Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Beszállunk és védünk - Honvédelmi együttműködésé a jövő

Röptetünk Gripent, hatástalanítunk pokolgépet és honvédorvosokat küldünk gyógyítani - ez a honvédelmi politikánk jövője. A közép-európai országok összefogtak - erről beszéltek sajtótájékoztatójukon a nálunk járt honvédelmi miniszterek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fess tisztek sora emelte fegyverét, lépett ütemre és tisztelgett rezzenéstelen arccal Szombathely Fő terén pénteken. A bámészkodó sétálgatók a kordonok mögött találgatták miért is ez a hacacáré ezen az átlagos délelőttön.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Aztán városvezetőink felsorakoztak és ünnepélyesen bevonult Hende Csaba honvédelmi miniszter, oldalán osztrák kollégájával. A politikusok szemügyre vették a díszzászlóaljt, a katonák masíroztak jobbra és balra végül tisztestül, miniszterestül elvonult mindenki és a bámészkodók továbbra sem értették, mi a szösz volt ez.

Magyar-osztrák honvédelmi miniszteri találkozó
Norbert Darabos és Hende Csaba
Mészáros Zsolt

Közel egymáshoz

A katonai tiszteletadással dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadta Norbert Darabos osztrák védelmi és sportminisztert. A politikusok a megyeházán folytattak tárgyalást, melyről aztán a sajtó képviselőit is tájékoztatták.

Az osztrák vendég örömmel jegyezte meg, hogy gondolkodásmódjukban, koncepcióikban épp oly közel állnak egymáshoz, mint földrajzi értelemben. A kétoldalú kapcsolatok kiválóak, a katonai együttműködés nagyon szoros és az európai védelmi és biztonságpolitika fejlesztéséről is azonos elképzeléseik vannak – tudtuk meg bevezetőjéből.

A tárgyalás témája az a közép-európai együttműködés, melyet most dolgoznak ki. A munkában a magyar és osztrák fél mellett Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Csehország, Lengyelország vesz részt azzal a céllal, hogy közösen képviseljenek egy egységes álláspontot olyan nagy országokkal szemben, mint Franciaország vagy Nagy-Britannia.

Magyar-osztrák honvédelmi miniszteri találkozó
Díszkísérettel érkeztek
Mészáros Zsolt

Ahogy Norbert Darabos hangsúlyozta, a költségvetési megszorítások idején különösen fontos, hogy a katonai képességek csoportosításával, megosztásával erősítsék a gazdaságot, a hatékonyságot.

Barát a bajban

Az osztrák miniszter a boszniai szerepvállalás kapcsán elmondta, a békefenntartó erők elnöke jelenleg Ausztria, s mivel hazánk közel akkora létszámú haderővel képviselteti magát odakint, mint szomszédunk, fontos tartópillérei a magyar békefenntartók ennek a műveletnek.

Dr. Hende Csaba először azt a segítségnyújtást köszönte meg osztrák kollégájának, melyet a tavalyi kolontári katasztrófa idején nyújtottak az országnak. „Bajban ismerszik meg a jóbarát” – mondta. Majd beszámolt róla, hogy a mai tárgyaláson azt tisztázták, melyik ország mely honvédelmi „képességét” kész megosztani a közép-európai együttműködésben.

Magyar-osztrák honvédelmi miniszteri találkozó
Három téren tudunk segíteni
Mészáros Zsolt

Hazánk három téren tudja segíteni szomszédait – mondta Hende Csaba. Egyrészről a légtér rendészeti tevékenységben, 14 Gripen gép munkába állításával. Másodsorban a rögtönzött robbanószerek elleni küzdelemben, hisz a legfőbb veszélyt a katonákra jelenleg a pokolgépek jelentik. Harmadrészt pedig egészségügyi támogatást nyújthatunk, hisz hazánkban – a szám egyedülálló - 800 honvédorvos van, felkészült ápoló személyzettel, kórházzal együtt.

Ez tehát a jövő – mondta a Hende, és zárásként mindkét miniszter újfent hangsúlyozta milyen példaértékű az együttműködés a két ország között.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés