Hogyan kerül az ütvefúró egy ferences szerzetes kezébe?

Videónkból kiderül.

Három éve plébánosa Szombathely legrégebbi templomának P. Tokár János ferences rendi szerzetes, aki a Tokaji borvidékről származik, egy kis községből, Mádról. Talán pont emiatt, a Szent Erzsébet ferences templom egy igazi találkozási ponttá vált a belváros szívében.

János atya ugyanis bárki számára megszólítható, legyen az templomba, vagy csak arra járó ember. Nem nehéz őt elcsípni: ha kell, akkor saját maga veri le a vakolatot a templom faláról ütvefúróval, szedi fel a burkolatot, cipekedik, kertészkedik. Közben pedig szívesen beszélget.

Egykor hatvan szerzetes is élt a nagy épületben. A templom mellett rendház, volt kollégium, plébánia, régi színházterem is tartozik a ferencesekhez. Energetikai fejlesztések zajlanak most: napelemmel szeretnék megoldani a fűtést, melegvíz-ellátást. Fontos feladat az épületek állagmegóvása. Pályázati pénzből és a hívek adományaiból újítanak fel. A célok között szerepel egy közösségi szálláshely létrehozása a kollégiumban. A többi épületrészt a plébánia különböző csoportjai veszik birtokba.

Most öten laknak itt, három pap és két rendtársuk, no meg persze a kakas és a tyúkok. A baromfiudvar hangjait a templom mellett elsétálva néha hallani lehet a város zajában. Sokan szóvá is teszik, hogy milyen jó ez a falusi hangulat.

„A templom mindenki előtt nyitva áll, én pedig mindenkinek a rendelkezésére állok” – mondta a plébános. A mindennapi beszélgetések fogódzót jelentenek a számára. Vannak akik saját istenélményükről mesélnek neki, míg másokkal teljesen hétköznapi témák kerülnek szóba.

Szívesen hallgat, és figyel. Egészen elképesztő történetekkel találkozik, amelyekről talán egy későbbi interjúnkban beszélgetünk János atyával.

Hogyan kerül az ütvefúró egy ferences szerzetes kezébe?
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet