Szombathelyen minden háziorvos aláírta a március 1-jétől érvényes új munkaszerződést

A szombathelyi önkormányzat által fenntartott intézményekben nincs betöltetlen praxis.

Március 1-jéig, azaz hétfőig írhatták alá az állami és az önkormányzati fenntartású egészségügyi szolgáltatók dolgozói az új munkaszerződést, Valami nagy dologra készül a kormány az egészségügyben 2020. July 21. 16:15 mely szerint megszűnik közalkalmazotti jogviszonyuk, helyette egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozhatnak tovább.

Az egészségügyi dolgozók új munkaszerződéséről szóló törvényt 2020. október 6-án fogadta el az Országgyűlés, a részletek pedig a november 28-ai Magyar Közlönyben jelentek meg.

Lapunk kérdésére a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete (GESZ) elmondta, hogy az önkormányzat által fenntartott egészségügyi intézmények feladatait február 28-án 70 szakdolgozó és 15 egyéb dolgozó látta el, és közülük határidőig kivétel nélkül mindenki elfogadta az új szerződést. Ez azt jelenti, hogy március 1-jére virradóra minden háziorvos, gyerekorvos, fogorvos és ügyeletes orvos megtartotta praxisát, egy pozíció sem maradt üresen.

Milyen változásokat hoz az új szerződés?

Az új szerződésről dr. Prugberger László szombathelyi háziorvost kérdeztük, aki rögtön azzal kezdte, hogy az önkormányzat fennhatósága alá tartozó egészségügyi dolgozóknak nem ugyanazokat a feltételeket kellett elfogadniuk, mint az állam által felügyelt intézmények, például a kórházak dolgozóinak.

A GESZ orvosainak elsősorban arról kellett dönteniük, hogy belépnek-e a praxisközösségbe, vagy sem. Ennek két formája lesz, a laza, vagy kollegiális praxisközösség és a szoros praxisközösség.

Dr. Prugberger László elmondta, hogy a laza praxisközösségeket járásonként szervezik, és az ebbe való belépés együtt jár például prevenciós rendelések megszervezésével, a helyettesítések szervezésével, ügyeleti rendelések vállalásával.

„Aki nem fogadta el a feltételeket, és nem lépett be egy praxisközösségbe sem, az csak 30 százalékos finanszírozásemelést kap, illetve a szakdolgozója is csak ugyanilyen mértékben kap bérkiegészítést” – fejtette ki dr. Prugberger. A szoros praxisközösségbe belépők egyébként 100 százalékos, a lazába belépők pedig 70 százalékos finanszírozásemeléssel számolhatnak.

A háziorvosok számára a kórházi orvosokkal ellentétben ráadásul a magánpraktizálás lehetősége is nyitottabb marad.

Dr.Prugberger László szerint a praxisközösségbe belépés nem jár különösebb rizikóval.

(Címlapképünk illusztráció)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Valami nagy dologra készül a kormány az egészségügyben

Kettéválasztanák az állami és a privát szférát, az orvosoknak választaniuk kellene, melyikben akarnak dolgozni.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet