Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hogyan került ház a szombathelyi kilátó alá?

Elkezdődött az oladi domb beépítése – vette észre a minap fotósunk. Ház került közvetlenül a kilátó alá. A hivatal szerint minden rendben van.

Jó is az, ha a fotós nyitott szemmel jár a városban és környékén. Munkatársunk éppen az oladi kilátóhoz igyekezett, amikor feltűnt neki, hogy a nagy, nyitott mezőben - ahol eddig Szombathely panorámájábnn lehetett gyönyörködni - , közel az erdőszélhez egy mutatós, láthatóan nem kis értékű családi ház nőtt ki a földből. Gyorsan előkapta apparátját, mi pedig elkezdtünk kutakodni.

Három övezet egy domboldalon

A terület ugyanis – szerintünk – egyértelműen zöld, olyan, amit meg kellene őrizni eredeti állapotában. A kirándulók örömére és a természet érdekében. De nem így történt, a lefotózott ház egyedül áll a domboldalon, igaz, az út másik oldalán már vannak épületek, a lakótelep meg néhányszáz méterre van alatta. De akkor is szúrja a szemet.

A városháza hatósági osztályához fordultunk információért, hiszen ott adják ki és tartják nyilván az építési engedélyeket. Dr. Szele Györgyi osztályvezető egy kis türelmet kért és kiküldte munkatársait, nézzék már meg, hol is áll pontosan az épület.

A politikusok döntöttek így…

A beazonosított helyrajzi számból aztán kiderült, a háznak érvényes építési engedélye van. Amit, ugye, csak építési területként kijelölt részre adhatnak ki. Mindezt pedig az ún. rendezési terv szabályozza, amit a szakemberek ajánlásainak figyelembevételével a városi közgyűlés módosítgat rendszeresen. Nos, a domboldalt 2001-től három részre osztja a jelenleg is érvényes rendezési terv.

Beépült a kilátó alatt az Oladi domb
Kilátás a dombról
Mészáros Zsolt

Két zöldsáv van, ahová tilos építkezni, köztük pedig van egy szűk sáv, ahová lehet. Itt épült ez a ház is, mégpedig kertvárosi besorolással. A szabályok szerint a telek 30 százaléka építhető be, a minimális telekméret 1500 m2, az építménymagasság pedig öt méter lehet. Ez utóbbi nem a tényleges magasság, hanem egy számított érték. Az új családi ház pedig megfelel az előírásoknak, ezért is kapta meg az építési engedélyt a tulajdonos, aki egyébként egy ismert, vállalkozó.

Szóval, minden rendben van, csak a zöldövezet lesz egyre kisebb a város szélén, ami akkor szembetűnő igazán, ha látjuk, milyen a panorámája a domboldalnak. A döntést pedig a városi politikusok hozták meg.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra