Húsz éve nem volt ekkora sztrájk az iskolákban

Szombathelyen azok is tiltakoztak, akik egyébként nem tagjai egyik szakszervezetnek sem. Nagyon sok iskolában sztrájkoltak, mi a Nagy Lajos Gimnáziumba és a Paragvári Utcai Általános Iskolába néztünk be.

Valahogyan jelezni kellett, hogy változás szükséges

– a Nagy Lajos Gimnázium angoltanára és a helyi sztrájkbizottság vezetője, Bánhidi Zoltán, így foglalta össze, miért fontos szinte mindenkinek a mai pedagógussztrájk. Itt a tanári kar fele – 19 ember – nem vette fel a munkát reggel. Természetesen időben beértek az iskolába, de a napot a tanári szobában töltötték. Kellemes, már-már piknik hangulat fogadta stábunkat: az egyik oktató édesanyja még kockás kalácsot is hozott.

Sztrájk a Nagy Lajos Gimnáziumban
Sztrájkoló tanárok a Nagy Lajos Gimnáziumban
Mészáros Zsolt

A gyerekek egy része órán ült, hiszen a tanárok közül néhányan megtartották az óráikat. Az osztályokat összevonták, így szervezték meg a felügyeletet. A sztrájkról értesítették a szülőket is, akik közül jónéhányan úgy döntöttek, hogy ma nem küldik iskolába a gyerekeiket. Akiknek elmaradt az órájuk, azok a büfében vagy a nagyobb előadó termekben gyűltek össze. A folyosón találomra megállított végzősök lapunknak azt mondták, tisztában vannak azzal, hogy tanáraik miért sztrájkolnak. Szerintük a tanulók többsége támogatja a tiltakozást.

Jóval csendesebb volt a Paragvári Utcai Általános Iskola épülete ma reggel. Ott rendkívüli órarendet csináltak a mai napra, igyekeztek minél több órát megtartani összevont osztályokkal. Ami már csak azért is figyelemre méltó teljesítmény, mert reggel nyolckor a paragváris tanárok kétharmada kezdett sztrájkolni. A felsősök közül alig jöttek ma iskolába – mondta az iskolai sztrájkbizottság vezetője, Stefanicsné Bőhm Katalin.

Egész életemet a diákok tanításának szenteltem. Ön szerint milyen most a hangulatom?

Az arany okleveles magyartanárt elöntötték az érzelmek, miközben a sztrájkról beszélgettünk. Nyilvánvaló, hogy szívén viseli hivatását.

Tizenhárom éves gyerekek hetente 35 órát töltenek az iskolában, fél kettő előtt aligha jutnak el az ebédlőbe és akkor is sietve esznek, mert kezdődnek a délutáni óráik

– sorolta.

Minden nap mindenkinek tartunk testnevelés órát, de nézze meg a tornatermet! Teljesen leharcolt a hely, alig van használható eszköz, tönkre mennek a medicin labdák és a zsámolyok.

Sztrájk a Paragvári Utcai Általános Iskolában
Üres folyosók a Paragvári Utcai Általános Iskolában
Mészáros Zsolt

Vas megyében előzetesen 32 iskola és több mint ötszáz tanár jelezte, hogy csatlakozik a munkabeszüntetéshez. A pedagógusok ma azért sztrájkolnak, mert szeretnék, ha az oktatási kormányzat változtatna a körülményeken és az intézményi feltételeken: a diákok mellett a tanárok is leterheltek, azok oktatást segítő dolgozók bére vállalhatatlanul alacsony és úgy gondolják, hogy a tárgyalóasztalnál elért apró eredmények még egyáltalán nem oldották meg a KLIK működési problémáit.

Ön tanár? Te diák? Nem írat dolgozatot, nem írsz dolgozatot? Mi történik az iskola környékén, mi zajlik a tantermekben? Küldjön, illetve küldjél beszámolót akár képekkel együtt ide: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Nem maradtak egyedül a tanárok

Országszerte 25 ezer pedagógus nem vette fel a munkát ma reggel. Sok helyen vállaltak szolidaritást velük: hol kockákkal, hol leállással mutatták meg az emberek, hogy mellettük állnak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet