A pokol lángjai csaptak fel Vas és Veszprém megye határán

Két napig égett a kertai hulladéktelep, 50 tűzoltó harcolt a tűzzel.
"Ezt nem tudjátok elképzelni. Ezt látni kell.

Nézzétek meg, milyen az, amikor 50 tűzoltó küzd hőséggel, lángokkal, füsttel, bűzzel, fáradtsággal"

- írja Facebook-posztjában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Hulladéktűz Kertán
Forrás: Facebook / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A fotók Kertán készültek, ahol július 24-én, vasárnap este gyulladt ki 500 négyzetméteren ég a hulladék Kertán July 25. 08:39 a hulladékhasznosító üzem udvarán felhalmozott hulladék. Kerta Vas Veszprém megye határán, a 8-as főúttól északra fekvő település, mintegy 65 kilométerre van Szombathelytől, és ugyanannyira Veszprémtől, a Somló-hegy közelében.

A 8 méter magas lángok több mint 500 négyzetmétert borítottak be, a tűz átterjedt a közeli bozótosra, egy épületet és konténereket is veszélyeztettek. A helyszínre Ajkáról, Pápáról, Veszprémből, Keszthelyről, Sárvárról hivatásos, Kamondról hivatásos és önkéntes tűzoltók érkeztek, összesen 15 járművel.

Hulladéktűz Kertán
Forrás: Facebook / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A tűzoltók hat oldalról vízsugárral, és kéziszerszámokkal támadták a lángokat, munkájukat erőgép is segítette. Kerta településen július 25-én 9 órától tizenöt házban "elzárkóztatták" a lakókat, ezt délben feloldották.

Végül egy nappal később, 25-én, este háromnegyed nyolckor sikerült teljesen megszüntetni az izzásokat - írja a katasztrófavédelem.

A tűz ahol tud, terjed

A kertai tűzzel egy időben, vasárnap este Dunaújváros iparterületi, külső részén erdős terület gyulladt ki Három helyszínen küzdenek hulladék- és erdőtűzzel a tűzoltók July 25. 12:57 . A tűz még most is ég, eddig három hektár területen égett le az erdő, a lángok a száraz aljnövényzetet is elérték a nádas területen. A székesfehérvári hivatásos és a létesítményi tűzoltók mellett Paksról és Sárbogárdról is érkezett segítség.

A tűz után a kertai hulladéktelepen
Forrás: Facebook / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kiskunhalas határában csütörtökön gyulladt ki az erdő. Több mint száz tűzoltónak sikerült megfékeznie szombat estére a tüzet, de később is több helyen tapasztaltak újragyulladást. Hétfő estére sikerült teljesen elfojtani a tüzet.

Hétfő délután a Csongrád megyei Felgyő és Pálmonostora között gyulladt ki kommunális hulladék. A lángok egy közeli csarnokra is átterjedtek. A tűzhöz a csongrádi, a szentesi, a kunszentmártoni, a hódmezővásárhelyi és a kisteleki hivatásos tűzoltók vonultak ki. Jelenleg is kilenc tűzoltóegység dolgozik a tűz elfojtásán, munkájukat négy erőgép segíti.

Ez a négy tűzeset csak az utóbbi néhány nap termése. Az egész országban tűzgyújtási tilalom van, de a kánikula és a szárazság amúgy is gyulladásközeli állapotba hozza a hulladékot és az erdőket.

A tűz után a kertai hulladéktelepen
Forrás: Facebook / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Igaz, most, kedden délelőtt esett némi eső, és várhatóan a mai napon még több esik, de az aszályon és a szárazságon ez nem sokat segít, csak egy-két napos átmeneti enyhülést hoz.

Valószínűsíthető, hogy augusztus végéig kitart a 30 fok feletti kánikula, csak néha érkezik egy-két napos enyhülés. A met.hu aszálytérképe azt mutatja, az ország nagyobb részén nagyfokú vagy súlyos, az Őrségben, a Göcsejben enyhe, a Dunántúl nyugati és délnyugati részén közepes az aszály.

Forrás: met.hu

Ami azt is jelenti, hogy egy eldobott csikk, egy szikra is elég, hogy belobbanjon a tűz. És akkor olyan helyzettel kell szembenéznünk, mint ami cikkünk fotóin látható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló