hogy megint le van gatyásodva a Haladás, és még a stadionjából is kizárhatják?

A közpénzmilliárdok és a központi vezérlés teszik tönkre a futball klubok egy részét.

Az elmúlt napokban komoly nyilatkozatháború alakult ki a Haladás futballcsapatot működtető Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft., valamint a szombathelyi önkormányzat között.

A szombathelyi városvezetés pénteken adta ki közleményét, 100 millió forintnyi gazdasági szabálytalanság a Haladás futballcsapatánál? 2020. October 09. 13:51 amiben többek között gazdasági visszaélés gyanújáról, teljesítés nélküli számlák kibocsátásáról is szó van, ahogy arról is, hogy a csapat az idén nem fizette ki a bérleti díjat a sportkomplexum használatáért.

Az alap probléma: Nincs pénz a sportkomplexumra

Séllei Árpád, a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. ügyvezetője erre hétfőn hosszú közleményben A Haladás nem érti, hogy ha az állam kifizeti a stadion üzemeltetését, akkor miért kell nekik is bérleti díjat fizetniük 2020. October 12. 10:26 válaszolt. Többek között azt írja, az önkormányzat az idén egy fillért sem adott a csapatnak, a bérleti díjra megítélt 37,5 milliós támogatást sem kapták meg.

A városvezetés részéről Horváth Attila költségvetésért (is) felelős alpolgármester válaszolt, szintén közleményben. A Haladás ügyvezetője nem írta alá a szerződést, ezért nem kapták meg a 37,5 milliót - írja a városháza közleménye 2020. October 12. 17:34 Többek között azt írta, hogy Séllei Árpád elutasította a város 37,5 millió forint összegű támogatását, és olyan, jogszabályba ütköző módosításokat kért a szerződésen, amely szerint a támogatási összeggel nem kell elszámolnia, a támogatás felhasználását az önkormányzat nem ellenőrizheti.

Azért, hogy tiszta legyen, melyik cég mit is csinál, egy kis gyorstalpaló.

 • A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. üzemelteti a sportkomplexumot és szedi be a bérleti díjat azoktól, akik azt használják. Száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég.
 • A Haladás VSE (HVSE) egy sportegyesület, több szakosztállyal és utánpótlásképzéssel. Egyesületként működik, a városi önkormányzat alapította és egyedüli tulajdonosa.
 • A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. működteti a felnőtt, jelenleg NB II-es futballcsapatot. Többségi tulajdonosa az Illés Sport Alapítvány, az önkormányzatnak 10 százalékos tulajdonrésze van a kft-ben.
 • Drága a sportkomplexum
  Mészáros Zsolt

  Kedd délelőtt felhívtuk Séllei Árpád ügyvezetőt, aki kérdésünkre kifejtette: az alapvető gond ott van, hogy nincs pénz a sportkomplexum működtetésére. A HVSE-től a stadiont működtető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. nem kap pénzt, mert nincs szerződésük.

  Séllei szerint a futballcsapat pénzét már megkapta az üzemeltető cég, nem érti, miért kell a Haladást támadni és ellene hangolni a szurkolókat. Azt sem érti, miért adta ki a városvezetés az első, pénteki közleményt, hiszen abban egy olyan Facebook-posztra reagálnak, amit nem a futballcsapat tett közzé, hanem egy magánoldalon jelent meg.

  Megkérdeztük, miért nem írta alá a bérleti díjra megígért 37,5 millióról szóló szerződést. Az ügyvezető azt mondta, azért, mert ultimátum jellegű volt a szerződés, nem tudták előre átnézni. Kijelentette, volt benne olyan pont, amit egyszerűen nem lehetett aláírni. Hogy pontosan mire gondolt, azt nem akarta részletezni.

  Séllei kijelentette: hamis a vád, hogy másra akarták volna költeni ezt a pénzt, hiszen azt az önkormányzat azonnal a stadionüzemeltető számlájára utalta volna. Szerinte az sem igaz, hogy a Haladás nem tudna elszámolni a gazdálkodásával, az önkormányzati pénzekkel.

  Havi 10 ezer euró alatt az NB II-be sem találni jobb játékost

  Arra is rákérdeztünk, igaz-e, hogy kapott olyan információt, hogy ha 72 órán belül nem fizetik ki az elmaradt bérleti díjat, akkor kitiltják a csapatot a sportkomplexumból. Séllei azt mondta, ez igaz, a stadionüzemeltető ügyvezetőjétől és a városvezetéstől is azt az információt kapta, hogy kizárják őket a stadionból.

  Mészáros D. Zsolt

  Horváth Attila alpolgármestert nem értük el, beszéltünk viszont Czeglédy Csabával, aki 2010 előtt a sportért (is) felelős alpolgármester volt, abban az időben, amikor a Haladás futballcsapatnak még az önkormányzat volt a többségi tulajdonosa.

  Czeglédy szerint mélyen gyökerezik a probléma. Egyrészt nagyon sokba kerül a sportkomplexum működtetése, másrészt teljesen átalakultak a futballban a pénzügyek. Annak idején megfizethető és jó játékosok voltak a piacon,

  ma már egy jobb NB II-es focista sem szerződik el havi 10 ezer euró és egyéb juttatások alatt.

  Ennek következtében van most az NB II középmezőnyében a Haladás, ami Czeglédy szerint tragikus, de annál jobb, mintha nem létezne a csapat.

  Kié a 300 milliós kormánytámogatás?

  Az ügy azonban annál bonyolultabb, hogy ilyen közlemények alapján világos képet kapjunk róla. Információink szerint a háttérben a sportkomplexumot használó két klub ellentéte is jelen van.

  Ennek oka a kormány által a stadionüzemeltetésre adott kétszer évi 300-300 millió forint Két év alatt 600 millió forint közpénzt fordít a kormány a szombathelyi stadion üzemeltetésére 2019. May 01. 07:06 támogatás. Ezt a pénzt ugyanis a HVSE kapja meg, információink szerint úgy tartják, hogy ez a pénz a csarnok üzemeltetését és a HVSE szakosztályait és az utánpótlásnevelést támogatja.

  Ebből a pénzből a futballcsapat is részt kért volna, de nem kapott. Ezért döntött úgy a közgyűlés, hogy 37,5 milliót ad a futballcsapatnak a bérleti díjra, ezt a szerződést azonban az ügyvezető nem írta alá.

  A futballcsapat anyagi gondja nem az önkormányzat problémája

  Egy, az ügyre nagy rálátással bíró szakértő szerint a futballcsapat többi anyagi gondja nem az önkormányzat problémája, hiszen a városnak csupán tíz százalék a tulajdonrésze a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft-ben. Vagyis, ez a cég piaci alapon működik, és a többségi tulajdonosnak a feladata a működőképesség biztosítása.

  A többségi tulajdonos pedig az Illés Sport Alapítvány. Ez az alapítvány működteti a város szélén hatmilliárdból épülő Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 Illés Akadémiát. Így a működési gondokkal nekik kellene foglalkozniuk.

  Informátorunk úgy látja, a hazai futballt gyakorlatilag tönkretette a kormánypolitika. Közpénzből milliárdokat öntenek a rendszerbe, és központilag irányítanak mindent. A szűk körből kimaradó csapatok nem tudják tartani a ritmust, ennek a következménye az állandó pénzhiány is.

  Nem hivatalos információink szerint a Haladás Kft. ügyvezetője jelezte, hogy mégis hajlandó aláírni a 37,5 milliós támogatásról szóló szerződést.

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra