Hogyan spórolhat neked energiát és pénzt egy okosotthon?

Előző cikkünkben Egy igazán kényelmes és takarékos otthonra vágysz? - Ezt nyújtja egy okosotthon 2020. November 18. 19:07 bemutattuk, hogy mi is az az okosotthon, hogy valójában mitől is okos, milyen előnyei vannak és mennyibe is kerül. Most pedig újabb jó oldaláról rántjuk le a leplet.

Egy okosotthon nem csak a kényelemről szól, hanem az energiatakarékosságról is, azaz rengeteg pénzt megtakaríthat neked az automatizálás révén, és azáltal, hogy képes minden eszközt a jelenlegi állapot és a várható változások figyelembevételével összehangolni.

Sokan nem elsősorban a kényelem és a magasabb szintű luxus miatt váltanak okosotthonra, hanem azért, mert az automatizálás és az eszközök összehangolása növekvő energiahatékonyságot eredményez. Még a legtakarékosabb emberek otthonaiban is lehet javítani az energiahatékonyságon a megfelelő okoseszközökkel, illetve rendszerrel, mint amilyet a Smartive is kínál.

Lehet, hogy most egyből azt mérlegeled: valószínűleg nem éri meg drága okoseszközöket vásárolnod, mert az energiatakarékosság révén nem hozzák vissza az árukat. Nyilvánvaló, hogy az energiahatékonyság is igényel egy kezdeti beruházást, mint minden más, ugyanakkor hosszú távon sokat spórolhatsz egy okosotthonnal, ráadásul az otthonod környezetbarátabbá is válik.

A gyakorlat azt mutatja, hogy egyrészt az okoseszközök nem olyan drágák, mint gondolod - sok olyan eszköz van, amit bárki megengedhet magának -, másrészt egyes eszközöknél néhány hónapos vagy éves megtérüléssel már lehet számolni. Minden az igényeidtől és a terveidtől függ, a lényeg, hogy hosszú távon jól jársz egy jól felépített okosotthonnal.

De nézzük, hogyan is történik az energiamegtakarítás okoseszközök révén! Például azáltal, hogy az okoseszközök képesek automatikusan kikapcsolni, ha nem használják őket. Egy okosotthon esetében egy falra elhelyezett tablet - mely a Smartive okosotthon-rendszer irányítására szolgál - csak akkor kapcsol be, amikor a közelébe megy valaki, illetve, ha eltávolodik, lekapcsol. Automatizált és így kevesebbet fogyaszt, mert nem marad feleslegesen bekapcsolva.

Smartive

De az okoseszközök nem csak arra képesek, hogy kikapcsolják magukat, hanem arra is, hogy teljesen lekapcsolódjanak a hálózatról. Hogy ez miért fontos? Csak gondolj bele, hogy hány eszközöd kapcsolódik most is úgy az elektromos hálózatra úgy, hogy nem használod. Ezekkel nem nagyon foglalkozol, mert úgy gondolod, hogy ki vannak kapcsolva, így áramot sem fogyasztanak. Hát, nem egészen.

Valószínűleg már Te is hallottál arról, hogy az elektromos hálózathoz csatlakoztatott eszközöket érdemes kihúzni a konnektorból, mert normálisan standby üzemmódban léteznek, még akkor is, ha elvileg ki vannak kapcsolva. A kikapcsolásukkal azonban csak az elsődleges funkciójukat állítod le, a másodlagos funkciók továbbra is működnek. A standby üzemmódot azért is szeretik a gyártók, mert amikor használnád az eszközt, gyorsabban életre kel, mintha zéró energiájú állapotból kellene felébreszteni. Arról nem beszélve, hogy sok “kikapcsolt” eszköz csak arra vár, hogy egy táviránytóval életre keltsd, vagyis folyamatosan vétel üzemmódban fogyasztja az energiát.

Ilyenek a televíziók, számítógépek, mikrohullámú sütők, audió-eszközök, modemek, routerek vagy akár egyes kávéfőzők, töltők, illetve minden elektromos berendezés, melynek állandóan bekapcsolt kijelzője van, például egy digitális óra. Lehet, hogy egy ilyen eszköz nem fogyaszt olyan sokat, de mivel a nap 24 órájában készenléti módban van, egy év alatt már jelentős az energiafelhasználása. Ráadásul a modern otthonokban már rengeteg elektromos eszköz található, így a fogyasztásuk már elég tetemes kiadást jelenthet.

A legegyszerűbb megoldást az okoscsatlakozók kínálják erre a problémára, melyeket a mobiloddal is ki-be kapcsolhatsz, így az eszközöket gyakorlatilag a telefonoddal leválaszthatod a hálózatról, ezáltal semennyi energiát nem fogyasztanak. De ami ennél is jobb, ezek az eszközök programozhatók, illetve automatikusan képesek egy adott időszakra - például éjszakára - teljesen lekapcsolni a csatolt berendezéseket.

De ugyanígy maguktól lekapcsolódhatnak a különböző eszközeidet akkor is, ha elmész otthonról, és csak később jut eszedbe, hogy égve maradt a villany, szól a tévé, esetleg a üzemel a légkondicionáló. A telefonod segítségével természetesen ekkor is lekapcsolhatod az eszközöket, azonban ennél kifinomultabb megoldás is létezik: a rendszer mozgásszenzorok révén érzékeli, hogy már nem vagy otthon, és egy meghatározott idő elteltével kikapcsolja a szükségtelen eszközöket.

Shutterstock

Ugye nem lenne rossz, hogy amikor gyorsan el kell menned valahová otthonról, akkor nem kell foglalkoznod a villanyok és más berendezések lekapcsolgatásával, csak becsukod magad után az ajtót, a többit pedig maga az okosotthon megoldja? Ez nem csak kényelmes, hanem energiatakarékos megoldás is, különösen, ha teljesen leválaszt egyes eszközöket a hálózatról.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy jó rendszer képes mérni a teljes és az egyes eszközök energiafelhasználását. Márpedig, ha takarékoskodni akarsz az energiával, akkor nem árt tudnod, hogy mi mennyi energiát használ fel. A legtöbb ember legfeljebb a villanyórája állásával van tisztában, azt viszont nem tudja, hogy ebből mekkora részt hasít ki mondjuk a mosógép, a tévé vagy a hűtőszekrény, külön-külön. Ha pedig már tudod, hogy mi mennyit fogyaszt, akkor cselekedni is tudsz, ha lejjebb akarod szorítani az energiafogyasztásodat.

A cselekvés persze itt elsősorban azt jelenti, hogy egy energiatakarékosabb eszközre váltasz, mert mondjuk nem tartod kivitelezhetőnek, hogy kiiktasd a háztartásodból a hűtőszekrényt, még ha rengeteg elektromos áramot fogyaszt is. Nem véletlen egyébként, hogy az okos hűtőszekrények is egyre népszerűbbek, ezek ugyanis már képesek eltérő hőmérsékletet és páratartalmat beállítani egyes rekeszeikben, így javítva a termékek eltarthatóságát és az energiafogyasztást, és természetesen a mobiloddal is vezérelheted őket.

A másik lehetőséget az energiatakarékosság irányába az jelenti, hogy már nem csak fogyasztod az energiát, hanem termeled is. A napelemek már nálunk is elterjedtek, és remekül bekapcsolhatók egy-egy okosotthon-rendszerbe. Például a Smartive rendszere a megtermelt áram mennyiségén túl figyelembe veszi a külső hőmérsékletet, a jelenlegi időjárást, illetve a várható időjárást is, amikor szabályozza a fűtést.

Egy gyakorlati példát tekintve ez azt jelenti, hogy ha mondjuk a jövőben változik a napelem-elszámolás, és az áramszolgáltató alacsonyabb áron veszi át az elektromos áramot, mint korábban, akkor a visszatáplálás helyett a megtermelt áramot a fűtésre vagy hűtésre fordíthatja a rendszer, felhasználva a többletenergiát. Egy ilyen rendszer sokkal hatékonyabb tud lenni, mint egy termosztát, és ezáltal 10-20 százalékot megspórolhat neked az eddigi energia-kiadásaidhoz képest.

De persze nem szabad teljesen elmerülni a számításokban az energiatakarékosságnál, hiszen egy okosotthon nem csak a spórolásról szól, hanem a kényelemről és a fokozott biztonságról is. Vagyis a megtérülésnél nem érdemes kizárólag azzal kalkulálni, hogy egy-egy eszköz mennyi idő után hozza be az árát, illetve mennyi idő után jelent neked kisebb költséget, hanem figyelembe kell venni azt is, hogy ezen túl milyen mértékben javítja az életminőségedet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Egy igazán kényelmes és takarékos otthonra vágysz? - Ezt nyújtja egy okosotthon

Még egy “okos” dolog - legyinthetsz lemondóan, ha meghallod azt a szót: okosotthon. Kinek van erre szüksége? De mielőtt így tennél, csak egy pillanatra jusson eszedbe a telefonod. Az okostelefon ugyanis megváltoztatta körülöttünk a világot. És az okosotthon sem tud kevesebbet.

(X)