Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Nyugat is ott volt a FES-ösztöndíjasok első találkozóján

Németország legrégebbi politikai alapítványa 1990 óta van jelen Magyarországon.

Október 2-3. között tartotta az első találkozóját, a Friedrich-Ebert-Stiftung német politikai alapítvány az ösztöndíjasai számára. A weimari köztársaság első elnökéről elnevezett politikai szervezet, idén már harminc éve tevékenykedik Magyarországon. Az évforduló alkalmából olyan fiatalokat gyűltek össze, akik elkötelezettek a szociáldemokrácia valamint az Európai Unió céljai és alapértékei mellett.

A résztvevők még nyáron nyertek el ösztöndíjat a FES által kiírt pályázaton. A találkozó arról szólt, hogy megismerje egymást és az alapítványt az a harminc ember, akiket azért támogatnak, hogy tudományos elemzőkészségüket fejlesszék, emellett és a fent említett értékeket releváns módon dolgozzák fel és közvetítsék a társadalom felé.

A FES első ösztöndíjasai.
Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest

Az ösztöndíjasok különböző partnerszervezeteknél dolgoznak, mint például a Magyar Helsinki Bizottság, Magyar Szakszervezeti Szövetség, Mérce stb. Vas megyéből a Nyugat.hu vállalt partnerséget az egyik legrégebb óta működő német politikai alapítvánnyal, ahol egy szombathelyi egyetemista, Horváth Zsolt adott be sikeres pályázatot.

A hétvégi találkozó bemutatkozásokkal és közös ebéddel kezdődött, majd elindultak a szakmai programok és az ismerkedések. Mindenki elmondta, honnan jött és hogy melyik szervezetben végez munkát, majd este elkezdődtek a a panelbeszélgetések, amelyeket Ónody-Molnár Dóra újságíró moderált.

Friedrich Ebert szociáldemokrata politikus, az alapítvány névadója az eseményen használt vászontáskán.
Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest

A beszélgetések meghívott vendégei voltak: Misetics Bálint, a fővárosi önkormányzat lakás-és szociálpolitikai főtanácsadója, Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója és Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Tőlük a jövedelmi különbségek és az ezzel kapcsolatos aggodalmakról hallhattak egy előadást a résztvevők.

Feszült figyelemmel hallgatott panelbeszélgetések október 2-án.
Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest

Az esemény moderátora és házigazdái Jörg Bergstermann és Beate Martin, budapesti FES-társigazgatók voltak. Az ösztöndíjasok következő találkozója decemberre várható, de addig is lesznek informális találkozók, és persze folytatódnak a munkák a partnerszervezeteknél.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra