15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek

Káosz van a központi hulladékgazdálkodónál, közben a szolgáltatást végző cégeknek, köztük a SZOVÁ-nak százmilliókkal tartozik az NHKV Zrt.

900 milliós hiányt hozott a SZOVÁ-nak a hulladékgazdálkodás központosítása - írtuk még a múlt héten 900 milliós hiányt hozott a SZOVÁ-nak a hulladékgazdálkodás központosítása 2018. September 12. 19:52 , a szombathelyi közgyűlés SZOVA beszámoló, költségvetés, Aranypatak-híd, útfelújítások, pályázatok 2018. September 13. 08:32 előtt. A hiány abból adódik, hogy a rezsicsökkentés jegyében tavalyelőtt létrehozott, állami központi hulladékgazdálkodó zrt. hatalmas csúszással fizeti ki a hulladékkezelést ténylegesen elvégző, alapjában önkormányzati cégeknek a szolgáltatás ellenértékét.

Bonyhádi Zoltán

Cikkünkben is írtuk, és a közgyűlésen is elhangzott, a SZOVA egyelőre kezelni tudja a helyzetet, egyéb bevételeiből pótolja a hiányt, a cég üzleti mérlege pozitív. Viszont, ha valamilyen okból erre már nem lesz képes a szombathelyi vagyongazdálkodó, illetve még hosszabb ideig kell várni a fizetségre, akkor komoly baj lehet, nem csak a SZOVÁ-nál, hanem a városi költségvetésben is.

Ehhez képest a kukaholdingnak is nevezett NKHV-nál hatalmas a káosz - írja a 24.hu . Olyan zűrös a helyzet, hogy a vállalat könyvvizsgálói nem vállalják névvel az előző évi mérlegbeszámolót.

A 24.hu információi szerint

nem egyszerűen többmilliárdos a hiány, de nem is tudják megmondani, hogy valójában mennyi, akár 7 és 15 milliárd forint között több szám is szóba jöhet.

A kukaholdingnál 110 milliárd forint a tervezett éves forgalom, ez azonban nem tud összejönni, mert két évvel az indulás után még mindig nem működik rendesen a rendszer legfontosabb eleme, a számlázást bonyolító szoftver. A rendszerproblémák miatt

 • még most is vannak 2017 első félévéből származó elmaradások,
 • néha százezres tételekben mennek ki hibás számlák,
 • az ügyfélszolgálat nem tudja megmondani a reklamáló kukatulajoknak, hogy mennyi az aktuális számlaállásuk.
 • Az NKMH-ba ugyanakkor ömlik az állami pénz. Az idén eddig 4,2 milliárd volt az állami támogatás, de már a jövő évi költségvetésbe is beterveztek 4 milliárdot. Az NHKV Mészáros Lőrinc bankjától, az MKB-tól is kapott hitelt, így forrásaink szerint jelenleg 45-50 milliárd forint az indulás óta beletolt külső forrás, amit kétséges, hogy valaha vissza tud fizetni - írja a 24.hu.

  Korábban nyereséges volt a hulladékgazdálkodás

  Meg kell jegeznünk, hogy egy olyan üzletágról van szó, ami az államosítás előtt haszonnal működött. Alapjában véve önkormányzati tulajdonú cégek végezték el a munkát, kezelték az összegyűjtött hulladékot, számláztak a lakosságnak. A bevételekből működtették a rendszert, és még fejleszteni is tudtak.

  Ehhez képest már az új rendszer tervezésekor Százmilliókba kerülhet Szombathelynek és nekünk a hulladékszállítás központosítása 2016. June 10. 14:03 világos volt, hogy nem működhet külső támogatások nélkül, a kormány a rezsicsökkentésre hivatkozva központosított, és hozta létre az NHKV-t. Sőt, utána fentről jövő utasítások alapján osztották újra a piacot, a SZOVA így veszítette el Hamis indokokkal zárták ki a szombathelyi városi cégeket a hulladékgazdálkodásból? 2017. February 28. 08:11 volt szolgáltatási területének jelentős részét.

  Az idén év elején látszott Közel egymilliárdos bevételkiesés a SZOVÁ-nál, csak Szombathelyen szállíthatja a cég a hulladékot 2018. January 25. 15:55 , hogy a szombathelyi cégnek százmilliós bevételkiesést okoz az NKHV rossz működése, áprilisra az is látszott, hogy ez a hiány megközelítheti az egymilliárd forintot Tönkreteszi a szombathelyi önkormányzati cégeket a rezsicsökkentésnek nevezett államosítás 2018. April 25. 07:03 .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet