Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miért nem kaphat a 300 milliós kormánytámogatásból a Haladás futballcsapat?

Megnéztük a kormányhatározatot, a támogatói okiratot és a HVSE elszámolását.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tegnapi, látszólag a megegyezés esélyével zárult szurkolói fórum "Biztosan nem lesz olyan, hogy a Haladás nem játszhatja a hazai meccseit az új stadionban" October 14. 21:15 egyik fő témája a HVSE-nek adott, közel 300 millió forintos állami támogatás volt.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ezt a támogatást tavaly májusban jelentették be Két év alatt 600 millió forint közpénzt fordít a kormány a szombathelyi stadion üzemeltetésére 2019. May 01. 07:06 , azzal, hogy két éven keresztül, 2019-ben és 2020-ban évi 300 millió forinttal segíti a Haladás sportkomplexum működését a kormány.

Szurkolói fórum a Haladásról
Mészáros D. Zsolt

A tegnapi fórumon elhangzott, hogy ezt a pénzt a HVSE kapja, mivel velük kötött szerződést az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. ügyvezetője, Séllei Árpád többször is hangsúlyozta,. hogy szerintük ennek a pénznek egy része a Haladás Kft-t illetné meg, ebből kifizethetnék a bérleti díjat.

Sőt, az is elhangzott, hogy miért kell egyáltalán bérleti díjat fizetnie a Haladás Kft-nek, amikor a kormánytámogatás fedezi a sportkomplexum működésének költségeit.

Cikkünkben erre a két kérdésre keressük a választ.

Kormányhatározat és támogatói okirat

A 2019-ben kapott 300, pontosabban 297,8 milliós támogatásról 2019 április 30-án jelent meg a kormányhatározat, ami itt, a Magyar Közlöny aktuális számában elolvasható .

Emeljük ki határozat lényeges részét:

Részlet a 2019 májusi kormányhatározatból
Forrás: haladas.hu

Világosan látszik, hogy a kormányhatározat a sportkomplexum működéséhez adja a támogatást. A 3-as pontban viszont az is, hogy ezt a pénzt a HVSE részére kell kifizetni.

A Támogatói Okirat május 2-án született meg. Ebben már egyértelműen a HVSE-t jelölik meg támogatottként. De ez az okirat már lazábban fogalmaz.

Részlet a 2019-es támogatói okiratból
Forrás: haladas.hu

Itt már "a sportkomplexum működtetésével összefüggő feladatokról" , rövidebben szakmai feladatokról van szó. Amit akár úgy is érthetünk, hogy a HVSE-re bízták, mit tart szakmai feladatnak. A Támogatói Okirat itt megnézhető .

A HVSE 2020. január 29-én elkészítette a 2019-es évre kapott támogatás beszámolóját, ebből kiderül, mire fordították a közel 300 millió forintot.

Részlet a 2019-es támogatás elszámolásából
Forrás: haladas.hu

A részletből látszik, hogy a HVSE 118 milliót fizetett bérleti díjra és 118 milliót az "üzemeltetéssel kapcsolatos egyéb szolgáltatások vásárlására" .

Nagyon úgy tűnik, hogy a kormányhatározat és a Támogatói Okirat között némi ellentmondás van, de az tény, hogy az EMMI elfogadta a HVSE beszámolóját arról, hogy mire költötték a pénzt.

A szerdai fórumon az is elhangzott, hogy egyeztetni kell az idei 300 millió felhasználásról. A laza megfogalmazás miatt erre esély is lehet.

Mennyibe is kerül a sportkomplexum működtetése?

A fórumon azt is hangoztatták a szurkolók és a Haladás Kft., hogy miért kellene bérleti díjat fizetni, ha a kormánytámogatás 300 milliója fedezi a komplexum működési költségeit.

Papíron valóban, de a valóságban nem így van. És főleg nem így lesz. A szeptemberi közgyűlésen tárgyalták a Haladás Sportkomplexum fejlesztő Kft. (a komplexum üzemeltetője) üzleti tervét. A tavalyi évről szóló üzleti adatok között azonban érdekes dolgokat találhatunk. (Az üzleti terv itt megtekinthető .)

Az üzleti terv többek között ezt írja:

"Kijelenthető, hogy lényegében mindhárom szervezet az Önkormányzat és az állami finanszírozás köldökzsinórján van, Szombathely Megyei Jogú Város és az EMMI által a HVSE számára biztosított infrastruktúra működtetésére vonatkozó pénzügyi támogatása nélkül ellehetetlenülne a HVSE és az Üzemeltető is.

Másfelől a Labdarúgó Kft. jelenleg szintén működési és finanszírozási nehézségekkel küzd. Megállapítható, hogy az EMMI támogatása nélkül a HVSE is hasonló problémákkal szembesülne, amely a Komplexum üzemeltetését végleg ellehetetlenítené."

Kiss Tamás

Aztán:

"A bérleti díjak megállapítása az elmúlt években esetlegesek voltak, azok módszertana nem értelmezhető. Nincs hosszú távú koncepció a Bérlőkkel a fenntartásra vonatkozóan, holott a Komplexum az ő otthonuk. A HVSE számára a Komplexumban kell biztosítani a napi működést, hiszen a MÁV-tól így kapta meg az azóta lebontott stadiont és ingatlant a Város, az elkészült stadion pedig a szombathelyi és regionális futballéletért épült.

Nincs érdekközösség a HVSE, a Nonprofit Kft és a Labdarúgó Kft. között, miután pl. a bérleti díjak vonatkozásában nem képesek megegyezni, mert egyik fél szerint drága a bérleti díj, a másik fél szerint, az alapvető működőképességhez sem elegendő. Nyilván a két sportszervezet számára a minél alacsonyabb bérleti díj jelenleg a releváns, mert az így megnyert összegeket elkölthetik a napi működésükre, miután semmilyen formában nem érdekeltek abban, hogy a Komplexum bevételt termeljen.

Sem a Labdarúgó Kft., sem a HVSE - miután jogi értelemben önálló személyek, függetlenek a Komplexumtól - nem érdekeltek a hatékony és racionális működtetésben sem, számukra a minél kényelmesebb, a hatékonyságot és üzleti mentalitást teljesen nélkülöző hozzáállás nyert teret. Komoly kockázata van annak is, hogy könnyen előállhat az a helyzet, hogy a Város lenne kénytelen finanszírozni a teljes fenntartást."

A tavalyi évben a sportkomplexum anyagi költségei 214 milliót tettek ki, 2020-ra eredetileg 280 milliót terveztek, de a járvány miatti leállások következtében ezt lejjebb vitték 222 millióra. És ez csak az anyagi költség.

Lejár a garancia

Jövőre viszont lejár az ötéves garancia, 2021-től minden egyes javításért, beszerzésért fizetni kell. Ráadásul - mint az üzleti tervből kiderül - az éves amortizáció 2019-ben 614 millió forint vol, az idén 605 millió lesz.

Előzetes becslések szerint a sportkomplexum éves költsége 450-500 millió forint lesz, és jövőre már nem érkezik 300 milliós támogatás a kormánytól.

Az üzleti terv szerint minimum 120-200 millió forint üzemi eredményt kell kitermelni évente, hogy a finanszírozható legyen a működtetés. Az állandó bérleti díjakon kívül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés