Idén is kapnak kompenzációt az önkormányzatok – Szombathely 3,41 milliárd forintot remél

Azt ígérik, júniusban és októberben érkezik a pénz.

Az önkormányzatok idén is számíthatnak kompenzációra az iparűzésiadó-bevételeik kiesése miatt, a kormány emellett fedezi a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével összefüggő többletterheiket, továbbá támogatja az energiahatékonysági beruházásaikat az energiaár-robbanás ellensúlyozására – mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere az MTI-nek kedden.

A kormánypárti politikus erről azt követően nyilatkozott, hogy a témában több megyei jogú város polgármesterével együtt tárgyalt Banai Péter Benővel, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárával.

Szita Károly közölte, a települések a tavalyival azonos rendszer szerint kapnak kompenzációt elmaradt iparűzésiadó-bevételeikkel összefüggésben, vagyis a 25 ezer lakosúnál kisebb települések a kieső összeg 100 százalékát kapják meg, a 25 ezer lakosúnál nagyobbakat az adóerő-képességük függvényében kompenzálják.

A pénz júniusban és októberben érkezik az önkormányzatok számlájára – tette hozzá.

Az MJVSZ elnöke szólt arról is, hogy az önkormányzatoknak nem keletkezik pluszterhe a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséből, annak fedezetét megkapják a kormánytól, amely teljes egészében biztosítja a kulturális szférát, azaz a könyvtárakat, múzeumokat, színházakat érintő béremelést is.

Szita Károly a kormány és az önkormányzatok számára egyaránt súlyos gondnak nevezte az energiaár-emelkedés hatását. Hangsúlyozta: a városvezetők és az államtitkár egyetértett abban, hogy az állam és az önkormányzatok közös érdeke a csökkentett lakossági energiaárak megőrzése.

Ettől még vannak áremelkedések, a „rezsicsökkentett ár” feletti árat is ki kell fizetni valakinek, de azok a települések, amelyek ezt nem tudják megoldani, egyedi kérelemmel fordulhatnak a kormányhoz – fogalmazott.

A Népszava egyébként éppen ma közölt cikket arról, hogy több tízmilliárd forinttal lesz szűkebb a kasszája 23 megyei jogú városnak a kormányzati megszorítások és a növekvő energiaárak miatt.

A lap több városnál is érdeklődött a kieső bevételekről, köztük Szombathelynél is. Itt a városvezetés 3,41 milliárd forintnyi állami kompenzációt remél. Az előzetes számítások alapján az iparűzési adó elvonása 1 milliárd, a gazdasági visszaesésből adódó iparűzésiadó-csökkenés pedig 1,5 milliárd lesz 2022-ben.

Az MJVSZ egyébként megpróbálta pontosan összesíteni a kieső összegeket, de mivel a települések nem azonos szempontrendszer alapján számoltak, így egyelőre nem tudni konkrét számokat. Szita Károly elnök azt mondta a lapnak, hogy „a megszorításoknak ugyan van érzékelhető előnye, tény az is, hogy az önkormányzatoknál ez az elvonás súlyos bevételkiesést okozott”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet