Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hende Csaba: 83 dolgozó nem írt alá a Markusovszky-kórházban

Vannak köztük jó nevű orvosok is. A politikus csütörtök este videón jelentkezett.

Csütörtökön este másodszer jelentkezett be "Válaszok első kézből" című videofórumával Hende Csaba.

Az első alkalomhoz Hende Csaba az Aptiv "Írországba költözéséről" és a zalaegerszegi fejlesztésekről February 05. 11:46 hasonlóan a média kérdéseket küldhetett Szombathely országgyűlési képviselőjének, aki egy előre rögzített felvételen válaszolt ezekre.

Lapunk most is három kérdést küldött, amelyekre később részletesen visszatérünk.

Hende Csaba
Facebook/Hende Csaba

Hende a mintegy 24 perces felvételen többek között a következőkről beszélt.

 • Összefoglalta a ma bejelentett kormányzati védelmi intézkedéseket.
 • A kormány nem fosztja ki Szombathelyt. Az iparűzési adó felére mérséklése valóban hátrányos az önkormányzat számára, de ezek a pénzek itt maradnak a városban, segítenek a gazdaságot újra felpörgetni a tavalyi 5%-os GDP csökkenés után.
 • Szombathellyel zajlanak a kormánytárgyalások a kompenzációról, reméli, hogy a végeredmény méltányos lesz.
 • Elismeri a város nehéz pénzügyi helyzetét, de a 2021-es költségvetés katasztrofális helyzetbe hozza a sportolókat, a civil egyesületeket, és külön kiemelte a Herényiek Házát a vesztesek között.
 • Ismét megdicsérte Ungár Pétert. Most azért, mert csatlakozott a helyi Fidesz oltakozással kapcsolatos nyilatkozatához.
 • Az oltakozás élet-halál kérdése, és nem tudni arról, hogy bárki mellékhatásoktól szenvedett volna, és arról sem, hogy ezzel a vakcinával oltott személy elkapta volna a betegséget.
 • Felelőtlenség lebeszélni az embereket erről.
 • Folynak tárgyalások az MSA-gyógyszert gyártó cég és a magyar kormány között, hogy bizony számú beteg gyerek ingyen jusson a kezeléshez
 • Nem igaz, hogy ő nyújtotta be az új hulladékgazdálkodási törvényt, és az sem, hogy az Szombathely számára hátrányos lenne. 2023-tól egy nagy cég fogja megkapni ezt a munkát, a mostani szolgáltatók ennek részei vagy alvállalkozói lesznek. A szolgáltatás hatékonyabb lesz, és nem lesz drágább a mainál.
 • A március 1-től elindult új egészségügyi rendszer nem okoz fennakadást, a betegeknek előnyösebb, megszűnik például a paraszolvencia és az a gyakorlat, hogy az orvosok felvették a munkát a magánrendelőben, majd a drága beavatkozásokat elvégezték az állami kórházban. Mindeközben az orvosok példátlan béremelést kapnak.
 • A kaszinók jogilag éppen olyan üzletek, mint a plázák boltjai, eddig ezért lehettek nyitva, hétfőtől viszont ezért kell bezárniuk.
 • Lapunk kérdései:

  Hétfőn járt le a határideje annak, hogy az orvosok aláírják az új szerződéseket. A hírek szerint sok orvos mondott fel, mivel számára nem voltak elfogadhatóak a szerződésben foglaltak. Vannak Önnek információi arról, hogy mi a helyzet a Markusovszky kórházban?

  Hende Csaba: A Markusovszky-kórházban a jövőben is megbízhatóan működik az egészségügyi ellátás. A 2083 dolgozó közül 83-man vannak, akik ilyen-olyan okból a távozás mellett döntöttek. Ez megfelel az országos 4 százalékos átlagnak. A távozó orvosoknak, nővéreknek köszönet az eddigi munkáért, és sok sikert a következő életpályáján. Az érintettek közül 14 orvos van, nagy részük rezidens, de vannak köztük nagy nevű főorvosok is, akik korábban a műtéteket végeztek, emellett magánpraxist üzemeltettek. Ők az új rendszerben elesnének a hálapénztől. Pótlásuk megoldható, a távozók létszáma megfelel az éves fluktuációnak. Semmi dráma nincsen, semmi rendkívüli nem történt.

  A 2022-es választásokra készülve egyre több párt nevezi meg jelöltjeit. A Vas megye 1. sz. választókerületben ismét Ön lesz a Fidesz képviselőjelöltje?

  Hende Csaba: A folyót akkor ússzuk át, amikor odaérünk a partjára. A Fidesz ősszel fog jelölteket állítani, ennek meg van a maga demokratikus rendje, aminek nem szeretnék elébe vágni.

  Túllépve a napi politikán, mi a legnagyobb kihívás, amivel Szombathelynek szembe kell néznie most és a közeljövőben? És erre milyen válaszok adhatók?

  Hende Csaba: Rövid és középtávon a legfontosabb a gazdasági dinamizmusnak, a növekedésnek a fenntartása. Az elmúlt 10 év Szombathely történetének talán legsikeresebb időszaka volt. Megduplázódott az a város gazdasági teljesítménye és az átlagjövedelem, eltűnt a munkanélküliség és a város adóssága, megépült a 86-os gyorsforgalmi út. A jövőt illetően három fontos állami infrastrukturális beruházást kell megemlíteni: a Szombathely-Kőszeg gyorsforgalmi utat, ami összeköt Béccsel is, az M86-ost és M87-est összekötő elkerülőút és Szombathely-Egyházasrádóc gyorsforgalmi szakaszt, ami Körmenddel, az M8-assal és a Zalaegerszeg-M7-es utakkal teremt közvetlen kapcsolatot. Az utóbbival megnyílnak a kereskedelmi utak déli irányba is, Szlovénia, Graz, Klagenfurt és Szlovénia felé. Ezekről az útépítéseknek a felgyorsításáról jövő szerdán egyeztetek magas szinten a Parlamentben. Hosszabb távú, de sorsdöntő feladat a demográfiai kérdés megoldása. Hogy legyen elegendő gyerek, hogy ezek a gyerekek jó oktatást kapjanak, hogy az idősek olyan egészségügyi ellátásban tudjanak részesülni, ami meghosszabbítja az életüket. Hogy mi, magyarok legyünk elegen, legyünk egészségesek képzettek, mert akkor leszünk alkalmasak arra, hogy a magasabb életszínvonalat garantáló gazdasági fejlőés bekopogtasson az ajtónkon. És ha lesznek utak, amiken a fejlődés ide tud érni, akkor a fontos kérdések nagyjából meg vannak oldva.

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra