Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ki a felelős azért, hogy megint le van gatyásodva a Haladás, és még a stadionjából is kizárhatják?

A közpénzmilliárdok és a központi vezérlés teszik tönkre a futball klubok egy részét.

Az elmúlt napokban komoly nyilatkozatháború alakult ki a Haladás futballcsapatot működtető Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft., valamint a szombathelyi önkormányzat között.

A szombathelyi városvezetés pénteken adta ki közleményét, 100 millió forintnyi gazdasági szabálytalanság a Haladás futballcsapatánál? 2020. October 09. 13:51 amiben többek között gazdasági visszaélés gyanújáról, teljesítés nélküli számlák kibocsátásáról is szó van, ahogy arról is, hogy a csapat az idén nem fizette ki a bérleti díjat a sportkomplexum használatáért.

Az alap probléma: Nincs pénz a sportkomplexumra

Séllei Árpád, a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. ügyvezetője erre hétfőn hosszú közleményben A Haladás nem érti, hogy ha az állam kifizeti a stadion üzemeltetését, akkor miért kell nekik is bérleti díjat fizetniük 2020. October 12. 10:26 válaszolt. Többek között azt írja, az önkormányzat az idén egy fillért sem adott a csapatnak, a bérleti díjra megítélt 37,5 milliós támogatást sem kapták meg.

A városvezetés részéről Horváth Attila költségvetésért (is) felelős alpolgármester válaszolt, szintén közleményben. A Haladás ügyvezetője nem írta alá a szerződést, ezért nem kapták meg a 37,5 milliót - írja a városháza közleménye 2020. October 12. 17:34 Többek között azt írta, hogy Séllei Árpád elutasította a város 37,5 millió forint összegű támogatását, és olyan, jogszabályba ütköző módosításokat kért a szerződésen, amely szerint a támogatási összeggel nem kell elszámolnia, a támogatás felhasználását az önkormányzat nem ellenőrizheti.

Azért, hogy tiszta legyen, melyik cég mit is csinál, egy kis gyorstalpaló.

 • A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. üzemelteti a sportkomplexumot és szedi be a bérleti díjat azoktól, akik azt használják. Száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég.
 • A Haladás VSE (HVSE) egy sportegyesület, több szakosztállyal és utánpótlásképzéssel. Egyesületként működik, a városi önkormányzat alapította és egyedüli tulajdonosa.
 • A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. működteti a felnőtt, jelenleg NB II-es futballcsapatot. Többségi tulajdonosa az Illés Sport Alapítvány, az önkormányzatnak 10 százalékos tulajdonrésze van a kft-ben.
 • Drága a sportkomplexum
  Mészáros Zsolt

  Kedd délelőtt felhívtuk Séllei Árpád ügyvezetőt, aki kérdésünkre kifejtette: az alapvető gond ott van, hogy nincs pénz a sportkomplexum működtetésére. A HVSE-től a stadiont működtető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. nem kap pénzt, mert nincs szerződésük.

  Séllei szerint a futballcsapat pénzét már megkapta az üzemeltető cég, nem érti, miért kell a Haladást támadni és ellene hangolni a szurkolókat. Azt sem érti, miért adta ki a városvezetés az első, pénteki közleményt, hiszen abban egy olyan Facebook-posztra reagálnak, amit nem a futballcsapat tett közzé, hanem egy magánoldalon jelent meg.

  Megkérdeztük, miért nem írta alá a bérleti díjra megígért 37,5 millióról szóló szerződést. Az ügyvezető azt mondta, azért, mert ultimátum jellegű volt a szerződés, nem tudták előre átnézni. Kijelentette, volt benne olyan pont, amit egyszerűen nem lehetett aláírni. Hogy pontosan mire gondolt, azt nem akarta részletezni.

  Séllei kijelentette: hamis a vád, hogy másra akarták volna költeni ezt a pénzt, hiszen azt az önkormányzat azonnal a stadionüzemeltető számlájára utalta volna. Szerinte az sem igaz, hogy a Haladás nem tudna elszámolni a gazdálkodásával, az önkormányzati pénzekkel.

  Havi 10 ezer euró alatt az NB II-be sem találni jobb játékost

  Arra is rákérdeztünk, igaz-e, hogy kapott olyan információt, hogy ha 72 órán belül nem fizetik ki az elmaradt bérleti díjat, akkor kitiltják a csapatot a sportkomplexumból. Séllei azt mondta, ez igaz, a stadionüzemeltető ügyvezetőjétől és a városvezetéstől is azt az információt kapta, hogy kizárják őket a stadionból.

  Mészáros D. Zsolt

  Horváth Attila alpolgármestert nem értük el, beszéltünk viszont Czeglédy Csabával, aki 2010 előtt a sportért (is) felelős alpolgármester volt, abban az időben, amikor a Haladás futballcsapatnak még az önkormányzat volt a többségi tulajdonosa.

  Czeglédy szerint mélyen gyökerezik a probléma. Egyrészt nagyon sokba kerül a sportkomplexum működtetése, másrészt teljesen átalakultak a futballban a pénzügyek. Annak idején megfizethető és jó játékosok voltak a piacon,

  ma már egy jobb NB II-es focista sem szerződik el havi 10 ezer euró és egyéb juttatások alatt.

  Ennek következtében van most az NB II középmezőnyében a Haladás, ami Czeglédy szerint tragikus, de annál jobb, mintha nem létezne a csapat.

  Kié a 300 milliós kormánytámogatás?

  Az ügy azonban annál bonyolultabb, hogy ilyen közlemények alapján világos képet kapjunk róla. Információink szerint a háttérben a sportkomplexumot használó két klub ellentéte is jelen van.

  Ennek oka a kormány által a stadionüzemeltetésre adott kétszer évi 300-300 millió forint Két év alatt 600 millió forint közpénzt fordít a kormány a szombathelyi stadion üzemeltetésére 2019. May 01. 07:06 támogatás. Ezt a pénzt ugyanis a HVSE kapja meg, információink szerint úgy tartják, hogy ez a pénz a csarnok üzemeltetését és a HVSE szakosztályait és az utánpótlásnevelést támogatja.

  Ebből a pénzből a futballcsapat is részt kért volna, de nem kapott. Ezért döntött úgy a közgyűlés, hogy 37,5 milliót ad a futballcsapatnak a bérleti díjra, ezt a szerződést azonban az ügyvezető nem írta alá.

  A futballcsapat anyagi gondja nem az önkormányzat problémája

  Egy, az ügyre nagy rálátással bíró szakértő szerint a futballcsapat többi anyagi gondja nem az önkormányzat problémája, hiszen a városnak csupán tíz százalék a tulajdonrésze a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft-ben. Vagyis, ez a cég piaci alapon működik, és a többségi tulajdonosnak a feladata a működőképesség biztosítása.

  A többségi tulajdonos pedig az Illés Sport Alapítvány. Ez az alapítvány működteti a város szélén hatmilliárdból épülő Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 Illés Akadémiát. Így a működési gondokkal nekik kellene foglalkozniuk.

  Informátorunk úgy látja, a hazai futballt gyakorlatilag tönkretette a kormánypolitika. Közpénzből milliárdokat öntenek a rendszerbe, és központilag irányítanak mindent. A szűk körből kimaradó csapatok nem tudják tartani a ritmust, ennek a következménye az állandó pénzhiány is.

  Nem hivatalos információink szerint a Haladás Kft. ügyvezetője jelezte, hogy mégis hajlandó aláírni a 37,5 milliós támogatásról szóló szerződést.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra