Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

De miért kell az önkormányzatnak kisegítenie a szombathelyi hulladékkezelőt?

A Szomhull Kft. késve adja ki az adatokat, el is vették tőlük ezt a feladatot.

„A nyár folyamán nem várt nagyarányú munkaerő fluktuáció zajlott le, amely az első féléves adatszolgáltatást valóban késleltette, ugyanakkor ez a tényező a tagi kölcsönnel semmiféle összefüggésben nincs” – írta lapunk kérdésére Taoufik Roland, a SZOMHULL Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (Szomhull) igazgatója.

Nem az NHKV, hanem a Szomhull okozta a késést?

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) nemrég azt közölte lapunkkal, hogy azért fizetik késve a szombathelyi hulladékkezelésért járó pénzt, mert a Szomhull jelentős késéssel, a határidőket átlépve küldte el az elszámoláshoz szükséges adatokat.

A hulladékkezelés problémáiról sokszor írtunk, ez év tavaszán például arról, hogy a kormány a teljes rendszer átalakítására és magánosítására készül.

A rendszer most úgy működik, hogy a Szomhull mint közszolgáltató megrendeli a hulladékszállítást a SZOVA-nál mint alvállalkozónál. A SZOVA elvégzi a munkát, amit leszámláz a Szomhullnak. Közben az MHKV beszedi a lakossági díjakat, és a Szomhull által közölt adatok alapján a munkadíjat átutalja a Szomhullnak, a Szomhull pedig ebből kifizeti a SZOVA-t.

Eddig értető?

Viszont sokáig arról szólt a hivatalos városi kommunikáció, hogy az NHKV késve fizeti ki a hulladékkezelésért járó pénzt, és akkor sem fizeti ki az elvégzett munka teljes értékét. Tavaly januárban a szombathelyi közgyűlési anyagban írták, Mintegy féléves csúszással kapja meg a Szomhull a hulladékszállításért járó pénzt, és akkor sem az egészet 2020. January 28. 07:42 hogy mintegy féléves csúszással kapja meg a Szomhull a hulladékszállításért járó pénzt, és akkor sem az egészet.

Az üzleti költségeknél valóban többet fizet az NHKV

Taoufik Roland javaslatára megnéztük a Szomhull 2021-es éves üzleti tervét, amit az októberi városi közgyűlésen módosítottak. A módosítást az előterjesztésben az NHKV késve érkező kifizetésével indokolták. Szó szerint így: „A 2021. évi üzleti terv módosításának egyik indoka az NHKV késedelmes fizetéséből adódó prognosztizációs bizonytalansági faktor...”

Az üzleti tervből kiderül, hogy az NHKV által negyedévente kifizetett hulladékszállítási alapdíj a Szomhull költségeinek 60 százalékát fedezi. Ezért a Szomhull minden esetben díjkompenzációt kért az NHKV-tól, amit meg is kaptak. Az üzleti terv szerint az alapdíj és a díjkompenzáció összesen 90-95 százalékban fedezi a Szomhull üzleti költségeit.

Az idei első féléves adatokból kiderül, hogy a Szomhullnak 546 millió 286 ezer forint volt a költsége, az NHKV az alapdíjjal és a díjkompenzációval együtt az időszakra 563 millió 358 ezer forintot utalt át. Ami 17 millióval több, mint amennyi költsége keletkezett a Szomhullnak abban a félévben. Ezen adatok alapján jogosnak tűnik az NHKV kijelentése, hogy több pénzt utal a Szomhullnak, mint amennyi üzleti költsége van a szombathelyi cégnek.

A Szomhullnak vannak egyéb költségei is. Saját hulladékszállító autókra évente 9,5 millió forintot fordítanak. Az iroda bérleti díja 2020-ban 2,7 millió volt. Munkabérekre tavaly 31 millió 223 ezer forintot költöttek.

A SZOVA átveszi az adatszolgáltatást a Szomhulltól

Taoufik Roland az adatok elkésett közlését „nagyarányú fluktuációval” indokolta. Az üzleti tervben valóban szerepel, hogy az év közepén felmondott egy munkatársuk, a helyére azonban felvettek egy négyórás alkalmazottat.

Ennél is fontosabb azonban, hogy a Szomhulltól az NHKV felé történő adatközlést augusztusban átvette a SZOVA. Mint feljebb írtuk, az NHKV szerint azért fizetnek késve a Szomhullnak, mert késve kapják meg az elszámoláshoz szükséges adatokat.

Augusztustól ezt a feladatot a Szomhull helyett a SZOVA látja el.

A Szomhull 2019 óta görget maga előtt egy 500 milliós tagi kölcsönt, amit az önkormányzattól kaptak, és már háromszor hosszabbították meg a törlesztési határidőt. Az NHKV levele után megkerestük a szombathelyi városvezetést is, de nem kívántak reagálni.

Miért is kell a Szomhull?

A Szomhull Kft.-t egyébként annak idején a rezsicsökkentés miatt hozták létre. Az akkor meghozott törvények ugyanis előírták, hogy közszolgáltatást csak nonprofit cég végezhet. A hulladékszállítást ténylegesen végző SZOVA akkor forprofit, vagyis nyereségérdekelt cég volt.

Ezért hozták létre a SZOMHULL Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-t, amely feladata kimerült a papírmunkában, és abban, hogy a SZOVA helyett hivatalosan a Szomhull volt a közszolgáltató.

A papírmunka egyik, talán legfontosabb részét most átvette a SZOVA. És meg kell jegyeznünk, hogy ma már a SZOVA is nonprofit szervezet, tehát a törvények nem tiltják, hogy közszolgáltatási feladatot végezzen.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet