Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hurrikánok után megérkeznek a csalók

Vannak, akik a hamis adománygyűjtésre, vannak, akik a biztosítási csalásra specializálódtak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alig vonult el az eddigi legpusztítóbb vihar, az Irma hurrikán, az amerikai kormány figyelmeztető emailek ezreit küldte szét, hogy a csalók megjelenésére figyelmeztessen - írta meg az Economist .

Régi és új trükkök

Nem csak az Irma után indultak be a csalók, korábban is sok példa volt erre. 2005-ben a Katrina hurrikán pusztítása után pár héten belül megjelent a semmiből 4000 új website, amelyek jelentős része a katasztrófa nevében akart pénzt szerezni. Már akkor sem volt nagy feladat létrehozni egy weboldalt, és ezt ki is használták a csalók.

A texasi hurrikán pusztítása
Northfoto

Azóta még könnyebb dolguk van, hiszen a közösségi oldalak rengeteg lehetőséget adnak a csalóknak. A kormány ezért azt kéri, hogy aki adományozni akar, gondosan ellenőrizze le az ehhez felkínálkozó szervezeteket.

A katasztrófákon meggazdagodni kívánók másik terepe a biztosítási csalás, és a segélyekkel trükközők. Nem is olyan régen ítéltek el egy georgiai férfit azért, mert azt állította, hogy elvesztette mindenét a louisana-i Katrina, a szintén louisana-i és texasi Rita, majd a floridai Wilma hurrikánokban, egyenként 30 ezer dollárt kaszálva ezzel.

Az Irma hurrikán pusztítása
Forrás: hvg.hu

A biztosítók tapasztalták azt is, hogy egyre többen hajtanak be az elárasztott területekre, hogy utána felvehessék az autójuk után járó kártérítést. A kormány becslése szerint ezzel a módszerrel a Katrina és Rita hurrikánok után kifizetett hatmilliárd dollárnyi segélyekből egymilliárd landolt csalóknál.

Hurrikán után Boka Raton városában

Az újjáépítéskor is komoly pénzek tűnnek el szinte nyomtalanul. Sok a házaló csaló, akik újjáépítési előleget szednek, míg mások mindent bejelentenek megsemmisültnek a biztosítók felé, majd nyugodtan továbbadják eBay-en és hasonló platformokon. Sőt, a tavalyi houstoni árvíz után összesen mintegy 10 ezer, a viharban állítólag megsemmisült autót raktak rendbe és adtak el viszonteladókon keresztül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokkoló

Hirdetés