Dávid-csillagos gyerekkabát a deszkakapun

Ilyen lesz a szombathelyi holocaust-emlékhely. A zsidó hitközség elnöke szerint egy évig egyeztettek róla.

Talán a leghevesebb vitát hozta a múlt heti közgyűlésen Rekordokat döntögetett a szombathelyi közgyűlés 2014. April 24. 08:48 a holokauszt emlékhely terve. Pontosabb az, hogy nem mutatták be a terveket, csupán egy 15 soros előterjesztés szólt az emlékhelyről. Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) a közgyűlésben és a másnapi sajtótájékoztatón „Borzasztó negatív tendencia és halálos ölelés” 2014. April 25. 13:59 is sérelmezte ezt, és azt is, hogy a városvezetés senkivel sem egyeztetett.

A tervezett emlékmű
Nyugat.hu

Miért épp annyiba kerül?

Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) pedig azt mondta, azt sem tudják, ki döntötte el, hogy milyen lesz az emlékhely, hova állítják, ki készíti el, és miért éppen ő, és miért épp 6,35 millióba kerül. Czeglédy javasolta, hogy ne döntsenek az ügyről, vizsgálják meg, aztán májusban hozzák vissza a közgyűlés elé. Ezt a többség leszavazta, azzal, hogy most csak egy elvi döntést kell hozni, a részleteket valóban a májusi közgyűlésen beszélik át. Az emlékhelyet pedig július 6-án felavatják.

Czeglédy Facebook oldalára közben kikerült egy fotó, ami állítólag a tervezett emlékhelyet ábrázolja. Mi pedig felhívtuk Márkus Sándort, a szombathelyi zsidó hitközség elnökét, világítsa már meg a hátteret. Márkus azzal kezdte, hogy meglepődött és nevetett is a közgyűlési vitán.

A városvezetéssel valóban elkezdték az egyeztetést, mégpedig tavaly július 6-án. A polgármester azt kérte, mondják el, mi az, ami számukra a leginkább megfelel, ezt meg is tették. Számtalanszor egyeztettek a városvezetéssel és Veres Gábor szobrászművésszel is, több alkalommal módosították is a terveket, míg végül mindhárom fél számára elfogadhatóvá vált.

A gettó jelentősége

Az emlékhelyet a volt szombathelyi gettó bejáratánál állítják fel. Ez a mostani Bejczy utcában volt, a mai okmányiroda mellett. Egy domborműről van szó, amit bronzból készít el a művész, a mű egy lelakatolt deszkakaput ábrázol, Márkus szerint nagy az esélye, hogy ilyen volt az egykori gettó kapuja is.

Itt lesz a dombormű
Mészáros Zsolt

A vasaláson egy otthagyott gyerekkabát lesz, aminek a hajtókáján látszik majd a sárga Dávid-csillag. A csillag valóban sárga lesz, ez az egyetlen részlet, amit nem bronzból öntenek ki. Az elnök azt mondja, ezzel azt mutatják be, hogy mi volt a gettó jelentősége, mi is történt a lezárt kapu mögött.

Mi tesszük hozzá, hogy a közgyűlési anyag szerint lesz egy tábla is az emlékhelynél, rajta ezzel a szöveggel:

Itt állt 1944. május 9-től június 29-ig a gettó bejárata.
Az emlékművet Szombathely Megyejogú Város Önkormányzata zsidó polgárai emlékére állította a vészkorszak 70. évfordulóján. 2014
.

Márkus Sándor hozzátette, régóta húzódó probléma oldódik meg ezzel, évekkel ezelőtt az előző városvezetés ígérte meg az emlékhely létrehozását, terveztek is egyet a volt zsinagóga előtti térre, de azt a zsidó hitközség és kritikával fogadta. Az elnök megjegyezte, nem kíván politikai vitákba bonyolódni, és meglepődött, hogy ilyen vitát okozott a terv.

A mostani Bejczy utcában volt a gettó bejárata
Mészáros Zsolt

Tehát a jelenlegi helyzet szerint a májusi közgyűlésen tárgyalják meg az emlékhely részleteit, majd július 6-án fel is avatják azt. És az is biztos, hogy Veres Gábor szobrászművész készíti el a domborművet.

Veres Gábor

Békésben született, 1955-ben. Tanulmányait a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, 1978 és 1982 között a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte, ahol 1982 és 1984 között mesterképzős volt. Pályáján választott mestere, Borbás Tibor indította el. Hegyfaluban él, 1983 óta szerepel műveivel kiállításokon. 1993 óta a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára, a művészeti oktatásért 2005-ben Vas megyei Príma-díjat kapott. Az ország számos helyén állnak köztéri szobrai, monumentális munkái.

Szombathelyen felállított alkotásai közül legismertebbek a főtéri James Joyce és a Weöres Sándor, az Éhen Gyula és az Antall József szobor, de ő készítette az uszoda előtti Sárkányos kutat és a SEK előtti parkban álló forgatható almát. Néhány éve portrét készítettünk róla „Csak úgy gyurmázgatok…” - Veres Gábor szobrászművész 2009. February 25. 10:00 , itt, a Nyugaton.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„Borzasztó negatív tendencia és halálos ölelés”

A szombathelyi képviselőknek gazdag a szókincsük. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.

Rekordokat döntögetett a szombathelyi közgyűlés

A mai ülés mérlege: a legtöbb napirendi pont, és majdnem a legrövidebb ülés. Olvassa újra tudósításunkat.

„Csak úgy gyurmázgatok…” - Veres Gábor szobrászművész

Meglátogattuk Joyce-ot, Éhent, Kraszna-Krauszt, Antall Józsefet, az Almát és a báránykát meg a szörnyet az uszodánál. Szülőatyjuk, Szombathely legismertebb szobrászművésze mesélt róluk - és önmagáról.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet