Hiánypótló: a magyarok idegesítő parkolási szokásairól készült felmérés

Tízből négy vezető azt állítja, mindegy neki, hogy hova parkol.

Majdnem minden sofőrt nyomasztottak már parkoláskor. De csak a válaszadók fele érzi úgy, hogy ő maga tett már ilyet, ami arra enged következtetni, hogy a saját viselkedésünkkel parkoláskor is megengedőbbek vagyunk, mint másokéval.

A magyarok parkolni előre, merőlegesen vagy halszálkában szeretnek, de frusztrálja őket, ha a másik autós nem hagy elég helyet a manőverhez - írja a vezess.hu a Magyar Suzuki hazai autósok körében végzett kutatása alapján.

Tízből négy vezető azt állítja, mindegy neki, hogy hova parkol, tízből heten pedig nem stresszelnek, mert megvan a kellő rutinjuk (66 százalék), vagy a vezetéstámogató rendszerre támaszkodnak (5 százalék).

Parkoláskor a legtöbbet agyalunk:

- a károkozáson (25 százalék),

- a türelmetlenségen és akadályoztatáson (23 százalék),

- fizetős vagy ingyenes parkolóhelyen (10 százalék),

- a parkolókeresés miatti idővesztésen (9 százalék),

- a rutintalanságon (8 százalék),

- minden negyedik válaszadó viszont semmitől sem zavartatja magát.

A férfiakat jobban foglalkoztatja, hogy fizetős vagy ingyenes parkolóhelyet találnak-e, mint a nőket, és az időveszteség is jelentősebb tényező náluk. A nők viszont többet aggódnak azon, hogy kárt tesznek egy másik járműben, illetve jobban frusztrálja őket a forgalom többi résztvevőjének attitűdje.

Egyértelműen segítségnek érezzük, ha a többi autós elegendő teret hagynak a manőverezéshez, a leginkább akadályozó tényezőt pedig abban látjuk, ha ezt nem teszik meg.

A dudaszóval, minősítő gesztusokat történő motiválást a gyorsabb manőverezésre szintén akadályozó tényezőnek tartjuk a parkolásunk során, azt viszont kevéssé vesszük fel, ha a járókelők szoros figyelemmel kísérik a parkolásunkat.

Az autózókat zavarja az is, ha az éppen parkolási manővert végző sofőrök nem használják a tükröket, és adott esetben tolatással kell menekülniük előlük, vagy ha az éppen parkoló autó nem hagy elég helyet a továbbhaladásra, nem használja az irányjelzőt, illetve túlóvatoskodja a manővert.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód