Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ősztől a soproni STKH lesz a hivatalos hulladékkezelő Szombathelyen is

A szelektív hulladékszigetet nagy részét megszüntetik, és zsákos gyűjtést vezetnek be.

Tulajdonképpen bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott a soproni STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft. Szombathelyen, a megyeházán, ahol azt mondták el, hogyan tájékoztatták a változásokról a lakosságot, az önkormányzatokat, és mire kell még számítani. Arról, hogy hogyan is lett egy soproni cég Vas megyében közszolgáltató, februárban már írtunk Átverték a szombathelyi hulladékgazdálkodó céget? 2017. February 01. 14:38 , most alul, keretben foglaljuk össze röviden.

Mindent egységesíteni akarnak

Most annyit tudtunk meg, hogy a megyében négy helyen, Szombathelyen, Körmenden, Sárváron és Celldömölkön lesznek

fullos

ügyfélszolgálati irodák, azokban a városokban, településeken, ahol eddig is voltak irodák, hetente egy napra települnek majd ki.

Középen Kosztka László ügyvezető igazgató
Szilágyi József / telefonos fotó

Egységesíteni akarják az egész hulladékkezelést, odáig, hogy az önkormányzati rendeletek is egyformák legyenek, és ne legyen eltérés a településeknek nyújtott szolgáltatásokban sem. Ahogyan ez a célja a központi állami cégnek, a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-nek, és az is, hogy

olcsóbb, hatékonyabb és fenntartható legyen a hulladékkezelés

- mondta Kosztka László ügyvezető igazgató.

A Szomhullnak ősszel annyi

A cég egyébként alvállalkozókat foglalkoztat, éppúgy, mint a jelenlegi szombathelyi közszolgáltató, a Szomhull. A Szomhull a SZOVA-val dolgozik, a SZOVA gépeivel és alkalmazottaival.

Kérdésünkre azt is megtudtuk, hogy a Szomhull közszolgálati szerződése ősszel lejár, és habár nem mondták ki, egyértelmű, hogy a Szomhull helyét is a soproni cég veszi át. Az igazgató megerősítette azt az információnkat, hogy a szombathelyi önkormányzat jelenleg is egyeztet az állami, központi céggel és a soproni kft-vel is, a SZOVA-nak az az érdeke, hogy minél nagyobb területen legyen alvállalkozó, különben kihasználatlanok lesznek a kapacitásai, ami veszteséggel jár.

A tárgyalásokról Kosztka László igazgató annyit mondott, ők azt teszik, amire az állami központ utasítja őket.

Minél kevesebb szeletív sziget legyen

És, ha már illetékesekkel beszéltünk a hulladékkezelésről, megkérdeztük, mi a tervük a szelektív hulladékgyűjtőkről, amiket egyre több helyen illegális szemétlerakónak használnak. Az igazgató azt mondta, a cél, hogy minél több szigetet megszüntessenek, helyettük a házi szelektív gyűjtést akarják bevezetni, ami már a megye több városában működik. A lényege, hogy kérésre különböző színű zsákokat ad a szolgáltató, és a meghatározott színűbe kell gyűjteni az üveget, papírt, műanyag palackot, és ezeket a zsákokat havonta egyszer viszik el.

Illegális hulladállerakóvá válnak a szelektív szigetek
Szilágyi József (telefonos fotók)

A társasházaknál azonban ez nem megvalósítható, úgyhogy a lakótelepeken megmaradnak a szelektív hulladékgyűjtők - mondta az igazgató.

Előzmények

Január 3-án jött a hír 37 vasi településen a Müllex kukásautói járnak a SZOVA gépei helyett 2017. January 03. 16:19 , hogy 37 vasi településen a SZOVA kukásautói helyett a Müllex gépei gyűjtik a hulladékot. Korábban, az önkormányzatokkal kötött szerződés értelmében 44 vasi településen és Szombathelyen az önkormányzati tulajdonú Szomhull Kft. végezte el a hulladékszállítási, hulladékkezelési szolgáltatást, a valós munkát a gépekkel és munkaerővel rendelkező, szintén önkormányzati tulajdonú SZOVA végezte el.

Ezzel a Szomhull és a SZOVA nehéz helyzetbe került, hiszen kihasználatlan kapacitással rendelkeztek, álltak a gépek, és az embereknek sem volt elég munkájuk. Az ügy hátterét február elején világítottuk meg Átverték a szombathelyi hulladékgazdálkodó céget? 2017. February 01. 14:38 .

Sokkal kevesebb településen láthatunk SZOVA-s autókat
Bonyhádi Zoltán
A lényeg, hogy a közszolgáltatások államosítása után nagy, hulladékkezelő cégeket hottak létre, és Vas megyét a soproni STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft-t jelölte ki fővállalkozóként az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. Az állami cég aztán a rezsicsökkentés jegyében közölte a Szomhull-lal, hogy az eddig díjak helyett féláron kell elvégezniük a munkát.

A Szomhull ezt nem fogadta el, és közölte, hogy az említett 37 településen visszamondja a szolgáltatást. (Szombathelyt és azt a hét települést tartották meg, amelyeknek tulajdonrésze van a Szomhullban.) Abban bíztak, hogy a katasztrófavédelem intézkedik majd az ügyben, ahogyan azt az el nem látott közszolgáltatásoknál a törvény előírja. A katasztrófavédelemmel pedig meg lehet egyezni olyan árban, ami rentábilissé teszi a szolgáltatást.

A soproni STKH azonban a Müllexet bízta meg a munkával, a körmendi székhelyű és zalagerszegi tulajdonú cég így megkapta a megye nagyobbik részét. A szombathelyi városvezetés azóta próbál megegyezni a hulladékszállítást koordináló Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-vel, illetve a közszolgáltatói jogokat birtokló STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft-val. Információink szerint július 25-én lesz az egyeztetések újabb fordulója.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra