Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hősi halott pilótát temettek Vasváron - videóbeszámoló

Hatvanhét évvel ezelőtt zuhant le légi harc után egy Me-109. Pilótáját, Horváth György hadnagyot vasárnap temették el hősnek kijáró tiszteletadással, sortűz kíséretében.

Katonai tiszteletadással helyezték vasárnap örök nyugalomra Horváth György hadnagyot a vasvári temetőben. A 22 éves tiszt fehér koporsója mellett egyenruhás katonák tisztelegtek. Jelenkori és évtizedekkel ezelőtti egyenruhában. Horváth György légi ütközetben vesztette életét, pontosan hatvanhét évvel ezelőtt, 1945. február 19-én.

Hősi halott pilóta, Horváth György temetése Vasváron - 2012.02.19.
Hősi halott pilóta, Horváth György temetése Vasváron - 2012.02.19.
Tánczos Mihály
A Me-109 pilótáját eltűntként tartották nyilván. A legutolsó adat szerint gépe Esztergomtól 15-20 kilométerre északra zuhant meredeken a föld felé. 2009-ben a szlovákiai Búcs és Karva között egy repülőgéproncsra bukkantak, benne emberi maradvánnyal és két magyar hadnagyi váll-lappal. A szlovák szakemberek felvették a kapcsolatot a magyar kollégáikkal és áldozatos munka eredményeképp kerülhetett végső nyughelyére, magyar földbe a fiatal pilóta. Az eddig vezető útról részletes összeállítás olvasható a vasvar.hu oldalon .
Hősi halott pilóta, Horváth György temetése Vasváron - 2012.02.19.
Hősi halott pilóta, Horváth György temetése Vasváron - 2012.02.19.
Tánczos Mihály

Vasváron dél előtt csendült fel gyászzene a Légierő Zenekarától a temetőben. Elsőként Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka emlékezett meg a hősi halottról.

Örök nyugalomra helyezünk egy olyan magyar pilótát, hőst, akinek földi maradványai külföldön kerültek elő. A hősi halott nem csak életével, de halálával is a hazát, Magyarországot szolgálja. (...) A repülőeszköz megjelenése óta a háborúk folyamán sok magyar pilóta kartonjára írták rá a századírnokok, hogy "eltűnt". Ez a szó minden érintettnek más és mást jelent. A családnak a reményt, várakozást, hogy visszatér az, akiről csak ez a rövid hír érkezett a távoli harcmezőkről A pilótáknak, akik a gépükkel zuhantak a mélybe a hősi halált jelentette

- kezdte a tábornok a beszédét, ami első videónkban meghallgatható.

Horváth György hadnagyot ezután Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész búcsúztatta. Amikor a koporsót a mélybe eresztették sortűz hasított a csendbe. Mindezt második videónk örökítette meg.

-

Nagy tiszteletet érzek iránta. Az utolsó napokban lőtték le a gépét és úgy gondolom, valóban nagyon jó pilóta lehetett, ha hadnagyi rangot kapott. Mielőtt előkerült, akkor is nagyon tiszteltem

- mondta el kérdésünkre a sír mellett Holczer Balázs. A most eltemetett hős pilóta a nagymamája testvére volt.

Hősi halott pilóta, Horváth György temetése Vasváron - 2012.02.19.
Gyászoló hozzátartozók, jobbra Holczer Balázs
Tánczos Mihály

Magó Károly zászlóstól, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, Szolnoki Repülő Múzeum munkatársától azt kérdeztük, hogyan tűnhet el egy lezuhant repülőgép?

A légi harcok forgatagában a századtársak elveszthetik egymást szem elől. Ha olyan területre zuhan le a gép, amit az ellenséges csapatok már megszálltak, akkor nincs lehetőség arra, hogy felkutassák a pilótát, megkeressék a roncsot. Így tűnt el Horváth György hadnagy is. A gép roncsait később betemették, hogy ne zavarja a mezőgazdasági munkát, így nyomtalanul eltűnt. 2009-ben került elő újra és a szlovák kollégákkal történt kiváló együttműködésnek köszönhetően temethettük most el Horváth Györgyöt.

Hősi halott pilóta, Horváth György temetése Vasváron - 2012.02.19.
Hősi halott pilóta, Horváth György temetése Vasváron - 2012.02.19.
Tánczos Mihály

Arra a kérdésünkre, hogy katonaként mit jelent Magó Károlynak a mostani esemény, azt válaszolta, hogy egy történet lezárását, amikor elmúlik a bizonytalanság és mindenki tudja, hogy mi történt.

Zsákovics László, az Szlovákiában található oroszkai Hadtörténeti Múzeum igazgatója megkönnyezte a szertartást.

Számomra is megnyugvást jelent ez a temetés. A munkánkban most tettük fel az i-re a pontot. Minden katona megérdemli, hogy rendesen el legyen temetve és ne egy szántóföldben nyugodjon

- mondta el az igazgató a nyugat.hu-nak. Mint megtudtuk, a gép típusa alapján először német repülőre gondoltak, de a váll-lapok alapján kiderült, hogy magyar katonáról van szó. Mivel hadnagy pilóta csak egy tűnt el Esztergom környékén, így ez jelentősen megkönnyítette az azonosítást. Negyven köbméter földet rostáltak át a hadnagy maradványai után kutatva.

Egy idős vasvári férfi félrehúzódva szemlélte a temetést. Mint megtudtuk, neki nem volt rokona a hadnagy, de mégis sokat jelentett neki a mostani szertartás.

Nekem a bátyám és az apám veszett oda a háborúban. Én még fiatal voltam, engem nem vittek el harcolni. A bátyámról semmit nem sikerült megtudni. Ne nevessen ki, de azt képzeltem, hogy őt temetik most. Sírni már nem tudok, de ennyi év után megkönnyebbülést érzek, de ezt nem is tudom elmondani. Gyönyörű temetés volt, elképzelni sem tudtam, hogy ennyi évvel a háború borzalmai után láthatok még ilyet

- mondta a férfi és kicsorduló könnyei rácáfoltak a fél perccel korábban mondottakra.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra