Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„A homoszexualitás bűnében éltek” Na kik? Megtalálja az ötödikes hittankönyvben

Vajon ki a bűnösebb? Aki a "homoszexualitás bűnében él”, vagy az, aki egy általános iskolai tankönyvben megbélyegez másokat?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Majd leestünk a székről, amikor a gyerek előadta, hogy mekkorát röhögtek ma hittanon. Hogy min? Hát azon, hogy „buzikról tanultak”. Az ötödikes elmesélte, hogy a bibliai Szodoma történetét vették, amikor egy osztálytársnak fel kellett olvasnia azt a részt, hogy Isten többek között a homoszexuálisok bűnei miatt pusztította el ezt a bibliai várost. Csakhogy a „homoszexualitás” szót nem bírta röhögés nélkül felolvasni. Aztán ahogy lenni szokott ilyenkor, elszabadult a pokol és „gurult az egész osztály”. A hittantanár – nem tiszte a 11 évesek szexuális felvilágosítása - a sztorit ennyiben hagyta, és Lót sóbálvánnyá változott feleségére terelte mondandóját. Arról aztán, hogy kik is azok a vicces nevű és bűnös homoszexuálisok, nem ejtett több szót.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Belelapoztunk a hittankönyvbe, hátha a gyerekek értettek valamit félre, de nem:

Székely János: A KÖNYVEK KÖNYVE (részlet az 5. osztályos hittankönyvből)
Nyugat.hu

A homoszexualitás bűn és pont - tanulja meg Szodoma kapcsán a 11 éves magyar gyerek a leckét. És ha el nem mesélik neki, hogy a 21. századi álláspont szerint kicsit más a helyzet, akkor úgy is gondolhatja, olyan csúnya dolgot takar ez a kifejezés (amire nincs magyarázat a tankönyvben), amit Isten halállal sújt. Le kell ezt még írni? Nem, a homoszexualitás NEM bűn, és erről csak Oroszországban, néhány sötét afrikai diktatúrában és egyes vállalhatatlanul szélsőséges európai pártocskában gondolkodnak másképp.

A Bibliával nem vitatkozunk, csak a Szent István Társulat hittanosoknak írt tankönyvével

Való igaz, az Ószövetség egyik legrejtélyesebb története Szodoma és Gomora városok elpusztulása, valamint Lót feleségének sóbálvánnyá válása. (Lásd keretes anyagunkat.) És valóban ott a sztoriban, ki nem mondva a homoszexuális szál, jóllehet a homoszexuális szó nem bibliai eredetű kifejezés, ezért nem is található meg a szentírásban. (Többek között ezért sem szerencsés belekeverni a biblia történetmesélésbe.)

Szodomáról a hittanos tankkönyv
Nyugat.hu

Másrészt Szodoma és Gomora városa, mint elítélendő negatív erkölcsi példa később is elő-előkerül a Bibliában (lásd keretes anyagunkat) a testiség metaforájaként, "a felfuvalkodottság, házasságtörés és a hazugság, közöny, a tehetetlen élet, paráznaság" szinonimájaként, de sohasem pusztán az azonos neműek közötti szex elítélendő példázataként, hanem sokkal szélesebb értelmezésben. A "szodómia" kifejezést sem a homoszexualitásra használjuk (anális szexet, orális kielégítést, önkielégítést, parafíliát, és az olyan szexuális aktusokat jelölik vele, amelyek nem járnak utódok nemzésével.)

A Szent István Társulat kiadványa
Nyugat.hu

Úgy gondoljuk, sokféle jelzővel lehetne egy kisiskolás számára érzékeltetni, elmagyarázni Szodoma és Gomora problematikáját. (A Biblia Lót története amúgy később úgy folytatódik, hogy mivel Lót lányai apjukkal magányosan éldegéltek a hegyekben, nem nyílt alkalmuk arra, hogy férfival találkozzanak. Így aztán a csajok gyakorlatilag megerőszakolták saját apjukat.)

Arról viszont – hittan ide vagy oda – tényleg nem nyitnánk vitát, hogy önmagában erkölcstelen, bűnös tett-e a homoszexualitás. Elmúlt az a kor, amikor embereket rózsaszín csillaggal bélyegeztek meg, és gázosítottak el emiatt. Legalábbis ezt reméljük. A baj szerintünk az, ha egy hittankönyv is keveri a fogalmakat, összemossa az etika, a vallás, és a világnézet összefüggő, de elkülönítve kezelendő kérdéseit, miközben roppant káros módon stigmatizál. És teszi azzal a korosztállyal, amely tagjainak még igazán fogalma sincs arról, mi az a szexualitás - nemhogy a homoszexualitás.

Szodomia problematikája a humor nyelvén
Nyugat.hu

Ha egy meleg Istent keresi, ki vagyok én, hogy megítéljem őt?

- ezt pedig nem mi mondjuk már, hanem Ferenc pápa. Első hivatalos útján, Brazíliából hazafelé tartva a repülőn egy, a melegekkel kapcsolatos hozzáállását firtató riporteri kérdésre válaszolta ezt.

Szodoma és Gomora dióhéjban

Genesis 18-ban Isten két, férfibőrben megjelenő angyalt küldött Ábrahámhoz Mamre síkságaira. Miután Ábrahám, és felesége, Sára illedelmesen fogadták a vendégeket, Isten közölte Ábrahámmal, hogy mivel Szodomában és Gomorában nagy a felfordulás, „és mivel bűnük nagyon súlyos,” (vs. 20-21) meg fogja vizsgálni ezeket a városokat. Erre válaszul Ábrahám folyamatosan arra kérte Istent, hogy ha legalább 50, majd 45, esetleg 30, vagy akár 20, de még csak ha 10 igaz embert is talál ott, ne büntesse meg a várost. Isten minden szinten megígérte Ábrahámnak, hogy akkor a várost nem fogja lerombolni.

Isten két angyala Ábrahám igaz unokaöccsénél, Lótnál is megjelent, aki elérte, hogy szálljanak meg nála, s egyenek családjával. A Tanakh elbeszélése szerint a Teremtések könyve 19:4-5, leírja, hogy ez után mi következett, ami megerősíti a Szodomára a történet végén kirótt büntetést:

"Lefekvésök előtt a város férfiai, Sodoma férfiai körûlvevék a házat, ifja, örege, mind az egész község egytől egyig. És szólíták Lótot, mondván néki: Hol vannak a férfiak, a kik te hozzád jövének az éjjel? Hozd ki azokat mi hozzánk, hadd ismerjük őket.”

A megismerni kifejezés itt egy hebraizmus átvétele, jelentése: ’közösülni’ (ez a hebraizmus bibliafordításokon keresztül más modern nyelvekbe is bekerült, vö. angol know, német erkennen, francia connaître stb.), vagyis a szodomai férfiak homoszexuális erőszakot akartak elkövetni Lót vendégein. Válaszul Lót nem mutatta be vendégeit Szodoma lakosainak, inkább két, férjezetlen lányát ajánlotta fel nekik, „akik még nem ismertek férfit”, hogy kedvük szerint cselekedjenek velük. Azonban a szodomaiak visszautasították az ajánlatot, és megfenyegették Lótot, hogy rosszabb dolgot tesznek majd vele, mint vendégeivel akartak, majd megátkozták őt.

Lót angyali vendégei megmentették őt, és támadóit megvakították. Utána megparancsolták Lótnak, hogy szedje össze családját, s hagyják el a várost. Ekkor tudatták vele, hogy őket azért küldték, hogy lerombolják Szodomát és Gomorát. Miközben elkezdtek menekülni, az angyalok rájuk parancsoltak, hogy semmilyen körülmények között ne forduljanak hátra. Azonban, ahogy Isten Szodomát és Gomorát tűzzel és kénkővel elpusztította, Lót felesége sóvárogva visszatekintett és sóbálvánnyá vált.

(forrás: wikipedia.hu)

További bibliai említések Szodomára

Ezekiel 16:48-50-ben Isten Jeruzsálemet Szodomához hasonlítja, "így nem cselekedett Sodoma, a te öcséd, õ és leányai". A leírás szerint az volt Szodoma bűne, hogy "kevélység, eledel bősége és gondtalan békesség volt nála és leányainál, de a szűkölködőnek és szegénynek kezét nem fogta meg. És felfuvalkodának s cselekedének útálatosságot előttem". Ezután Isten egy angyalt küldött, hogy tüzes esőt és kénkövet zúdítson Szodomára és Gomorára.

Isaiah 3:9 szerint Szodoma olyan volt, mint a szemérmetlen bűn.

|Jeremiah 23:14 szerint Szodoma és Gomora olyan, mint a házasságtörés és a hazugság.

Márk 6:11-12 szerint Jézus néhány várost tanításaira adott válaszaik alapján még Szodománál és Gomoránál is méltóbbnak talált arra, hogy elpusztítsák.

|Lukács 17:28-29, Szodomát a közöny, a tehetetlen élet példájaként említi.

2Péter 2:6-7 szintén hivatkozik Lótra:

"És Sodoma és Gomora városait elhamvasztotta, végromlásra kárhoztatta, például tévén azokra nézve, a kik istentelenkedni fognak; És megszabadította az igaz Lótot, a ki az istenteleneknek fajtalanságban való forgolódása miatt elfáradt."

Jude 1:7 azt jegyzi fel, hogy Szodoma és Gomora is "a melyek azokhoz hasonlóan paráználkodtak, és más test után jártak, például vannak örök tűznek büntetését szenvedvén." (forrás: wikipedia.hu)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés