A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot

Azt mondják, így majd jönnek a reklámbevételek. Részben emiatt 63 millió forint pluszpénzt kérnek most támogatásra az önkormányzattól.

Lapunk az utóbbi időben többször is foglalkozott a szombathelyi Médiaközpont ügyével, az átszervezéssel Megszűnik a szombathelyi Agora Kulturális Központ, a feladatokat a Médiaközpont veszi át 2021. January 21. 16:03 és a televíziós dolgozók elbocsátásával Tanai Ibolya: „Nem a munkahelyemet veszítettem el, hanem a szakmámat” 2021. March 22. 18:04 .

Már akkor hallottunk olyan megerősítetlen híreket, mely szerint a Szombathelyi Televízió kivéreztetésével párhuzamosan a városvezetés felturbózza a városi újságot.

Nos, úgy tűnik, a hírek igaznak bizonyultak, és immár konkrétumok is vannak.

A csütörtöki közgyűlés előterjesztései között szerepel ugyanis a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. üzleti tervének a módosítása, amelynek legfontosabb eleme a Savaria Fórum bővítése.

A százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő hetilap gyakorlatilag évtizedek óta politikai ütközőpálya, és nagyon úgy tűnik, a mostani átszervezés sem mentes politikai vetületektől.

A Médiaközpont mindig is a politika játszótere volt
Józing Antal

A bővítés lényege ugyanis az, hogy a Safó szeptember 1-től nemcsak Szombathelyen, hanem az agglomeráció más településein is megjelenik majd.

Egészen pontosan itt: Balogunyom, Bucsu, Dozmat, Felsőcsatár, Horvátlövő, Nárai, Narda, Pornóapáti, Sé, Torony, Vaskeresztes, Gencsapáti, Táplánszentkereszt, Vép.

Minden bizonnyal a véletlen műve, hogy a szombathelyi választókerülethez (amelynek most Hende Csaba a képviselője) az alábbi települések tartoznak.

Balogunyom, Bucsu, Dozmat, Felsőcsatár, Horvátlövő, Nárai, Narda, Pornóapáti, Sé, Szombathely, Torony, Vaskeresztes.

A lap ezen települések ügyeivel is foglalkozik a jövőben, így aztán a jelenlegi 16 oldal 24 oldalasra nő.

A Horváth Zoltán ügyvezető igazgató által jegyzett előterjesztés persze nem a közelgő választásokkal, hanem a médiapiac átalakulásával és a hirdetői igényekkel indokolja a terjeszkedést.

Az ügyvezető az eredetileg 100 milliósra tervezett költségvetési támogatás helyett 163 millió önkormányzati támogatásra tartanak igényt.

Mindenesetre úgy számolnak, hogy a Safó 2020-as 17,8 milliós árbevétele idén 25,7 millióra ugrik fel. Ami szép, ha teljesül, csak eközben alaposan – mintegy 23 millió forinttal - megnövekednek a lap előállítási költségei is.

Egészen pontosan így:

Szombathely.hu

A nyers számokból az derül ki, hogy a betervezett hirdetési bevétel emelkedésből még a nyomdaköltség emelkedését sem lehet fedezni, és ezt az ellentmondást nem igazán igyekszik feloldani az előterjesztés.

Mondhatnánk azt, hogy majd a közgyűlési vitában tisztább képet kapunk, de ha erre sor is kerül, az is mindig bizarr, amikor a Fidesz aggódik a közpénzek és a médiahelyzet miatt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra