Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Horváth Attila: „Értelmezhetetlen. Ha nincs iparűzési adó, megállnak a városok”

A költségvetésért felelős szombathelyi alpolgármestert Parragh László javaslatáról kérdeztük.

Ahogy az országos média nagy része, úgy lapunk is beszámolt Parragh László az iparűzési adó felfüggesztését javasolta Orbánnak 2020. November 08. 17:54 Parragh László véleményéről , mely szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetben egyrészt az segítene, ha a cégek társasági adóját 5 százalékra mérsékelnék, másrészt egy évre felfüggesztenék az iparűzési adót.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének nyilatkozatát talán örömmel fogadják a cégek. Ezt az örömöt viszont gyaníthatóan nem osztják az önkormányzatok, melyek bevételeinek jelentős része az utóbbi forrásból származik.

Megállna az összes város
Kovács Dávid

Szombathelyt például már az iparűzési adó csökkenése nehéz helyzetbe hozta, és az önkormányzat kénytelen volt módosítani a 2020-as költségvetést Ezekről a helyekről veszi el a pénzt a szombathelyi önkormányzat, ha baj lesz 2020. September 22. 19:29 .

„Értelmezhetetlen. Ha nincs iparűzési adó, megállnak a városok. Mindegyik” – mondta lapunknak Horváth Attila költségvetésért felelős alpolgármester.

Ha ezt a javaslatot elfogadnák, „kimondhatatlan mennyiségű” pénzt kellene a kormánynak a városoknak utalnia, amire egészen biztosan nincs fedezet.

Ennek hiányában viszont az önkormányzatok nem tudnák kifizetni az alkalmazottakat, megállna az összes közszolgáltatás és összességében kezelhetetlen helyzet alakulna ki.

Horváth Attila
Kiss Tamás

Horváth Attila biztos benne, hogy Parragh javaslata nem fog életbe lépni, hasonlóan a korábbi elvetélt ötletekhez, amelyek szintén kinyírták volna az önkormányzatiságot.

„Már túl vagyunk azon, hogy megijedjünk újságcikkektől vagy javaslatoktól. Várjuk az elfogadott törvényeket” – foglalta össze a szombathelyi városvezetés reakcióját az alpolgármester.

Miniszterelnöki bejelentés

Orbán Viktor hétfőn délelőtt szigorításokat jelentett be Kijárási tilalom este 8-tól reggel ötig, bezárnak az éttermek - jelentette be Orbán Viktor 2020. November 09. 10:47 , de a járvány okozta gazdasági válság kezelését csak érintette.

Annyit mondott, hogy a kereskedelmi és iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-áig történt foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek föltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

Hozzátette: az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után - a következő 30 napra - nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek föltétele - folytatta - hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

A miniszterelnök nem beszélt az iparűzési adóról, ugyanakkor az is biztos, hogy a mostani bejelentés-csomag nem lesz elég a gazdaság felszínen tartásához.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra