Hány nyugdíjas van ma Magyarországon? – Mennyi az átlagnyugdíj?

A Magyar Posta szerdától a február havi nyugdíjkifizetés mellett megkezdte a kézbesítését a 13. havi nyugdíjnak is – közölte a cég.

A kézbesítést két nappal korábban kezdték, mint a szokásos, de az ütemezés a régi, így a kifizetések legkésőbb a nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon megtörténnek.

„A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások csaknem felét készpénzben, postai kézbesítéssel fizeti az állam az érintettek számára. Ez azt jelenti, hogy havonta átlagosan csaknem 1,2 millió állampolgár készpénzben, postai úton kapja meg ezt az ellátást” - írja a Magyar Posta.

2,5 millió ember kapja meg a 13. havi nyugdíját ezekben a napokban
MTI/Balogh Zoltán

Mindez kíváncsivá tett bennünket, nemcsak azért, mert könnyen lehet, hogy a választásokat - az SZJA-adóvisszatérítés mellett – ez az akció dönti el, de azért is, mert viszonylag keveset tudunk a nyugdíjakról.

Nos, nem is volt olyan könnyű összeszedni az adatokat, merthogy a Nyugdíjbiztosítás Főigazgatóság honlapján 2017 óta nincsenek statisztikák, de a végére csak kikerekedett valami.

Hány nyugdíjas ma Magyarországon?

A KSH legfrissebb adatai szerint 2021-ben kb. 2,5 millió nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember volt a 9,7 milliós Magyarországon, melyből 2 millió körüli öregségi nyugdíjas.

A közhiedelemmel ellentétben az öregségi nyugdíjban részesülők száma már egy ideje nem emelkedik, a megváltozott munkaképességűek száma pedig egyre kevesebb.

Nyugdíjasok számának alakulása Magyarországon - Adatok: KSH, Grafika: Nyugat.hu
Nyugat.hu

Mindez a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy a magyar nyugdíjrendszer sokkal fenntarthatóbb, mint amilyennek gondoljuk.

De ebbe most ne menjünk bele, mint ahogy abba sem, hogy ettől függetlenül hatalmas tömegről van szó, amely képes eldönteni a választásokat, így érthető, hogy a politikai kiemelt figyelmet fordít rájuk.

Mennyi az átlagnyugdíj Magyarországon?

A KSH adatai szerint egy átlagos idős nyugdíjas ma körülbelül 150 ezer forint körüli összeget kap, a megváltozott munkaképességűek esetén ez az összeg csak 81 ezer forint.

Az öregségi nyugdíjak így változtak az elmúlt két évtizedben. Látható, hogy amíg 2000-ben még 36 ezer forintot sem ért el az összeg, így ahhoz képest látványos a folyamatos javulás.

A havi öregségi átlagnyugdíjak alakulása Magyarországon - Adatok: KSH, Grafika: Nyugat.hu
Nyugat.hu

Némileg más képet kapunk, ha egy másik adatsort is ideteszünk.

Ha a nyugdíjakat a nettó átlagkereset százalékában vizsgáljuk, azt látjuk, hogy 2008 óta folyamatosan nyílik az olló. Ekkor a nyugdíjak összege még majdnem 70 százaléka volt a fizetéseknek, mára ez az arány már az 50 százalékot sem éri el. (A 2021-es adatok még nincsenek feltüntetve, de valószínűleg a trend tovább folytatódott.)

Nyugdíjak és egyéb járandóságok egy ellátottra jutó összege a nettó átlagkereset százalékában - Adatok: KSH, Grafika: Nyugat.hu
Nyugat.hu

Hogyan oszlanak meg a nyugdíjak?

Nemcsak az átlagnyugdíj érdekes, hanem az is, hogy azok hogyan oszlanak meg az ellátásban részesülők között.

Saját jogon járó nyugdíjban és ellátásban részesülők a teljes ellátás összege szerint. Adatok: KSH, Grafika: Nyugat.hu
Nyugat.hu

Nos, ezek szerint a többség 100-120 ezer forintot kap. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebbe a csoportosításba beleszámítják a rokkantnyugdíjasokat, akik, ahogy fent jeleztük, jóval kevesebb összeget kapnak, mint az öregségi nyugdíjasok.

Az is kiderül, hogy több mint 80 ezren vannak, akik havonta 300 ezer forintnál is több nyugdíjat kapnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság