"Egy óra hosszat feküdtünk a gránát és schrapnel esőben"

Az elmúlt ezer év magyar hőseire emlékeztek Szombathelyen.

A címben lévő mondatot Koczka Tibor szombathelyi városi képviselő idézte az I világháborút túlélt szombathelyi Wirth Rudolf jegyzeteiből.

Az I. világháborúban 660 ezer magyar katona vesztette életét a harctéren. A háború után egy 1924-es törvény rögzítette, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”.

Savaria Fórum / Nagy Jácint

A vasárnap délelőtti városi ünnepségen Koczka Tibor mondott beszédet, aki hangsúlyozta, hogy az elmúlt ezer év magyar hőseire emlékezünk. És korábban soha nem gondoltuk volna, hogy a 21. században ismét magyarok esnek el a szomszédos háborúban.

A mai napig összesen 19 kárpátaljai magyar fiatal vesztette életét az oroszok elleni honvédő háborúban. Legutóbb Hegedűs Anna Vaszilivna, aki önként fogott fegyvert az ország szabadságáért: a 40 éves nő a kárpátaljai 128. hegyi rohamdandár katonájaként halt hősi halált az oroszok ellen vívott honvédő harcban - mondta a képviselő.

Savaria Fórum / Nagy Jácint

Koczka felidézte, hogy az oroszok verték le a 48-49-es szabadságharcot, az 56-os forradalmat, 1945-ben megszállták z országot, hogy 45 évig maradjanak utána. A képviselő szerint nem csupán vétkes, de az elmúlt századok magyar hőseinek, hozzátartozóinak, leszármazottainak emlékét gyalázza meg az aki ebben a háborúban az oroszok pártján áll.

Koczka kijelentette, nem szabad megengedni a gyűlöletkeltést, vagy hogy egy csoport dönthessen arról, ki vagy kik számítanak igaz magyarnak és igaz hazafinak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet