Három Vas megyei tanár jogerősen győzött a tankerület ellen - és további 144 perel

A tankerület rosszul értelmezte a túlórák kifizetését. Több millió forintról van szó, amihez még hozzájönnek a közpénzből fizetett tetemes perköltségek.

„Az elsőfokú bíróság a felperesek keresetét a rendkívüli munkavégzés miatt díjazás tekintetében megalapozottnak találta” – olvasható a Győri Ítélőtábla írásban is kiadott ítéletében.

Ennek lényege, hogy a Szombathelyi Tankerületi Központnak ki kell fizetnie három Vas megyei pedagógusnak a 96 órán belül elrendelt helyettesítések óradíját három évre visszamenőlegesen a 2020. szeptember és 2023. január 31. közötti időszakra.

Ez Hende Istvánnak, a Jáki Nagy Márton Általános Iskola matematikatanárának bruttó 82 ezer 688 forintot jelent, két kolléganőjének pedig 135 ezer 450, illetve 129 ezer 938 forintot.

Ehhez jön még a 240 ezres perköltség, ami most másodfokon 20 ezer forinttal megnőtt.

A Vas megyei pedagógusok azért fordultak még a múlt évben a munkaügyi bírósághoz, mert a tankerület úgy értelmezte a jogot, hogy a négy napon belül elrendelt helyettesítések beleférnek a „normál” munkaidőbe, a pedagógusok szerint viszont rendkívüli munkavégzésnek számítanak, amit a munka törvénykönyve alapján pluszban ki kell fizetni.

Első fokon a munkaügyi bíróság egyértelműen a tanároknak adott igazat Újabb pert bukott tanárok ellen a Szombathelyi Tankerületi Központ 2023. November 10. 18:35 , de a Szombathelyi Tankerület Központ mégis fellebbezett, hogy aztán a Győri Ítélőtábla most kimondja a végső szót, mindenben helybenhagyva az elsőfokú ítéletet.

Ez önmagában is érdekes, de valójában nem három pedagógusról és néhány százezer forintról van szó.

Hende István 2022 végén - a Fővárosi Ítélőtábla döntésére hivatkozva – a Pedagógusok Szakszervezete segítségével mozgósította a Szombathelyi Tankerületi Központhoz tartozó intézmények tanárait, és végül 147 Vas megyei tanár - hármas csoportokban - összesen 49 munkaügyi pert indított a Szombathelyi Tankerülettel szemben.

A másik 48 pert (144 érintett pedagógus) jelenleg szüneteltetik, de most, hogy megszületett a jogerős ítélet, mozgásba lendülhetnek a dolgok.

A Szombathelyi Tankerületi Központnak valószínűleg nincs más választása, mint rendezni az összes ki nem fizetett túlórát, ami összességében több millió forintra rúghat, és ehhez még hozzájönnek a szintén milliós nagyságrendű ügyvédi költségek.

A pedagógusok jogállása 2024 januárjától – az elhíresült státusztörvénnyel - megváltozott ugyan, de a jogerős ítélet azt is jelenti, hogy a tanárok a teljes 2023-as évre is perelhetik a tankerületet az ilyen jellegű elmaradt túlóradíjak miatt, és minden bizonnyal meg is nyerik ezeket a pereket.

Magyarországon nincs ugyan precedensjog, de a Győri Ítélőtábla döntése jóval túlmutat Vas megye határain.

Hende István úgy tudja, az ország keleti részében is több tucat per indult, van, ahol már meg is születtek az elsőfokú ítéletek, ráadásul jóval magasabb ügyvédi költségekkel.

„Én már másfél évvel ezelőtt írtam a tankerületi igazgatónak, arra kérve, hogy rendezzük ezt a kérdést, kerüljük el a tömeges pereket, de nem kaptam választ, helyette inkább bevállalták a bíróságot első majd másodfokon. A Szombathelyi Tankerületi Központ olyan, mint egy állatorvosi ló, belekényszeríti a pedagógusokat, hogy pereljenek az igazukért, közben sok millió forintot költenek el közpénzből ügyvédekre, amely pénzeknek bizonyára lenne helye a közoktatásban. Mi is szívesebben tanítanánk az iskolákban, ahelyett, hogy ilyenekkel kelljen foglalkozunk” – kommentálta az ítéletet Hende István.

A jáki pedagógusnak egyébként korábban is volt bírósági ügye a tankerülettel. A Győri Ítélőtábla tavaly májusban hozott jogerős döntést Jogerősen pert vesztett a Szombathelyi Tankerületi Központ - Több ezer pedagógust érinthet a döntés 2023. May 05. 18:27 arról, hogy a Szombathelyi Tankerületi Központ rosszul értelmezte Kásler Miklós miniszter egyik határozatát.

"A Szombathelyi Tankerületi Központ a Győri Ítélőtábla döntését tiszteletben tartja. A bírósági döntés alapján jogosnak ítélt összegeket, a perekben érintett minden pedagógus számára meg kívánja fizetni" - közölte megkeresésünkre Fodor István tankerületi igazgató.

Arra a kérésünkre nem kaptunk választ, hogy mi történik azokkal a túlórákkal, amelyek nem képezik bírósági per tárgyát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet