Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hétfőtől bezárják Szombathelyen a bölcsődéket és az óvodákat

Nemény András sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy az önkormányzatot sem tájékoztatják a fertőzöttség részleteiről.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemény rendkívüli sajtótájékoztatót tartott szombat délután, és eközben jött a hír, hogy a kormány visszaadta az önkormányzatoknak a bölcsődék és az óvodák feletti rendelkezés jogát. Ezt a jogot szerdán, a veszélyhelyzet kihirdetésekor vette el a kormány, most hirtelen visszaadta.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A polgármester így azonnal bejelentette, hogy hétfőtől bezárják a szombathelyi bölcsődéket és az óvodákat. Indoklásul annyit mondott, hogy a bölcsődék és az óvodák járványügyi szempontból ugyanolyanok, mint az iskolák, az iskolák bezárását péntek este jelentette be Nehéz hónapok jönnek: akciócsoportok, bezárt iskolák és digitális oktatás March 13. 22:00 a miniszterelnök.

Nemény András sajtótájékoztatója
Szilágyi József (telefonos fotó)

Lapunk kérdésére, miszerint az önkormányzat tud-e bármilyen segítséget adni azoknak a dolgozó szülőknek, akiknek most gondot jelent a gyerekek otthoni felügyelete, Nemény azt mondta, az önkormányzati intézmények dolgozóinak meg tudják oldani ezt a helyzetet, Meg is nyugtatott mindenkit, hogy az emiatt a munkától távol maradó szülő is megkapja a fizetését.

A privát szférában dolgozók esetében annyit tud tenni, hogy egyeztet a munkaadókkal, és megvizsgálják a külföldi példákat.Az intézmények azonban tartanak ügyeletet, azok számára, akik máshol nem tudják elhelyezni a gyerekeket.

Az önkormányzat sem kap információkat a fertőzöttség helyzetéről

Megkérdeztük, hogy van-e megbízható információja a városvezetésnek a fertőzöttség jelenlegi helyzetéről, hogy Vas megyében, illetve Szombathelyen megjelent-e már a koronavírus. Ugyanis sem a tisztiorvosi szolgálat, sem az Operatív Törzs nem ad választ a sajtó érdeklődésére.

A polgármester azt mondta, az önkormányzat sem kap információkat. Még arról sem, hogy az előz hétvégén Szombathelyről kórházba vitt hölgy második tesztje pozitív vagy negatív lett-e. Kijelentette, amint információkhoz jutnak, azokat azonnal megosztják a sajtóval.

A sajtótájékoztató elején Nemény András elmondta, a veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend következtében az önkormányzati döntéseket a polgármester hozhatja meg, de ehhez ő mindig kikéri a szakemberek tanácsait. Kijelentette, ezzel a jogkörrel biztosan nem fog olyan intézkedéseket hozni, amelyek túlterjednek a járványhelyzet kezelésének határain.

Az eddig hozott döntéseknél kiemelte, hogy megváltoztatták a hivatal ügyfélfogadási rendjét Koronavírus: megváltozik a szombathelyi városháza ügyfélszolgálata March 13. 14:25 , és hogy segítséget nyújtanak Megalakult a Szombathelyi Védelmi Tanács: azt kéri, a szülők lehetőleg ne vigyék óvodába, bölcsődébe a gyerekeket March 11. 17:55 azoknak a 65 éven felülieknek, akiknek gondot jelent a gyógyszerek kiváltása.

Megemlítette a pénteki egyeztetést a háziorvosokkal Rendkívüli egyeztetést tartott a városvezetés a szombathelyi háziorvosokkal March 12. 19:01 , amely során kiderült, hogy az orvosok biztonsága nincs garantálva, nem kapták meg a szükséges védőeszközöket. Nemény bejelentette, hogy ezeket az eszközöket megrendelték, és hamarosan meg is érkeznek. 250 darab védőruháról, 100 darab védőszemüvegről, 24 ezer darab védőmaszkról, 60 darab fogorvosi plexiről van szó.

A polgármester azt mondta, erre megvan a keret, hiszen a közgyűlés 50 millió forintot tett félre a járvány kezelésére. Nagyobb gond volt, hogy ezek az eszközök hiánycikknek számítanak. Ráadásul az államnak elsőbbsége van, így nagy munka volt felkutatni a lehetséges beszállítókat.

Ez nem a tavaszi szünet

Nemény kijelentette, arra kéri a gyerekeket és a szülőket, tudatosítsák magukban, hogy a mostani iskola-, óvoda-, bölcsődebezárások nem azt jelentik, hogy előrehozzák a tavaszi szünetet. Nem lenne szerencsés, ha gyerekek lepnék el a boltokat, plázákat, köztereket. Azt kérte, lehetőség szerint mindenki maradjon otthon, és vigyázzanak idős családtagjaikra is. Akár úgy is, hogy szűkítik a személyes találkozások számát, hiszen az idősekre a legveszélyesebb a koronavírus.

Azt is elmondta, hogy azok a gyerekek, akik eddig rászorulóként kaptak iskolai étkezést, ezután is megkapják a meleg ételt, felmérik a kapacitást és a lehetőségeket, és hétfőn tájékoztatnak a részletekről.

A polgármester elmondta, találkozott a Volánbusz vezetőivel is, tőlük azt kérte, hogy függesszék fel a kötelező elsőajtós felszállást, és gondoskodjanak a buszok rendszeres fertőtlenítéséről. Hozzátette, az oktatási intézmények bezárásával új menetrend is kell, erről is tájékoztatnak majd, az új menetrend várhatóan szerdától lép életbe.

A vásárcsarnokot nem zárják be, de arra kérik a vásárlókat, hogy ne a nagyobb piaci napokon menjenek, próbálják arányosan elosztani a bevásárlást, hogy lehetőleg kikerüljék a tömeget. Mint mondta, hamarosan kézfertőtlenítőket szállítanak a piacra.

Nemény András végül mindenkitől felelősségteljes magatartást a szabályok betartását. mint mondta, a szombathely.hu hivatalos oldalon olvasható lesz egy tájékoztatás arról, mit kell tennie annak, aki a koronavírus tüneteit tapasztalja magát. A lényeget mots is elmondta, telefonon kell hívni a háziorvost vagy az ügyeletet, senki ne menjen be a rendelőbe koronavírus-gyanúval.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés