Húsz foknál egy kicsivel sem lehet több a tantermekben

Pedig egy miniszteri rendelet szerint a szellemi munkálnál 20-22 fokban határozzák meg a hideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletet.

Amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani, írja a Népszava Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszlevelére hivatkozva, amit az országos ügyekben rendszeresen feljelentést tévő és így ismertté vált Tényi István megkeresésére küldött.

A Belügyminisztérium korábban arra utasította a tankerületeket,

mérjék fel, hogy az iskolákban lehetőség van-e a gázról fatüzelésre történő átállásra, kályhák beszerzésére, ezután Tényi levélben fordult a közoktatással is foglalkozó Belügyminisztériumhoz, és rákérdezett, hogy most milyen mértékben kell a minimális szint – vagyis a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok – fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat.

Erre írta a köznevelési helyettes államtitkár, hogy "semmilyen mértékben" , mert a 20 Celsius-fokos hőmérséklet “kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani” . Ezt a minimális hőfokot a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet írja elő.

A Népszava felhívta a figyelmet, hogy a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet szerint a szellemi munkálnál 20-22 fokban határozzák meg a hideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletet.

Ráadásul Nagy Erzsébet szakszervezeti vezető szerint az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet minimálisnak tekinti a 20 fokot, tehát ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig így marad, rendkívüli szünetet kell elrendelni. Ezért “cinikus és rosszindulatú” állításnak nevezte, hogy a helyettes államtitkár a minimumot optimálisként kezeli.

A több hetes késéssel, július végén megjelent tanév rendje szerint ha valamilyen “elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges” , a köznevelésért felelős miniszter tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet