Háromszáz megfigyelőt is küldhet Magyarországra a választások miatt az EBESZ

Teljes körű választási megfigyelést kér Magyarországra 62 európai parlamenti képviselő.

Szent-Iványi István az ATV Start című műsorában azt mondta: választási megfigyelők már a 2018-as választáson is voltak, de akkor csak egy szűkebb körű delegáció volt jelen, nem teljes körű volt a megfigyelés. Megállapították, hogy nem tekinthető teljes mértékben szabadnak és tisztességesnek a magyarországi választás, ezt pedig többek között a pártok médiához való hozzáférésének hiányosságaival és a költési aránytalansággal indokolták.

A jelenlegi kezdeményezés a külpolitikai szakértő szerint egy ennél sokkal átfogóbb megfigyelést szeretne, vagyis sok hosszú távú megfigyelő érkezhet hazánkba az egész kampányidőszakban, tehát február 12. után, a választáshoz közeledve pedig már mintegy 300 megfigyelő is jelen lehetne. Ezek a megfigyelők az ország bármely részén megjelenhetnek, a szavazóhelyiségekbe is bemehetnek, ugyanakkor elsősorban arra figyelnek, hogy a választások környékén történik-e például agitáció, vagy szervezett szállítás.

A megfigyelők nem szankcionálhatnak, csak egy jelentést készítenek a választásokról. Azonban ha jelentésükben kijelentik, hogy nem tekintik szabadnak a választást, akkor utána jöhetnek súlyos következmények, erről az EBESZ, az unió vagy végső esetben az ENSZ dönthet - mondta Szent-Iványi István.

A szakértő elmondta, már jelenleg is Magyarországon van egy négy fős "accessment" , a szükségleteket felmérő tényfeltáró bizottság, ők fognak javaslatot tenni, hogy teljes körű vagy korlátozott megfigyelés legyen április 3-án. Ugyanakkor szerinte van egy nehézség, amiről nem mindenki tud: ugyanezen a napon Szerbiában is választások lesznek, ott már kimondta az EBESZ, hogy teljes körű megfigyelés lesz, és még nem volt példa arra, hogy ugyanazon a napon két ilyen nagy volumenű akciót hajtsanak végre – hangzott el az ATV-ben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet