Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem elég, hogy késnek a hulladékszállítási számlák, csak a régi módszerekkel lehet fizetni

A kukaholdingnak is nevezett NHKV Zrt. rendszere nem alkalmas a modern fizetési módok kezelésére.

Legutóbb néhány napja írtunk 15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek 2018. September 18. 14:55 az állami, központi hulladékgazdálkodóról, az NKHV Zrt-ről. Akkor derült ki, hogy a két éve a hulladékszállítás központosítására és a lakossági díjak befizetésére létrehozott állami cég 15 milliárd forintos adósságot halmozott fel, és folyamatosan állami, azaz közpénzből történő, milliárdos nagyságrendű támogatásokra szorul.

Késve érkezett számlák, egyösszegű fizetések

Arról is többször írtunk már Tönkreteszi a szombathelyi önkormányzati cégeket a rezsicsökkentésnek nevezett államosítás 2018. April 25. 07:03 , hogy a cég késve fizeti ki a hulladékszállítást ténylegesen elvégző cégeknek a szolgáltatási díjat. A SZOVA nemrég kapta meg a 2017-ben elvégzett munkája ellenértékének egy részét, augusztusban még 900 millió forint kintlévősége volt a városi cégnek az KHKV-nál.

A lakosságot ennél sokkal jobban érinti, hogy a hulladékszállítási számlákat is késve kapják. Vannak, akik 2017-ben egyáltalán nem kaptak számlát, az idén pedig egy összegben, rövid határidővel kellett befizetniük az egész éves hulladékszállítási díjat, ami sokak számára megterhelő.

Egy idős, egyedül élő olvasónk egy újabb problémára hívta fel a figyelmünket. Mint írta, korábban negyedévente, csoportos beszedési megbízással fizette a hulladékszállítási díjat. A pénzt automatikusan leemelték a számlájáról, amiről aztán postán értesítést kapott.

Nem tudják kezelni a csoportos beszedési megbízásokat

Most viszont nem tud ezzel a módszerrel fizetni. Azt írja, az NHKV-nál érdeklődésére azt mondták, rendszerük nem alkalmas a csoportos beszedés kezelésére. Most vagy elbandukol a postára, befizetni a sárga csekket, vagy a bankba, hogy elutalja a pénzt. A számítógépes utalást ő már nem fogja megtanulni, nincs is számítógépe, okostelefonja.

Olvasónk elmúlt 80 éves, mozgásszervi betegséggel küzd, komoly megterhelés számára a postára vagy a bankba elmenni.

Az NHKV-nek augusztus 16-án elküldtük az alábbi kérdéseket:

 • Tényleg nem lehet Önöknél a hulladékszállítási díjat csoportos beszedési megbízással fizetni?
 • Ha így van, miért nem, és tervezik-e a módszer bevezetését?
 • Milyen egyéb módon lehet kiegyenlíteni a számlát?
 • Hol tartanak most a tavaly megkésett számlák kiküldésével, és ha valakinek most túl nagy terhet jelentene az egyösszegű fizetés, kaphat-e részletfizetési lehetőséget?
 • Kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ.

  Az NHKV informatikai rendszerét egyébként Orbán Viktor kötélbarátjának, Garancsi Istvánnak az üzlettársa fejlesztette 2006-ban, több mint egymilliárd forintért.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet