A történelem ott lapulhat az asztalfiókunkban

Helytörténeti klub alakult Szombathelyen egy történeti előadással egybekötve.

Helytörténeti klub alakult a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. Helyi gyűjtők, kutatók is benne vannak, de csatlakozhat bárki, akit érdekel a múlt és annak hiteles közlése a jelenben. Innentől negyedévente lesznek összejövetelek, beszélgetős hangulatban, előadásokkal egybekötve, ahogy az szerdán is volt a könyvtárban. Ahogy Spiegler Tibor mondta: szeretem az internetes kultúrát, de könyvtár, múzeum és levéltár nélkül nincs kultőra. A klubnak is az a célja, hogy a hiteles forráskutatást segítse elő, a közös gondolkodást. A klub szervezői: Szalainé Bodor Edit és Spiegler Tibor.

Aprók, de érdekesek - Spiegler Tibor előadása az apró és kisnyomtatványokról

Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtőt már jól ismerhetik azok, akik érdeklődnek a szombathelyi és vas megyei történelem után, több előadást is tartott már, amelyeken sok-sok ritkaságot láthatnak az emberek. Az apró nyomtatványok általában egy ívnél kisebb, vagy füzetszerű kiadások, moziműsoroktól kezdve a névjegyeken át a csokipapírig sok-sok minden tartozik ide, még a bolti számla, a pincérek felírói vagy akár a sorsjegyek is.

Helytörténeti klub - alakuló ülés
Nagy Zoli

Az előadás apropóját az is adta, hogy a könyvtár gyűjteményéből közel hatezer darab aprónyomtatvány digitalizáltak, ami már elérhető online mindenki számára. Itt lehet keresgélni a gyűjteményben . Nem sorolnánk fel, hogy mi mindent láttunk, volt benne sportröplap, színházi műsor de még települést hirdető kis “prospektus” is, amiben fontos volt megemlíteni, hogy van templom és pósta helyben, illetve az állomástól 6 km a falu, de jó minőségű műúton és kocsi is bármikor kapható.

Másik kedvencünk egy ellenőrző könyvecske, amiben az erkölcsi normákat is leírták a lányiskola tanulóinak, mint például:

 • óvakodni kell a rossz sajtótermékektől, mételyező könyvektől és ezektől társaikat is óvják meg
 • kabaré és orfeum a diákok számára nem látogatható
 • nem ifjúsági könyvtárból csak engedéllyel lehet könyvet kölcsönözni
 • Helytörténeti klub - alakuló ülés
  Nagy Zoli

  Egy másik kedvencünk a különleges meghívó, ami egy sorszámozott kis jegy volt a Markusovszky kórház 1929 szeptember elsejei átadójára, amit Horthy Miklós avatott fel. Megtudtuk, hogy ilyen meghívót bárki nem kaphatott, a kis jegy alján pedig ott volt, hogy: ajánlott öltözék: sötét ruha .

  Nagyon komoly történeti források lehetnek egy családi íróasztalban lapuló régi tárgyak

  Ezért nem szabad kidobni, inkább érdemes átadni gyűjtőknek, ha értéke nincs is, de érdekes mindig lehet egy régebbi prospektus, papír. Láttunk tegnap egy kölcsönzőlapot is, amin fel volt sorolva, hogy annak idején lehetett kölcsönözni a porszívó és a padlókefélőgép mellett még akár vasalódeszkát, magyar kártyát vagy gyermekágyat is. Egy régi Savaria néven futó badacsonyi bor címkéjén pedig csak annyi volt feltűntetve, hogy kb. 0,8 dl .

  Helytörténeti klub - alakuló ülés
  Nagy Zoli

  Vagy szintén egy ma már elképzelhetetlen szövegű szórólap: Kikaler Kálmán utóda, Arany István fűszer, csemege, bor és vadkereskedése - Király utca 6. telefon: 28 .

  A program után meg lehetett nézni a könyvtár, olvasóktól elzárt, helyismereti gyűjteményét, kézbe lehetett fogni 19. századi aprónyomtatványokat és utoljára végig lehetett nézni a Szombathely eltűnt épületei tárlatot is.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra