Melyik a legjobb szombathelyi hamburger?

Beleharaptunk a város ismertebb hamburgereibe, ízlelgettük őket, azaz teszteltünk. Nekünk olyan élmény volt, hogy inkább felejtenénk az egészet, de legalább Önöknek fel tudtunk állítani egy sorrendet.

Szerkesztőségünk különböző korú emberekből áll, akad fiatal, középkorú, férfi és nő egyaránt. No meg vegetáriánus, épp a paleolit étrendnek hódoló és húsimádó. Szóval sokféle nézőpontból szemlélhettük az íróasztalon sorakozó hat hamburger, amelyeket egytől-hatig számoztunk, hogy senki se tudja melyik honnan érkezett. A beszerzéskor csupán egy feltétel volt, mindenhol ugyanazt kérni: alap hamburgert, elvitelre.

Nagy hamburger teszt
Variációk egy témára
Bonyhádi Zoltán

Ahelyett, hogy válogatott mondatokba szednénk véleményeinket, inkább idézzük azokat a szövegeket, amiket az asztalra tett diktafon rögzített. Íme abszolút őszinte, friss benyomásaink a burgerekről.


Az egyes számú, amerikai küllemű, friss zöldségekkel

- Hmm. Nagyon jó a zöldség. - Szerintem is, bár a hús lehetne kicsit fűszeresebb. - Pontosan, viszont a zsemle állaga jó, tartotta a formáját, és szezámmagos, mint a klasszikus hamburgerek. - Attól függ neked mi a klasszikus, mert a nyolcvanas évek bisztróiban nem volt szezámmag, csak barnára sült buci, mint a négyes vagy hatos burger. - Ja értem, de Amerikában a szezámmagos a klasszikus. Ja és friss a paradicsom, ez piros pont, még íze is van. - Nekem is tetszik, finom is, egyben van, de az a kicsi fűszer tényleg kéne a húsba. És ez tényleg hús, nem valami gyorsfagyasztott, panírozott pép. Pont jó. - Kicsit lehetne nagyobb, mint a többi az asztalon. - Igen, kicsit kisebb, de még így is pont jó egy evésre, mert nem túl kicsi és nem kell hozzá nagy levegő, mint a nagyokhoz.

Nagy hamburger teszt
Kinézetre amerikai klasszikus, friss zöldséggel, kissé fűszertelen, de finom hússal
Bonyhádi Zoltán

A kettes számú, aminek jól jön a pirított hagyma

- Mennyit utaztattátok ezeket burgereket, ez a zsemle teljesen elázott. - Mindegyik ugyanannyit utazott, az előző például száraz volt, pedig azt vettük elsőnek. - Ebben vagy ezeréves a saláta, vagy megmikrózták. - Mikróban nem volt a zöldség, az biztos. - A paradicsom sem a legjobb, semmi íze. - Ez olyan, hogy én inkább leteszem. - Én meg felveszem. Fú, mi ez a mellékíz? Valahogy nem az igazi. - A hús olyasmi, mint az egyesben, vagy... - A hús nekem nem jön be, vékony is, kevés is, viszont jó ez a plusz íz. Mi ez pirított hagyma? - Az hát. Az nagyon finom benne, sokat dob rajta. - De valamiért nagyon el van ázva, tocsog a mustártól meg a ketchuptól. Olyan, mintha az egész már kész lett volna, és a fagyasztóból bevágják a mikróba. - Tényleg nem mikrózták egyben. - A hús nem túl finom. A zsemle egybeállt.

Nagy hamburger teszt: 2.
A pirított hagyma a mentőöv
Bonyhádi Zoltán

A hármas, amiről mindenki tudta, hogy honnan való

- Nyilván tudjuk, hogy ez két hamburger honnan érkezett. Az biztos, hogy nem a Burger Kingből. - Azt kell, hogy mondjam gyerekek, a Meki megbízható. Mindig, mindenhol ugyanazt kapod. Ettem már itthon, Pesten, külföldön, mindig ugyanaz az íz. - A zsemléje nem lenne rossz, ha nem lenne ennyire édes. Olyan, mintha cukorral lenne megszórva. - De azért a belsejét érdemes megnézni, ez nem csupán egy "kevésbé olyan, mint a plakátokon" téma, hanem annak homlokegyenest ellene megy. - Na igen, van benne pontosan egy szelet uborka, darált hagyma. - És a hús. Ami elvileg marha, és annyira nem jellegzetes, csak dolgozik a só, a cukor, meg az ízfokozók. - A hús fűrészporos. - Azért annyira nem rossz. Ezt már nem kéritek? Mert akkor megeszem.

Nagy hamburger teszt: 3.
Mindig és mindenhol ugyanaz az íz
Bonyhádi Zoltán

A négyes, a klasszikus hungaroburger buciban, csalamádéval

- Fú ez mi, amit érzek? Hal? - Dehogy! Az csalamádé, csak nem vecsési, de érezni, hogy savanyú. És jó a zsemléje! - Klasszikus hungaroburger, csalamádéval, nagy barna buciban. - A zöldség jó, friss a saláta is, jó a hús is. - A hús tényleg jó, olyan, mint az egyesben, csak fűszeresebb. - Ugyanaz az íz. - Nekem nem jutott hús, de a zöldség rendben van. - Ott még van egy kis hús a csücskén. - Ez tényleg jó! Ezt venném otthonra is. - Én is erre gondoltam, ez tényleg jó, kicsit kevesebb, de ízesebb csalamádé és mindjárt minden jó. - A zsemle állaga is rendben van. Nem állott. - És még a zöldséget sem spórolták ki. A húson meg érezni, hogy rendes húsból van, nem fagyasztott íztelen valami. - Vagy jól sütik meg! - Mindegy. Ez jó, idáig a legjobb.

Nagy hamburger teszt
Hungaroburger, finom hússal
Bonyhádi Zoltán

Az ötös, amelyik nem randiképes

- Milyen szép szezámmagos a zsemle. Mondjuk kicsit laza már ez is. - Azt a leborult! Ebbe kértetek plusz hagymát? - Hát kérdezték mehet-e, én meg lehet túl erősen helyeseltem. - Ez most annyira hagymás, hogy nem randiképes. - Ez biztos nem. Én érzek mellette valami ismerős ízt is, de nem tudom hova tenni, olyan mint a sült kolbász. - Biztos valamelyik bisztróból hozták a srácok. - Ezt én is érzem, de szerintem csak a hagyma, fűszeres hús és mustár miatt van. Mert olyan a mustár. - Igazad van, de ez így vicces. - Ebbe még tudnék tenni ezt-azt, lenne hely benne. - A zöldségek is jók, de kéne még bele valami feltét. - A saláta nem a legfrissebb, de a paradicsom kiváló. - Nekem is az ízlik. Nincs baj a zöldséggel. - Nekem pedig kifejezetten bejön a sok hagyma. - A zsemle kicsit szétesett, de van benne hús rendesen, finom.

Nagy hamburger teszt: 6.
Sok hagymával, széteső zsemlével - feltétet kíván
Bonyhádi Zoltán

Hatos: ahol a dupla nyerőbb, mint a szimpla

- Ebbe valami panírozott, prézlis hús van, mint a gyorsfagyasztott Sága tallérok. - Azt a... ..na jó ezt én nem tudom megenni. - Hú, ezt én sem, nem tudom mi ez a mellékíz, de nem eszem meg. - Nem tudom mi bajotok, kövezzetek meg, de nekem ízlik. - A zsemle szép, és még szezámmag is van a bucin, a zöldség nagyon jó, a csalamádé itt is jelen van, sőt, ez idáig a legfrissebb saláta! - Nekem ízlik, szerintem jó. - Én nem tudom mit éreztem, de nem vagyok hajlandó még egy falatot megenni. - Ez a hús nekem azért kicsit furcsa. - Furcsa? Inkább szörnyű. - Mert ez nem hús, hanem húspép, biztos nem sült át jól. A zöldségek és a zsemle jó. - De ilyen hússal nem bírom megenni. - Ha pedig tudnád, hogy ez onnan van, ahol egyenesen imádod a dupla húsost, akkor meglepődnél? - Az lehetetlen. - Pedig onnan van, a dupla húsosban rendes hús van, és íme a különbség.

Nagy hamburger teszt: 5.
Szép, de belülről már annyira nem nyerő
Bonyhádi Zoltán

Akkor melyik is a legjobb?

Tesztünk végén összedugtuk fejünket, ketchupos-mustáros ujjainkon számolgattuk pontjainkat s végül megegyeztünk, hogy a hatos nézett ki a legjobban, mert a barna buci idézte a magyaros hamburgereket. Az íznél volt egy kis vita, de végül a négyes hamburger került az első helyre, amit a Király Bisztróban vettünk 550 forintért. Második helyen végzett az egyes, az aClub szintén 550 forintos hamburgere. A harmadik helyen pedig az ötös szendvics, amit 545 forintért kaptunk a Marco Poloban.

1-es hamburger - aClub, 550Ft
2-es hamburger - Hamburgerbár, 650Ft
3-as hamburger - McDonald's, (1db) 250Ft
4-es hamburger - Király Bisztró, 550Ft
5-ös hamburger - Marco Polo, 545Ft
6-os hamburger - 72-es Bisztró, 460Ft

Nagy hamburger teszt
Galériánkban további képek a tesztelt példányokról
Bonyhádi Zoltán

- Akkor holnap ki hol fog hamburgert enni? - hangzott el a végső kérdés, amelyikre kollégánk annyit válaszolt: - Sehol. De ha pisztolyt tartanak a fejemhez, akkor az ötöst választanám.

A többiek vegyesen választanának a 4-es és az 1-es közt. Persze azt is tudjuk, hogy a McDonald'sban nem alaphamburgert kell kérni, és máris jobb. Azt is biztosan állítjuk, ha két esetben nem alaphamburgert kérünk, hanem elhalmozzuk őket a különféle feltétekkel, akkor teljesen más lett volna a sorrend.

A hatosnál a panírozott tallér miatt nem finom a burger, viszont, ha dupla húsost kérünk, akkor ott már rendes hamburgerhússal készül, amivel bejáratott kedvenc lett az elmúlt években körünkben. És van még pár hamburgeres a városban, ami kimaradt tesztünkből.

Nagy hamburger teszt
A ritkaság, amikor jól fogható és tartalma is van
Bonyhádi Zoltán

Ki mit vár egy hamburgertől? Ez is egy fontos kérdés. Egy jó zsemle, jó húspogácsával, jó és friss zöldségekkel.

Én már ettem igazi, amerikai hamburgert, és ha megkóstoljátok, akkor tudjátok, hogy ez mind finom, de igazán egyik sem az, ezekkel a vékony húsokkal

- tette hozzá kollégánk. Hát mi azzal főzünk, amink van, de egy a biztos: ha valahol hamburgert esznek, akkor nyugodtan áldozzanak rá pár plusz forintot, hogy ne az alapot kérjék.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód