Nem csak álom a feszes popsi

Harminc perc, izzadni sem kell, mégis képes hasunkat, popsinkat és combunkat a legjobb formába hozni. Kipróbáltuk a HYPOXI zsírégető-gépeit.

Elhatároztam, saját testemen tesztelem le, milyen is egy HYPOXI edzés. A módszerről előzetesen annyit hallottam, hogy 1997 óta létezik, és a lényege, hogy a problémás területeken ( „körtéknél”: a has, csípő, popsi és a comb, „almáknál”: a has és a derék) a vákuum segítségével jóval hatékonyabban tünteti el a zsírpárnákat és a narancsbőrt, méregtelenít, gyorsítja az anyagcserét, és a laza kötőszövetet is megerősíti. Pont, amire szükségem lenne… Szombathelyen ezzel a módszerrel egyedül a „HYPOXI Alakformáló Stúdióban” foglalkoznak, a Mátyás király utca 18-ban, egy a belvároshoz közeli, új építésű ház első emeleti szalonjában. Így őket kerestem fel.

Hypoxi
HYPOXI Alakformáló Stúdióban - folytatásért katt a galériára
Vágvölgyi Bálint

A szombathelyi HYPOXI Alakformáló Stúdióban

Mintha egy barátságos lakásba lépnénk, az előtérben kényelmes kanapé, pult főzősarokkal, ahol friss meleg teával kínálnak. Ami elsőre feltűnik, a szalon meleg színei, és az igényes környezet. Ha a futurisztikus edzőgépek nem állnának bent a szobákban, azt hihetnénk, hogy egy magánlakásban járunk. A HYPOXI edző az öltözőbe kísér, ahol utcai ruhámat melegítőre cserélem. Ami fontos – közli a stúdió vezetője, Óra Mónika – hogy vékony pamut melegítőben és pólóban álljunk neki az edzésnek.

Az első gépet, amibe belefekszem (egy derékig takaró vákuumkamrába épített szobabicikli), a has, a combok és a popsi formálására, feszesítésére kísérletezték ki. (Kifejezetten a körte alkatúaknak.) Első lépésként a derekamra egy gumiszerű lebernyeget (vákuum kötényt) kapok, majd az alsótestem a vákuum kamrába zárják, ahol aztán közepes tempóban biciklizhetek. A felsőtestem szabadon marad, akár olvashatnék is, merthogy az edzés maga egyáltalán nem megterhelő. Mellettem egy jelző-berendezés mutatja a pulzusomat, a combom hőmérsékletét… Míg tekerek, az edzővel beszélgetünk…

Hypoxi
Ilyen egy hightech szobabicikli
Vágvölgyi Bálint

- Miért épp a „HYPOXI”-val, mint edzésmódszerrel kezdtél el foglalkozni?

- Két évvel ezelőtt elmentem egy ilyen kezelésre Bécsben, ahol magamon is megtapasztaltam a HYPOXI áldásos hatásait, amit elsősorban nem is kilókban, hanem centiméterekben lehetett mérni. A HYPOXI-t, mint módszert Ausztriában fejlesztették ki, elsősorban nők számára, hogy a problémás testtájakon (comb, fenék, has, csípő) jelentkező túlsúlyt és a narancsbőrt megszüntessék. Mára a HYPOXI -tréningnek több változata létezik, ezek különböző problémákra fókuszáltan adnak megoldást.

- Elmagyaráznád, mi a „HYPOXI” lényege?

- Ez egy speciális, harminc perces mérsékelt zsírégető edzés. Mindenkinek – testalkatához mérten - személyre szabott tervet dolgozunk ki, ehhez maximálisan figyelembe vesszük a vendég életkorát, izomzatát, és a kötőszövetének és ereinek állapotát. Alap, ahhoz, hogy a módszer hatékonyságát megértsük, hogy például a körte alkatú hölgyeknél azért jelentkeznek a zsírpárnák épp a combokon, a popsin és deréktájon, mert ezek a testtájak kevésbé vannak vérrel ellátva. Ezen segít a módszer, ami felpezsdíti a problémás területek vérkeringését.

Biciklizés közben a gép a kamrából bizonyos időközönként kiszippantja a levegőt, így vákuum keletkezik, majd visszaengedi azt. A nyomásváltakozás a kerékpározással kombinálva a problémás területen serkenti a véráramot, serkentően hat az anyagcserére és a nyirokkeringésre. Javul a bőr felső- és alsóbb rétegeinek vérellátottsága, könnyebben bomlik és szállítódik el onnan a zsír. Ez eredményezi a célzott fogyást, hiszen a kívánt testrészeken teszi lehetővé a zsírégetést - a körfogat csökkenését.

- De miért kell fekvő helyzetben biciklizni?

- Így kíméljük a derekat és a gerincet, így tulajdonképpen bármilyen korú és túlsúlyos személyek is végezhetik az edzést az ízületeik nagyobb megterhelése nélkül.

- Miért hatékonyabb vákuumban, mint kint a szabadban tekerni?

- Mert hagyományos mozgásformáknál csak 20 perc folyamatos, intenzív mozgás után indul be a szervezetben a zsírégetés, ám itt, a vákuum hatására már a negyedik-ötödik perc környékén elindul, és a 30. perc környékén éri el a maximumát. Az edzés mérsékelt szinten tartásával érjük el, hogy izmaink elsődlegesen ne cukrot, hanem zsírt égessenek. A folyamat jól nyomon követhető a combra erősített hőmérő segítségével. Amennyiben az edzést a legmagasabb hőmérsékleten hagyjuk abba, további 6-8 órán keresztül magasabb szinten üzemel a zsíranyagcsere is.

- A vákuum nem teszi tönkre az ereket?

- A tartályban található alacsony, illetve magas nyomás nem káros a szervezetre, és egy egészséges embernek olyan megterhelést jelent, mint amely mintegy 2000 méteres tengerszint feletti magasságban éri a szervezetet. Ez a mérsékelt mozgás jótékony hatású, stimulálja az anyagcserét, a kötőszövet megerősödik, feszesebb lesz. A Hypoxi kipróbált, orvosi- és edzésmódszerekkel dolgozik, amelyeket folyamatosan továbbfejlesztenek.

Sörhasra is van megoldás –egy speciális futópadon

A vákuumkapszulából kiszállva újabb gépet tesztelünk, amelyet elsősorban a has és deréktáji zsírlerakódások kezelésére kísérleteztek ki (ez a HYPOXI Vacunaut). Egy búvárruhához hasonló kezeslábasba bújunk, amelybe – magyarázza a tréner – a vákuum kiegészítéseként buborékok vannak beépítve. Ezek a buborékok edzés közben kellemesen masszírozzák a kérdéses testterületet. Ebben a „búvárruhában” kell a futópadon, megfelelő pulzusszám mellett harminc percen át futni.

Hypoxi
A speciális futópadon
Vágvölgyi Bálint

- Kiknek ajánlható ez a gép?

- Alma-alkatú hölgyeknek és uraknak, akik elsősorban a hasukat szeretnék formásabbá tenni. A hatásmechanizmusát tekintve hasonlóan működik, mint az előző gép, csak itt a has-környéki zsírpárnák csökkentése a fő cél. A HYPOXI Vacunaut öltönyében – váltakozó magas és alacsony nyomást hoz létre a has bőrfelületén, ezzel jelentősen serkentve a has és a derék problémás területeit, szinte leolvasztja a zsírt a has és a csípő környékéről.

Relaxálás nyirokmasszázzsal

Egy csendes kis szobában újfent „búvárruhába” bújtatnak (vagyis vákuumöltönybe). Ebben a ruhában egy 20 perces nyirokmasszázst élvezhetek. A kezelés közben akár aludni is lehet. A gép ugyanis helyettünk dolgozik, a vákuumot és a masszázst együtt csinálja, olyan mintha négyszáz kis ujjacska masszírozná a testünket.

- Mire jó a nyirokmasszázs?

- Anyagcsere javító, bőrfeszesítő, bőrszépítő hatása van. Az edzőruha részét képező kamrák a problémás területek bőrére magas és alacsony nyomást gyakorolnak, melynek eredményeképpen az érintett kötőszövet enyhén megfeszül, majd összehúzódik. Kiváló kezelés a narancsbőr eltüntetésére!

Kombinált bérletben (alkatunktól függően a speciális biciklivel vagy a futópaddal kombinálva) ajánljuk, így még intenzívebb a zsírégetés.

Hypoxi
Lazítunk, s közben zsírt égetünk
Vágvölgyi Bálint

- Hány éves kortól alkalmazhatók a HYPOXI gépei?

- Már serdülőkortól, az első menstruáció után bátran jöhetnek a lányok.

- Vannak kizáró okok?

- Terhesség, szoptatás, szilikon implantátumok, gyulladt ér esetén például nem alkalmazható.

Amikor először látogat el hozzánk egy vendég, mindig állapotfelméréssel kezdünk. Kikérdezzük a fizikai állapotáról, jelenlegi és múltbéli betegségeiről, amelyeket a program meghatározásánál figyelembe kell venni. Elbeszélgetünk vele, mik a céljai, milyen eredményt szeretne elérni. Megmérjük a súlyát, méreteket veszünk a fontosabb testtájairól, hogy később is nyomon követhessük, miként változik, formálódik a teste. Ezt követően megvizsgáljuk, hogy milyen állapotú a bőre, izomzata és az erei. A fentieket mind figyelembe vesszük az edzésprogram meghatározásakor.

- Hány alkalom után érzékelhető a hatása?

-3- 4 alkalom után már érezhetően megváltozik a bőr szerkezete, egy kombinált bérlettel pedig hathatós eredményeket érhetünk el. Aki betartja az általunk javasolt diétát és megfogadja az életmódbeli tanácsokat, figyel a folyadékfogyasztására is, az már egy bérlet után (ez tíz alkalmat jelent) egy ruhamérettel kisebbet hordhat. Ugyanakkor tudni kell, minden test más, másként is reagál. Természetesen ezzel a kezeléssel párhuzamosan bármilyen típusú kardió edzés is végezhető, csak a HYPOXI-s napokon kell szünetet tartani.

Hypoxi
Mindez kellemes és otthonos környezetben
Vágvölgyi Bálint

- Tudsz konkrét eseteket is említeni, akiknél bejött a módszer?

- Egy férfi vendégünk például azzal keresett fel bennünket, hogy mielőtt nekiáll újra aktívan sportolni, szeretne formába jönni. Edzéseket vett nálunk, a futópadon, hogy „bejárassa” izmait és megszabaduljon a hasára lerakódott zsírpárnáktól. Már pár alkalom után látványos eredményt ért el mindkét cél tekintetében.
Egy hölgyvendégünk pedig már két bérlet után összesen (különböző testtájairól) 45 centimétert fogyott. Ez azért nem kevés.

- Tényleg mit szabad edzés előtt és utána enni és inni?

- Edzés után pár órán keresztül nem szabad tusolni, mert azzal megváltozik a testünk vérkeringése. Ezen okból enni sem tanácsos, ha ezt betartjuk, 6-8 óráig még tovább működik az edzés jótékony hatása. Javasoljuk, hogy HYPOXI-edzés előtt 1-4 órával fogyasszanak egy kis adagnyi, szénhidrátokat tartalmazó ételt. A tréning után inkább fehérjében gazdag ételek javasoltak.

Hypoxi Alakformálás – Karácsonyi akcióban

Ki ne hagyja, a szombathelyi HYPOXI Alakformáló Stúdióban most, karácsonyig 20%-kal olcsóbban válthat bérletet!
http://www.facebook.com/HypoxiAlakformaloStudio/info
Cím: 9700 Szombathely, Mátyás király utca 18. I/4., honlap: http://www.hypoximania.hu/
e-mail: studio_KUKAC_hypoximania_PONT_hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód