Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Húsz másodperc alatt kimutatja a koronavírust egy új teszt

Nemcsak gyors, olcsó is, tömegrendezvényeken is beválhat.

Izraeli tudósok egy olyan új koronavírus-tesztet kísérleteztek ki, amely a mintavétel után 20 másodperccel már kimutatja a fertőzés jelenlétét - írja a The Times of Israel .

Az új módszer gyorsaságát az adja, hogy nem kell hozzá labor és hosszú várakozási idő. Lényege, hogy a mintát egy olyan készülék vizsgálja meg, amely fény és mesterséges intelligencia segítségével világítja át a mintát, így 20 másodperc alatt képes kimutatni a fertőzöttséget. A mintavételhez pálcika sem kell, az öblögetett, majd kiköpött szájvizet vizsgálják.

A SpectraLIT névre keresztelt tesztet Jelenleg a világ 36 kórházában tesztelik, a jelenlegi eredmények szerint 95 százalékban ad pontos választ. Másik nagy előnye a gyorsaságán kívül, hogy olcsó: körülbelül 10 font, azaz kb 4250 forint darabja.

A tesztet gyártó céget már több futballcsapat is megkereste. Úgy vélik, hogy a tömegrendezvények esetében például nagyon hasznos lesz, mivel szinte azonnali eredményt hoz, és nagyon gyorsan lehet vele több ezer embert letesztelni.

Az EU orvosi eszközöket jóváhagyó testülete múlt szerdán meg is adta a zöld utat a tesztnek, így hamarosan megkezdhetik a használatát a kontinensen.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hírek

Tovább az oldalra