Halálhoz adott tippeket az emberkerülő fiatalember

Rendőrök vittek el egy pecöli fiatalembert, aki a gyanú szerint több fiatal halálát segítette a tanácsaival. Chaten tartotta a kapcsolatot a későbbi áldozatokkal, Crazy srác néven.

Több öngyilkossághoz is adhatott „hasznos” tanácsokat a 22 éves K. Gábor, aki egy Vas megyei faluból, Pecölből tartotta a kapcsolatot az életük eldobására készülőkkel. Mint kiderült, a Crazy srác néven bejelentkező K. Gábor iszonyodott az emberektől, nagymamája nélkül szinte ki sem mozdult szülei házából. Egy súlyos betegséget beszélt be magának, és rendszeresen foglalkoztatta a halál. Szülei és nagymamája érezték, hogy valami nincs rendben a fiúval, de nem gyanították, hogy mi a „hobbija”.

K. Gábor - tanácsokat adott öngyilkosjelölteknek
K. Gábor - tanácsokat adott öngyilkosjelölteknek
Tánczos Mihály

B. Barbara és P. Balázs január 20-án követett el közös öngyilkosságot Újpesten, néhány nappal ezelőtt pedig Kispesten próbálkozott öngyilkossággal R. Mária és H. Alexandra. Az utóbbi esetben győzött az életösztön, az egyik öngyilkosjelölt félúton meggondolta magát és mentőt hívott. Az életüket még sikerült megmenteni. A Bors információi szerint K. Gábor egy budaörsi, országos visszhangot kiváltó esettel is összefüggésbe hozható. Akkor G. Zsanett és R. Katalin egy kocsiba bezárkózva veszélyes gázt lélegeztek be. Mindketten meghaltak. A két lány az interneten ismerkedett meg és ott szövetkezett az öngyilkosságra. Valaki konkrét tanácsokkal látta el őket, hogyan végezzenek magukkal. Ez a valaki feltehetőleg K. Gábor volt.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk Öngyilkossághoz adott tippeket a vasi fiatalember 2013. February 18. 16:56 , Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be a rendőrség, hogy K. Gábor ellen öngyilkosságban közreműködés miatt folytatnak eljárást, amiért a gyanúsított akár ötéves börtönbüntetést is kaphat. K. Gábor interneten tartotta a kapcsolatot az öngyilkosjelöltekkel, ösztönözte, sürgette a fiatalok öngyilkosságát és gyakorlati tanácsokat adott. A rendőrök lefoglalták a férfi számítógépét, ezen hat további fiatallal folytatott levelezést találtak, akik a közeljövőben készültek öngyilkosságra. A rendőrök felkeresték a családokat és beszéltek az öngyilkosságra készülő fiatalok szüleivel.

Benne leszek a Sokkolóban

2012. év végén a nyugat.hu Sokkoló rovatának egyik cikkéhez érkezett egy nyugtalanító – és ezért nem sokkal később törölt – üzenet, ami miatt levelet írtunk az üzenet feladójának. Az ismeretlen akkor azt állította, nemsokára ő is végez magával és majd foglalkozhatunk vele a Sokkolóban.

G. Zsanett és Kata - Mérgező gázt lélegeztek be, meghaltak
G. Zsanett és Kata - Mérgező gázt lélegeztek be, meghaltak
Archív

Az illető válaszolt a levélre és végül több üzenetet is váltottunk vele. Ez alapján számunkra világossá vált, hogy a férfi valószínűleg beképzelt magának egy súlyos betegséget, és emiatt készült a halálra. A meggyőzőnek tűnő érveit azonban cáfolni tudtuk, sőt, olyan dolgokra is ráhibáztunk, amiket később beismert levelezőpartnerünk. Próbáltuk rábeszélni, hogy forduljon orvoshoz, de erre nem volt hajlandó, és személyét sem fedte fel. A levelezés elejéből közlünk néhány részletet, a személyes részek kihagyásával. Most már bizonyos: K. Gáborral leveleztünk, így leveleink szintén a rendőrségen kötöttek ki.

Részlet a levelezésből

Őszintén szólva rákos betegségem van körülbelül már 8 éve, szólni nem mertem akkoriban SEM és most SEM lehet!Tudom most felmerül benned e kérdés akkor hogy-hogy élek még? Hát én nem tudom lassú lefolyású dolog ez szerintem!Totál nullán vagyok,testileg lelkileg annyira "összetörtek"már! Így dolgozni sem tudok elmenni,emberek közt rettegek,ha valaki mellém áll én távolabb lépek,de komolyan!Annyi mindent ki kellett így zárnom magamból(...)

Videó a fiatalember elfogásáról

Megesküdtem mikor előttem meghalt a papám a kórházban rákosan hogy ÉN ODA NEM MEGYEK annál  a sok szenvedésnél jobb gyorsabban túl lenni rajta! Van egy imádni való nagymamám na talán miatta élek, mindig azt mondja "mi lenne vele nélkülem"...erre én magamban "ha tudnád h milyen beteg vagyok" Minden nap csak közelebb érek a halálhoz, erre fel kell készülni, akaratot meríteni hozzá! (...) Szóval nemsokára egy újabb ilyen cikket kell majd írnod, úgy érzem lassan cél egyenesbe érek már

Hidd el dehogynem már egyszerűen semmit nem tudok szépnek látni,utcára sem bírok szinte kimenni mert olyan retek emberek vannak hogy köpködnek az utcán.. (ez nem dolgozik stb) És Na így nem is lehet ez az igazság nem az van hogy én nem akarok!Ez van az hogy valaki beteg lett nem tehet róla....

A nagymama nélkül sehova

Pecölben K. Gábor nagymamájával találkoztunk. A 72 éves asszony sírva tárta szét a kezét. Ők még nagyon keveset tudnak arról, miért vitték el Gábort.

Innen vitték el a rendőrök Gábort és a számítógépét
Innen vitték el a rendőrök Gábort és a számítógépét
Tánczos Mihály

-

Rendőrök nyomultak be a házba és kérdezték, hol az unokám. Ő éppen a számítógép előtt ült az emeleten. Nem állt ellen, de úgy bántak vele, mint valami gyilkossal. Nem beszélhettem vele, de amikor elvitték odaszólt nekem, „Mama, gyere el!”

- temette az arcát a kezébe az asszony.

K. Gábor 10 osztályt végzett, szombathelyi és vépi szakmunkásképzőt is otthagyott és pár napot dolgozott egy vépi munkahelyen, de nem bírta. Nagymamája szerint a fiú akkor omlott össze, amikor szeretett nagyapja meghalt mellette, miközben a fiú fogta a kezét. Ezután iszonya volt az emberektől, sehova nem ment ki egyedül a pecöli házból. Jellemzően a nagymamáját vitte magával még tankoláshoz, bevásárláshoz is. Egyedül még a szomszédba sem ment át, szerszámért.

-

Nagyon jó fiú, ezt bárki megmondhatja róla a faluban. Mindent megcsinált a ház körül és még főzött is. Kocsmába nem jár, nem iszik, minden fillért betesz a takarékba, hogy a nagyapjának síremléket csináltathasson, de tőlem is kérdezte, hogy mama, adjak pénzt? Fát szedett engedéllyel a Gyöngyös partján, ősszel meg több mázsa diót, kukoricát szedett. A terményeket eladta és ezt a pénzt is félretette

– mutatta a tízezres takarékszelvényeket a nagymama. K. Gábor szülei keményen dolgoztak és bár szerény anyagi körülmények között élnek, igyekeztek mindent megadni a fiúnak.

B. Barbara - 2013. január 20-án öngyilkos lett P. Balázzsal
B. Barbara - 2013. január 20-án öngyilkos lett P. Balázzsal
Archív

A számítógépet a nagymama vette, részletre és nem érti, hogyan segédkezhetett K. Gábor az öngyilkosságokhoz ennek segítségével.

-

Most mondja meg, ha én azt mondom magának, hogy ugorjon a kútba, akkor maga beleugrik? Ugye nem? Akkor miért bántják ilyennel az unokámat? Ő soha nem ártott senkinek. Remélem mielőbb hazajöhet. De ha visszaadják a gépét, akkor azt a saját kezemmel töröm össze!

K. Gábor édesapja munkából ért haza, sírással küszködve mondta, hogy a fia nem engedte be a szobájába. Együtt rendszeresen dolgoztak, tevékenykedtek a kertben, és ő sem érti, mi üthetett Gáborba.

Foglalkoztatta a halál

A beszélgetésekből kiderült, a családban nem volt öngyilkosság. K. Gábort viszont rendszeresen foglalkoztatta a halál gondolata, de ennek nem tulajdonítottak eddig különösebb jelentőséget. „Mama, te meddig élsz? Mert követlek ám téged!” - mondta többször nagyanyjának a fiú. Máskor azt kérdezte: minek élünk egyáltalán?

A fiú megemlítette a nagymamájának, hogy ő nagyon beteg, de nem árulta el, mi a baja és orvoshoz sem volt hajlandó elmenni, hiába könyörgött neki az asszony. Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban panaszkodott fejfájásra és bár nem szerette a sapkát, az utóbbi hetekben abban aludt.

A szoba titkai

A nagymama megmutatta, hol számítógépezett az unokája. A fiú egy emeleti szobából adott tanácsokat másoknak a halálhoz. A Bors beszélt a budaörsi kettős öngyilkosság egyik áldozatának édesanyjával, aki a lapnak elmondta, hogy a lánya többször próbálkozott öngyilkossággal. Az első kísérlet után kiderült, hogy az interneten buzdította őt egy férfi, akivel a lány édesanyja is felvette a kapcsolatot, de nem tudott rajta kiigazodni. Az illető egyszer azt írta, hogy sajnálja a történteket, később viszont már arról írt az anyának, hogy a lánya problémájára ez az egyetlen megoldás.

Kísérteties egyezés

Az M1-en 2012. október elsején mutatták be a Hacktion című magyar filmsorozat Online öngyilkosok című epizódját, ami egy kísértetiesen hasonló szituációt mutat be. Ebben egy férfi öngyilkos párokat hoz össze az élet kilátástalanságát hangsúlyozva, de ő soha nem lesz öngyilkos.

Hacktion - Online öngyilkosok (magyar film)

Figyeljen a szülő a neten barangoló gyerekére!

Bácskai Tünde őrnagy, a BRFK bűnmegelőzési osztályának helyettes vezetője rámutatott: a fiatalokat nem lehet kivonni az internet hatásai alól. A szülők azonban megpróbálhatják nyomon követni, kivel tart kapcsolatot a gyermekük a világhálón és törekedni kell arra, hogy a gyerek tudatos internethasználó legyen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha egy szülő veszélyes internetes tartalomra, vagy felhasználóra bukkan, akkor ezt jelezheti a bejelentes_KUKAC_biztonsagosinternet_PONT_hu címen.

Bácskai Tünde őrnagy a szülőket szólította meg
Bácskai Tünde őrnagy a szülőket szólította meg
Fejér Bálint / Bors
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Öngyilkossághoz adott tippeket a vasi fiatalember

Egy pecöli fiatalembert fogtak el a rendőrök pénteken, aki több öngyilkossághoz is adhatott tanácsokat. A férfi megjósolta, hogy a Sokkoló rovatunkban köt ki.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló