Húsvéthétfőn, Szombathelyen szentelik püspökké Fekete Szabolcs Benedeket

A székesegyházban délután háromkor kezdődik az ünnepi szertartás. De mit kell tudni az új püspökről?

„Április 18-án szentelik püspökké Fekete Szabolcs Benedek atyát” – közölte lapunkkal a Szombathelyi Egyházmegye.

Az ünnepi szertartás 15 órakor kezdődik a szombathelyi székesegyházban, amire minden érdeklődőt várnak.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Ferenc pápa kinevezte az új szombathelyi segédpüspököt March 11. 17:44 , a pápa 2022. március 11-én Fekete Szabolcs Benedek atyát, a Szombathelyi Egyházmegye irodaigazgatóját, a szombathely-szőlősi Jézus Szíve Plébánia plébánosát basti-i címzetes püspökké és a Szombathelyi Egyházmegye segédpüspökévé nevezte ki.

Székely János szombathelyi püspök 2017-es beiktatása
Garai Antal Atom

Az egyházmegye tájékoztatása szerint a szertartás fontosabb mozzanatai a következők lesznek:

 • A bevonulás a Püspöki Palotából történik, a főkapun át a templom középső részén az oltárig. Ugyanígy a kivonulás is.
 • Az evangélium felolvasása után az oltárnál latinul, illetve attól jobbra az ambónál magyarul felolvassák a kinevező bullát.
 • Ezt követi bíboros prédikációja.
 • A prédikáció után Szabolcs atya lemegy az oltár lépcsője elé, ahol a Mindenszentek litániája ének alatt arccal földre borulva imádkozik.
 • Majd a felső lépcsőre térdel, ahol Bíboros atya és a többi püspökök kezüket fejére teszik, és itt mondják el a felszentelő imádságot.
 • Ezt követően Szabolcs atya és Bíboros atya visszamennek a püspöki székhez a szentélybe, ahol Szabolcs atya megkapja az evangéliumos könyvet, püspöki gyűrűt, pásztorbotot, püspöksüveget. Majd Szabolcs atya az oltárnál fogadja a püspökök köszöntését.
 • Ezt követően a szokott rend szerint folytatódik a szentmise.
 • Az áldozás után Szabolcs atya előbb a Szent Márton oltárnál, aztán a Brenner oltárnál imádkozik, majd a templom közepén végighalad és áldást oszt.
 • Ezt követően Brenner József atya köszönti, majd Szabolcs atya mond beszédet az oltártól.
 • Fekete Szabolcs Benedek

  Szombathelyi Egyházmegye

  "Fekete Szabolcs Benedek 1977. december 17-én született Kőszegen, a család 3. fiúgyermekeként. Kőszegszerdahelyen éltek, általános iskolai tanulmányait is ott végezte. 1992-ben nyert felvételt a Győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumba, és érettségi után rögtön jelentkezett a Szombathelyi Egyházmegye papnövendékei közé. Dr. Konkoly István megyéspüspök 1996. őszén Budapestre, a Központi Szemináriumba küldte, itt kezdte meg teológiai tanulmányait a PPKE Hittudományi Karán. 2002-ben a baccalaureátust szerzett, majd 2004-ben elnyerte a teológiai licenciátus fokozatát. 2002 és 2006 között Szentgotthárdon káplán, majd 2006 és 2009 között Csákánydoroszlón plébános lett. Az Őrségi Esperesi Kerület bizalmából 2008-től a kerületi esperesi teendőket is ellátta, és ebben az évben központi szolgálatot is kezdett Szombathelyen, mint püspöki irodaigazgató. 2009-től plébános lett a Szombathely-Szőllősi Jézus Szíve Plébánián, és oldallagosan 2013 és 2016 között a Szombathelyi Szent István Király Plébániát is ellátta. 2013-tól az Egyházmegyei Bíróság munkájában is részt vett, mint bírósági jegyző. 2019-től az eddigi megbízatásai mellett az egyházmegye családreferense is lett."

  Fekete Szabolcs Benedekről ezt Székely János szombathelyi megyéspüspök:

  "Fekete Szabolcs Benedek atyát mélyérzésű, tapintatos, szimpatikus egyénisége, tartalmas és mély prédikációi, hiteles papi élete, derűs, nyitott lelkülete miatt nagyon sokan szeretik, sokan kaptak és kapnak tőle iránymutatást és lelki táplálékot. Sokak lelki vezetője, sokak családi jó barátja, lelki támasza. A Szőllősi Plébánia az ő működése alatt Szombathely egyik legélőbb, legnépesebb közösségévé lett. Hálásak vagyunk azért, hogy Ferenc pápa az ő személyében jó pásztort ajándékozott Egyházmegyénknek, hogy az Egyházmegye vezetésében, a püspöki feladatok ellátásában segítségemre legyen."

  Fekete Szabolcs püspöki jelmondata:

  „Legeltesd bárányaimat!”

  (Jn 21,15)

  Forrás: Martinus.hu

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Ferenc pápa kinevezte az új szombathelyi segédpüspököt

  Fekete Szabolcs Benedek atyát jól ismerik Vas megyében.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet