Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hétfőtől bezárják Szombathelyen a bölcsődéket és az óvodákat

Nemény András sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy az önkormányzatot sem tájékoztatják a fertőzöttség részleteiről.

Nemény rendkívüli sajtótájékoztatót tartott szombat délután, és eközben jött a hír, hogy a kormány visszaadta az önkormányzatoknak a bölcsődék és az óvodák feletti rendelkezés jogát. Ezt a jogot szerdán, a veszélyhelyzet kihirdetésekor vette el a kormány, most hirtelen visszaadta.

A polgármester így azonnal bejelentette, hogy hétfőtől bezárják a szombathelyi bölcsődéket és az óvodákat. Indoklásul annyit mondott, hogy a bölcsődék és az óvodák járványügyi szempontból ugyanolyanok, mint az iskolák, az iskolák bezárását péntek este jelentette be Nehéz hónapok jönnek: akciócsoportok, bezárt iskolák és digitális oktatás 2020. March 13. 22:00 a miniszterelnök.

Nemény András sajtótájékoztatója
Szilágyi József (telefonos fotó)

Lapunk kérdésére, miszerint az önkormányzat tud-e bármilyen segítséget adni azoknak a dolgozó szülőknek, akiknek most gondot jelent a gyerekek otthoni felügyelete, Nemény azt mondta, az önkormányzati intézmények dolgozóinak meg tudják oldani ezt a helyzetet, Meg is nyugtatott mindenkit, hogy az emiatt a munkától távol maradó szülő is megkapja a fizetését.

A privát szférában dolgozók esetében annyit tud tenni, hogy egyeztet a munkaadókkal, és megvizsgálják a külföldi példákat.Az intézmények azonban tartanak ügyeletet, azok számára, akik máshol nem tudják elhelyezni a gyerekeket.

Az önkormányzat sem kap információkat a fertőzöttség helyzetéről

Megkérdeztük, hogy van-e megbízható információja a városvezetésnek a fertőzöttség jelenlegi helyzetéről, hogy Vas megyében, illetve Szombathelyen megjelent-e már a koronavírus. Ugyanis sem a tisztiorvosi szolgálat, sem az Operatív Törzs nem ad választ a sajtó érdeklődésére.

A polgármester azt mondta, az önkormányzat sem kap információkat. Még arról sem, hogy az előz hétvégén Szombathelyről kórházba vitt hölgy második tesztje pozitív vagy negatív lett-e. Kijelentette, amint információkhoz jutnak, azokat azonnal megosztják a sajtóval.

A sajtótájékoztató elején Nemény András elmondta, a veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend következtében az önkormányzati döntéseket a polgármester hozhatja meg, de ehhez ő mindig kikéri a szakemberek tanácsait. Kijelentette, ezzel a jogkörrel biztosan nem fog olyan intézkedéseket hozni, amelyek túlterjednek a járványhelyzet kezelésének határain.

Az eddig hozott döntéseknél kiemelte, hogy megváltoztatták a hivatal ügyfélfogadási rendjét Koronavírus: megváltozik a szombathelyi városháza ügyfélszolgálata 2020. March 13. 14:25 , és hogy segítséget nyújtanak Megalakult a Szombathelyi Védelmi Tanács: azt kéri, a szülők lehetőleg ne vigyék óvodába, bölcsődébe a gyerekeket 2020. March 11. 17:55 azoknak a 65 éven felülieknek, akiknek gondot jelent a gyógyszerek kiváltása.

Megemlítette a pénteki egyeztetést a háziorvosokkal Rendkívüli egyeztetést tartott a városvezetés a szombathelyi háziorvosokkal 2020. March 12. 19:01 , amely során kiderült, hogy az orvosok biztonsága nincs garantálva, nem kapták meg a szükséges védőeszközöket. Nemény bejelentette, hogy ezeket az eszközöket megrendelték, és hamarosan meg is érkeznek. 250 darab védőruháról, 100 darab védőszemüvegről, 24 ezer darab védőmaszkról, 60 darab fogorvosi plexiről van szó.

A polgármester azt mondta, erre megvan a keret, hiszen a közgyűlés 50 millió forintot tett félre a járvány kezelésére. Nagyobb gond volt, hogy ezek az eszközök hiánycikknek számítanak. Ráadásul az államnak elsőbbsége van, így nagy munka volt felkutatni a lehetséges beszállítókat.

Ez nem a tavaszi szünet

Nemény kijelentette, arra kéri a gyerekeket és a szülőket, tudatosítsák magukban, hogy a mostani iskola-, óvoda-, bölcsődebezárások nem azt jelentik, hogy előrehozzák a tavaszi szünetet. Nem lenne szerencsés, ha gyerekek lepnék el a boltokat, plázákat, köztereket. Azt kérte, lehetőség szerint mindenki maradjon otthon, és vigyázzanak idős családtagjaikra is. Akár úgy is, hogy szűkítik a személyes találkozások számát, hiszen az idősekre a legveszélyesebb a koronavírus.

Azt is elmondta, hogy azok a gyerekek, akik eddig rászorulóként kaptak iskolai étkezést, ezután is megkapják a meleg ételt, felmérik a kapacitást és a lehetőségeket, és hétfőn tájékoztatnak a részletekről.

A polgármester elmondta, találkozott a Volánbusz vezetőivel is, tőlük azt kérte, hogy függesszék fel a kötelező elsőajtós felszállást, és gondoskodjanak a buszok rendszeres fertőtlenítéséről. Hozzátette, az oktatási intézmények bezárásával új menetrend is kell, erről is tájékoztatnak majd, az új menetrend várhatóan szerdától lép életbe.

A vásárcsarnokot nem zárják be, de arra kérik a vásárlókat, hogy ne a nagyobb piaci napokon menjenek, próbálják arányosan elosztani a bevásárlást, hogy lehetőleg kikerüljék a tömeget. Mint mondta, hamarosan kézfertőtlenítőket szállítanak a piacra.

Nemény András végül mindenkitől felelősségteljes magatartást a szabályok betartását. mint mondta, a szombathely.hu hivatalos oldalon olvasható lesz egy tájékoztatás arról, mit kell tennie annak, aki a koronavírus tüneteit tapasztalja magát. A lényeget mots is elmondta, telefonon kell hívni a háziorvost vagy az ügyeletet, senki ne menjen be a rendelőbe koronavírus-gyanúval.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra