Csődközelben a legendás gitárcég, gitárhősökre van szükségük

Nemcsak a Gibsonnál vannak bajok, a Fender is gyengélkedik.

Csődvédelemért folyamodott a legendás Gibson cég, brutális pénzügyi bukásra hivatkozva - írja a 24.hu . A Gibson a rockélet régi és ismert szereplője, a cég szólógitárjait világsztárok használták és használják.

Slash szívesen hasnálja a Gibson Les Pault

A cég most bírósági védelmet kért a hitelezőivel szemben, míg rendezik soraikat. A csődhelyzetet egyébként az okozta, hogy 2014-ben megvásárolták a Philips fejhallgatókat és egyéb kütyüket árusító audiorészlegét. A Moodys 2016-ban visszaminősítette a céget, a cég éves bevétele 2017-re a korábbi 2,1 milliárdról 1,7 milliárd dollárra esett vissza, ráadásul a Gibson márkanév is károkat szenvedett, a Philips elektronikai cuccait is Gibson néven árulták.

A Gibsonnak most elsősorban az adósságaikkal kell kezdeni valamit, ez száz- és ötszázmillió dollár közötti összeget jelent, a jó hír viszont, hogy adósságaik java, 69 százaléka olyan cégekkel szemben áll fenn, akik hajlandónak mutatkoznak némi türelemre a törlesztéssel kapcsolatban.

Angus Young (AC/DC) egy Gibson SG-vel

De nem csak a Gibson kínlódik, a Fender is adósságokkal küzd, és a hangszerboltoknak sincs könnyű dolga. Az elektromos gitárok értékesítése ugyanis világszerte visszaesett másfél millió eladott darabról nagyjából egymillióra évente, 2010-ben az akusztikus gitárokból már több fogyott, mint az elektromosokból.

A híres gitárkereskedő George Gruhn kiegészítése is hasonló irányokról szólt: szerinte ma már az egykori gitáristenek kevésbé jelentenek inspirációt, a zenészek új generációja sokkal inkább a DJ-ket helyezi példaképként maga elé. Szerinte új példaképek tudnák megmenteni az ipart, mint mondta:

Gitárhősökre van szükségünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság