Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek

Káosz van a központi hulladékgazdálkodónál, közben a szolgáltatást végző cégeknek, köztük a SZOVÁ-nak százmilliókkal tartozik az NHKV Zrt.

900 milliós hiányt hozott a SZOVÁ-nak a hulladékgazdálkodás központosítása - írtuk még a múlt héten 900 milliós hiányt hozott a SZOVÁ-nak a hulladékgazdálkodás központosítása 2018. September 12. 19:52 , a szombathelyi közgyűlés SZOVA beszámoló, költségvetés, Aranypatak-híd, útfelújítások, pályázatok 2018. September 13. 08:32 előtt. A hiány abból adódik, hogy a rezsicsökkentés jegyében tavalyelőtt létrehozott, állami központi hulladékgazdálkodó zrt. hatalmas csúszással fizeti ki a hulladékkezelést ténylegesen elvégző, alapjában önkormányzati cégeknek a szolgáltatás ellenértékét.

Bonyhádi Zoltán

Cikkünkben is írtuk, és a közgyűlésen is elhangzott, a SZOVA egyelőre kezelni tudja a helyzetet, egyéb bevételeiből pótolja a hiányt, a cég üzleti mérlege pozitív. Viszont, ha valamilyen okból erre már nem lesz képes a szombathelyi vagyongazdálkodó, illetve még hosszabb ideig kell várni a fizetségre, akkor komoly baj lehet, nem csak a SZOVÁ-nál, hanem a városi költségvetésben is.

Ehhez képest a kukaholdingnak is nevezett NKHV-nál hatalmas a káosz - írja a 24.hu . Olyan zűrös a helyzet, hogy a vállalat könyvvizsgálói nem vállalják névvel az előző évi mérlegbeszámolót.

A 24.hu információi szerint

nem egyszerűen többmilliárdos a hiány, de nem is tudják megmondani, hogy valójában mennyi, akár 7 és 15 milliárd forint között több szám is szóba jöhet.

A kukaholdingnál 110 milliárd forint a tervezett éves forgalom, ez azonban nem tud összejönni, mert két évvel az indulás után még mindig nem működik rendesen a rendszer legfontosabb eleme, a számlázást bonyolító szoftver. A rendszerproblémák miatt

 • még most is vannak 2017 első félévéből származó elmaradások,
 • néha százezres tételekben mennek ki hibás számlák,
 • az ügyfélszolgálat nem tudja megmondani a reklamáló kukatulajoknak, hogy mennyi az aktuális számlaállásuk.
 • Az NKMH-ba ugyanakkor ömlik az állami pénz. Az idén eddig 4,2 milliárd volt az állami támogatás, de már a jövő évi költségvetésbe is beterveztek 4 milliárdot. Az NHKV Mészáros Lőrinc bankjától, az MKB-tól is kapott hitelt, így forrásaink szerint jelenleg 45-50 milliárd forint az indulás óta beletolt külső forrás, amit kétséges, hogy valaha vissza tud fizetni - írja a 24.hu.

  Korábban nyereséges volt a hulladékgazdálkodás

  Meg kell jegeznünk, hogy egy olyan üzletágról van szó, ami az államosítás előtt haszonnal működött. Alapjában véve önkormányzati tulajdonú cégek végezték el a munkát, kezelték az összegyűjtött hulladékot, számláztak a lakosságnak. A bevételekből működtették a rendszert, és még fejleszteni is tudtak.

  Ehhez képest már az új rendszer tervezésekor Százmilliókba kerülhet Szombathelynek és nekünk a hulladékszállítás központosítása 2016. June 10. 14:03 világos volt, hogy nem működhet külső támogatások nélkül, a kormány a rezsicsökkentésre hivatkozva központosított, és hozta létre az NHKV-t. Sőt, utána fentről jövő utasítások alapján osztották újra a piacot, a SZOVA így veszítette el Hamis indokokkal zárták ki a szombathelyi városi cégeket a hulladékgazdálkodásból? 2017. February 28. 08:11 volt szolgáltatási területének jelentős részét.

  Az idén év elején látszott Közel egymilliárdos bevételkiesés a SZOVÁ-nál, csak Szombathelyen szállíthatja a cég a hulladékot 2018. January 25. 15:55 , hogy a szombathelyi cégnek százmilliós bevételkiesést okoz az NKHV rossz működése, áprilisra az is látszott, hogy ez a hiány megközelítheti az egymilliárd forintot Tönkreteszi a szombathelyi önkormányzati cégeket a rezsicsökkentésnek nevezett államosítás 2018. April 25. 07:03 .

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra