„Beültünk az első étterembe a Rab-szigeten, az olcsóbb volt, mint a Balaton”

Olyan magyarokkal beszélgettünk, akik idén nyáron a horvát tengerparton nyaraltak. Elsősorban a költségeikre voltunk kíváncsiak, de más is előkerült.

Idei foglalásom árai: Zadar melletti kisváros közvetlen tengerparti apartmanjában 90€/éjszaka, júliusban, augusztus eleji szállás Zamárdiban 47500 Ft. Itthon a reggelit az ár tartalmazza.

A szabad sajtót egyre több támadás éri. Segítsd a hiteles újságírást helyben is!
Támogatom

Markánsan drágábbak tűnnek az idei balatoni árak. Révfülöpön vacsoráztunk (2 felnőtt 3 gyerek) étteremnek nevezett helyen 32 ezer Ft-ért. Szolid lángosozás 13 ezer.

Leányom a tegnapi napon Keszthely főutcáján, ahol valamilyen megszokott fesztivál zajlott, 2 db limonádé, egy adag hasábburgonya és egy kicsi kecsapért 6500 forintot fizetett, ez már rablás a javából. Kecsap kicsi méretű ára 550 forint volt. 100 forint a metróban darabja, de lehet, hogy még annyi sincs.

Mondjuk az Adriára le is kell menni, majd visszajönni, benzin, pályadíj. Ettől függetlenül, ami a Balatonon folyik, az brutál.

Többek között ezek az olvasói hozzászólások érkeztek a két héttel ezelőtti cikkünkhöz „Arról miért nem ír senki, hogy olcsóbb lett a horvát tengerpart?” 2023. July 09. 15:14 , ami azzal foglalkozott, hogy a magyar és a horvát infláció közötti különbség miatt már közel sem olyan drága a horvát tengerpart, mint korábban.

A horvát árak maradtak, a magyarok nem. De össze lehet-e hasonlítani egy tengert és egy tavat?
Nyugat.hu

Minderre egy olvasónk hívta fel a figyelmünket. Mi megnéztük egy konkrét – tipikus tengerparti - étterem idei árait „Arról miért nem ír senki, hogy olcsóbb lett a horvát tengerpart?” 2023. July 09. 15:14 , és mi is hasonló következtetésre jutottunk.

„A balatoni és horvátországi árak összehasonlítása általában hülyeség. Ha Siófokon a Lidlben veszem meg a kaját, az nyilván olcsóbb, mintha beülnék egy menő étterembe az Aranyparton” – mondta lapunknak egy másik olvasónk. Neki Siófokon van apartmanja, így rendszeresen jár a tóhoz. Azt mondja, valóban érezhető a drágulás a tóparton, de ha valaki tudja, hogy hol mit keressen, az még mindig olcsóbban jön ki, mint Horvátországban.

Mi mindenesetre azzal zártuk akkor a cikket „Arról miért nem ír senki, hogy olcsóbb lett a horvát tengerpart?” 2023. July 09. 15:14 , hogy „várjuk olvasóink friss tapasztalatait, a témára később visszatérünk.”

Mostanra már sokan visszaértek a horvát tengerpartról, többen el is mondták tapasztalataikat lapunknak.

Ez így együtt 15 euró volt a Rab-szigeten
Nyugat.hu

„Beültünk az első étterembe a Rab-szigeten, és olcsóbb volt, mint a Balaton”

Bernadett most először utazott a horvát tengerpartra. Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban már jártak, de Horvátországban még soha. Az anyósa mondta, hogy nagyon jó hely, ők többször voltak már ott, így idén a párjával ők is oda mentek. „Én Borsodból származom, onnan már a Balaton is messze van, a tengerpartot pedig valami misztikum övezi, hogy az valami nagyon exotikus és nagyon drága, ahova csak a tehetős emberek járhatnak. Ehhez képest, amikor beültünk az első étterembe a Rab-szigeten, az olcsóbb volt, mint a Balaton, ahol szintén idén nyáron voltunk” – meséli. Horvátországban megebédeltek 7 ezer forintból, a Balatonon ez teljesen reménytelen. Úszómedencés apartmanházban laktak, ahol reggeli is volt. Ez nagyjából azonos árban volt a balatoni szállásukkal. A háromfogásos vacsora a szálláson 13 euró volt, a parton egy korsó sör 3 és 5 euró között mozog, a helytől függően. Az élelmiszerboltok hasonló árakkal dolgoznak, mint Magyarországon. Befizettek egy egész napos hajókirándulásra is, ami 45 euróba került, de ebben benne volt egy ebéd és a magyar nyelvű idegenvezetés. Egyszer elmenetek egy kilátóban kialakított, luxusnak számító étterembe, ott már borsosabb árak voltak: egy fogás 30 euróba került. A szuvenírek „mocsok drágák”, úgyhogy ilyeneket nem vettek. A kompot szintén drágállották: a szigetre való 10 perces átkelés 50 euróba került. „Csodálatos a természeti környezet, nagyon jól éreztük magunkat. Ami kissé zavart, az az emberek nyomott hangulata, ott volt a Magyarországról ismert megkeseredettség a levegőben. A benzin jóval olcsóbb, de persze az út, az autópályadíjak növelik a költségeket, ugyanakkor a tenger élménye nem hasonlítható össze a Balatonnal” – mondja Bernadett.

Ár értékben nagyon rendben van, de nem tudtak kiszakadni a közép-európai hangulatból

„A helyiek szerint az euró bevezetése óta drágább lett Horvátország, de nekem nincs összehasonlítási alapom, mert most először voltam ott” – közölte Ádám. Párjával egy csoportos autóbuszos útra fizettek be. Más utakat is néztek, de ez tűnt a legjobbnak ár-értékben. A nagyon korrekt szálloda 50 méterre volt a tengertől, és félpanzióval ugyanannyiból jött ki, mint félpanzió nélkül az az apartman, amit legutoljára béreltek a Balatonnál. Ő azt tapasztalta, hogy Trogirban a vendéglátás valamivel drágább, mint Magyarországon, de nem megfizethetetlen. Mivel megvolt az ellátásuk, így keveset jártak étterembe és élelmiszerboltokba. Viszont a szállodájuk és a belváros között igénybe vették a vízitaxit, ami 5 euró volt fejenként. Esténként beültek a közeli bárokba: a legdrágább a hotel bárja volt, ahol egy mojito koktél 10-11 euróban került, egy korsó csapolt sör 3-4 euróba. De voltak olyan helyek, ahol már 6-7 euróért lehetett koktélokat inni. Egyszer ettek ebédre egy kétszemélyes haltálat 55 euróért, emellett egy tengerre néző étteremben 10 euróért pizzát. Ádám azokat a helyeket is teljesen rendjén valónak érezte, amik drágábban voltak, mert annyival többet nyújtottak, mint a magyarországi társaik. Alapvetően tetszett neki Horvátország, „Nagyon szép hely, ár-értékben is nagyon rendben van, de nem igazán tudtak kiszakadni a közép-európai hangulatból, nem éreztük azt mediterrán lazaságot, amit annyira szeretünk Olaszországban vagy Spanyolországban.”

Ádámék 55 eurós haltála
Nyugat.hu

Zadar belvárosában egy étterembe beülni még mindig elég drága

Kitti idén nyáron más másodszor járt a horvát tengerparton. Azt mondja, két évvel ezelőtt hasonló árak voltak Horvátországban, ugyanakkor egy étterembe beülni még mindig elég drága. A legolcsóbbak a helyi ételek: egy csevapcsicsa 12 euróba kerül, és hasonló áron, vagy legalábbis 20 euró alatt mozogtak a hasonló horvát specialitások. Ugyanakkor a tengeri ételekért elég mélyen a zsebbe kell nyúlni. Egy „egyszerű” polipsaláta 20 euró körül van, és nem ritkák a 30 euró feletti halételek. Kitti küldött nekünk kávézók árlapjairól készült fotókat is. Ezek szerint Zadarban egy presszókávé 1,8, egy kapucsínó 2,8, egy fagylaltos kávé 8 euró. Egy croissant 1,6, egy szelet torta 3,4 euró. Egy márkás (Jagermeister, Johnny Walker) háromcentes rövidital 4-5, ugyanez hazaiban 2-2,5 euró. Azt furcsállotta, hogy bárhova ültek be barátjával, nem lehetett külön fizetni a számlát. Zadar belvárosában laktak négy napig, a háromcsillagos szállásért reggelivel 85 ezer forintot fizettek fejenként, ami szerinte a balatoni áraknak felel meg. Ők repülővel mentek, a jegy fejenként 44 ezer forint volt oda vissza. „Szerintem az a tanulság, hogy mind a horvát, mind a Balatonnál mélyen a zsebbe kell nyúlni” – mondja Kitti, aki ennek ellenére – akárcsak két éve – most is jól érezte magát a tengerparton.

A koktélok 5 és 15 euró között mozognak a horvát tengerparton
Nyugat.hu

"Idén tényleg megérte elutazni, még akkor is, ha beleszámoljuk az utazási költséget"

Luca és párja idén nyáron az északi Isztrián járt, és tapasztalatai hasonlók Bernadettéhoz. Már negyedik alkalommal utazott férjével a horvát tengerpartra, és úgy látja, hogy egyre kisebb a különbség a magyar és a horvát árak között, mi több, ez utóbbiak már nem ritkán alacsonyabbak. „Nem tudom, mennyire szerencsés összehasonlítani egy tavat és egy tengert, de ha meg is tesszük, nálam az utóbbi bizonyult idén olcsóbbak” – mondja Luca. Azt mondja, ő a Balaton nagy szerelmese, de ettől még tény, hogy a badacsonyi hegyoldalban idén ellátás nélküli apartmant, két személyre éjszakánként 53 ezer forintért béreltek. Horvátországban háromcsillagos, tengerparti, medencés szállodában laktak, a négy éjszakáért reggelivel 140 ezer forintot fizettek. Pulában találtak egy nagyon szimpatikus, tengerre épített szórakozóhelyet, ahol már 5 euróért tudtak koktélt venni, miközben Siófokon – ha már előjött ez összehasonlítás – 2000-2500 alatt nincs ilyen. Az éttermek szintén olcsóbbak voltak az Isztrián. Egy vacsora két főre általában megállt 18 euróból, a legdrágább 35 euró volt. Az előbbi összegben pizzák, palacsinták és üdítők voltak, az utóbbiban kézműves hamburgerek, sajtgolyók, desszert és koktél. Ők is úgy érzékelték, hogy a horvát szupermarket-árak megegyeznek a hazaival, ugyanakkor jó néhány termék (tusfürdő, mosószer, a tömény alkohol) már olcsóbb. Lucaék utoljára a koronavírus járvány előtt jártak a horvát tengerparton, és most meglepődtek a fordulaton. „Én alapvetően szeretek itthon nyaralni, de idén tényleg megérte elutazni, még akkor is, ha beleszámoljuk az utazási költséget, ami Magyarországon is jelentkezik” – mondja Luca.

Továbbra is várjuk a tapasztalatokat, véleményeket!
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság