Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hiába nyitnak ki az iskolák Horvátországban, a szülők 80 százaléka nem fogja elengedni a gyerekét

A kormány bejelentette, hogy május 11-től az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket.

Zágráb három lépésben, fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon. Hétfőn reggel kinyitottak az üzletek, és elindult a városi közösségi közlekedés. Május 4-től kinyithatnak a fodrász- és kozmetikai szalonok, 11-től pedig a bevásárlóközpontok, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai.

A kormány a szülőkre bízta, hogy engedik-e a gyerekeiket iskolába, vagy a tanévet távoktatás formájában kívánják folytatni és befejezni. Az iskolák által pénteken kiküldött kérdőívekre a szülők mindössze 20 százaléka válaszolt úgy, hogy engedné gyermekét iskolába járni.

Az iskolaigazgatók és a tanárok szerint is túl korai az időpont. Úgy vélték: nincs elég idő a felkészülésre, és számos kérdésre sem kaptak választ. Ezek között említették például, hogy a kisebb tantermekben hogyan tartassák be társadalmi távolságtartás szabályait, hogyan akadályozzák meg, hogy a gyerekek közvetlen érintkezésbe kerüljenek egymással, hogyan biztosítsák a megfelelő higiéniai feltételeket, valamint a tanítók hogyan oldják meg, hogy egyidejűleg az online oktatással is foglalkozzanak.

Zágrábban külön probléma, hogy a március 22-i földrengésben több iskola épülete is megsérült, ezért most nem biztonságosak.

Blazenka Divjak oktatási miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: egyelőre még várják a járványügyi szakemberek útmutatásait. Hozzátette: amennyiben nem lesznek adottak a feltételek, kérni fogja az iskolakezdés elhalasztását május 18-ra vagy egy másik időpontra.

Az elmúlt napokban Horvátországban és Szlovéniában is tovább lassult a járvány terjedése.

A legfrissebb adatok szerint Horvátországban 24 óra alatt 8-cal – eggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban –, 2047-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, ami az egyik legalacsonyabb napi növekmény március közepe óta. Az elmúlt napban történt négy halálesettel 63-ra nőtt a halálos áldozatok száma, ami 15 elhunytat jelent egymillió főre vetítve. Az első fertőzés két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1232 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 21 beteg van lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 33 577 koronavírus-tesztet végeztek.

A szomszédos Szlovéniában egy nap alatt 6-tal – ugyanannyival, mint egy nappal korábban –, 1408-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Ennél alacsonyabb esetszámot – ötöt – csak április 19-én jegyeztek. Az elmúlt 24 órában három személy hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 86-ra nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 50 290 koronavírus-tesztet végeztek, és a diagnosztizált betegek közül 24-et ápolnak intenzív osztályon.

Ljubljana a múlt hét elején indult átfogó szerológiai vizsgálat eredményéhez köti a járvány megfékezésére elfogadott korlátozások további enyhítését, leghamarabb május 12. után.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra