Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egy laktanyára emlékeztek a hegyek között, a kőszegi erdőben

Emléktáblát avattak a volt Hörmann Határőr Laktanyánál.

A velemi Szent Vid Kápolnát elhagyva a Hörmann-forrás felé vivő úton áll az egykori határőr laktanyát. Az egykor jobb napokat látott épületegyüttes a Hidegháború végének és a rendszerváltásnak "köszönhette” , hogy végül az enyészeté lett. 1947-től egészen 1990-ig szolgáltak és védték itt a magyar határt, határőr katonák a Hörmann Határőr-őrs kötelékében.

A határőrség 2008-as megszűnését követően öt éve gondolták úgy az egykor itt szolgálatot teljesítő katonák, hogy bajtársi találkozókat szerveznek egykori szolgálati helyükre. Az első egy-két évben csak néhányan, jobbára környékbeliek vettek részt a találkozókon, de később akkora lett az érdeklődés a találkozó iránt, hogy a szervezők maroknyi csapata elhatározta, hogy 2020-ban, közösen emlékhelyet is avatnak, egykori szolgálati helyük helyszínén.

Hörmann Laktanya emléktábla avatás
olvasó

Terveiket azonban felülírta a világjárvány, így az avatást csak idén augusztus 28-án tarthatták meg. Közel száz egykori határőr és családtagjaik – az ország különböző szegleteiből – gyűltek össze a megemlékezésre az egykori Hörmann Határőrlaktanya romos kapujánál.

A szervezők nevében Lábadi Zoltán, aki határőr főhadnagyként 1982 és 1986 között az Őrs parancsnoka volt, köszöntötte egykori bajtársait és hozzátartozóikat. Az egykori őrsparancsnok ünnepi beszédében különös hangsúlyt fektetett arra, hogy a Hörmann Határőr-őrsnél szolgálatot teljesítő katonáknak, itt az Alpokalján, sokszor szélsőséges időjárási körülmények között kellett szolgálniuk.

Hörmann laktanya, emléktábla avatás
olvasó

Az ünnepi beszédeket követően az emlékhely avatása következett. A közadakozásból elkészült emléktáblát Tóth Tibor, az őrs utolsó parancsnoka és elődje, Lábadi Zoltán leplezték le. Az ünnepség erdei piknikkel ért véget, ahol a bajtársak néha könnyezve, néha hangosan nevetve idézték fel újra régi közös emlékeiket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra