Mintegy féléves csúszással kapja meg a Szomhull a hulladékszállításért járó pénzt, és akkor sem az egészet

Az önkormányzati cég az 500 milliós kölcsön visszafizetésének a halasztását kérte.

Közel egy éves, 11 hónapos haladékot kért a Szomhull Kft. az önkormányzattól tavaly kapott 500 milliós hitel visszafizetésére - írja a csütörtöki közgyűlésre készült anyag. Az önkormányzati tulajdonú cég tavaly év végén kért és kapott félmilliárdos hitelt a várostól, azért, mert kintlévőségei őszre meghaladták a 800 millió forintot Szombathely költségvetése papíron jó, de az új vezetésnek gatyába kell ráznia a városi cégeket 2019. October 21. 13:00 .

Tavaly abban bíztak, hogy az állami kukaholding, a lakossági díjakat beszedő NKHV Zrt. kifizeti a hátralékot, ami abból ered, hogy a tényleges munkát végző önkormányzati cégeknek, így a Szomhull-nak is csak késve utal a befolyt lakossági befizetésekből az állami cég.

Hónapokat, olykor fél évet is kell várni az elvégzett munka ellenértékére
Bonyhádi Zoltán

A közgyűlési anyag szerint az NKHV most fizet 148 millió forintot, a tavaly harmadik negyedévben, azaz júliusban, augusztusban és szeptemberben elvégzett munkáért. A negyedik negyedéves elszámolás még folyamatban van - írják.

A Szomhull-nak nyújtott 500 milliós hitelt 2020 január végéig, azaz most péntekig kellene visszafizetni, a cég azt kéri az önkormányzattól, hogy a határidőt hosszabbítsák meg az év végéig, azaz 2020. december 31-ig. A cégnek egy hosszútávú, a hulladékgazdálkodásra vonatkozó stratégiai javaslatot is ki kellett volna dolgoznia a csütörtöki közgyűlésre, az ügyvezető jelezte, hogy az adatok hiányában ezt a javaslatot nem tudták elkészíteni.

A rezsicsökkentés jegyében hozták létre évekkel ezelőtt az állami NHKV Zrt.-t. Ez a cég szedi be a lakosságtól a hulladékszállítási díjakat, viszont a munkát ténylegesen elvégző, döntő többségében önkormányzati szolgáltatóknak csak a beszedett összeg egy részét utalják át, azt is késéssel.

De az NHKV a kezdetektől anyagi gondokkal küzd. Az állam ugyan önti a közpénzből származó tízmilliárdokat a cégbe 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 , ennek ellenére az NHKV több hónapos, sokszor féléves csúszással fizet a helyi szolgáltatóknak. Igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 , jelenleg már a harmadik vezetése van a három éves vállalatnak.

A kukaholding nemrég a fővárosra is lecsapott A kukaholding a vidéki városok után Budapestre is lecsapott, Szombathelynek már félmilliárdjába került a működése 2020. January 13. 07:48 , az új, ellenzéki városvezetés azzal szembesült, hogy a fővárosi hulladékgazdálkodó sem kapja meg a munkájáért a teljes munkadíjat, és amit kap, azt is késve. Amíg fideszes vezetése volt a fővárosnak, ez a gond ott nem jelentkezett.

Szombathely közben több száz milliós hiánnyal küszködik Félmilliárd forinttal tartozik a tavalyi évre a kukaholding a Szomhullnak, újabb ígéretet kaptak 2019. May 04. 07:39 már két éve, ami az önkormányzat egyéb gazdálkodását és a terveit is veszélyezteti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet