Idén nem egyszerű a karácsonyfabiznisz

Szombathelyi fenyőárusokat faggattunk az üzletről, amely érezhetően változóban van, sok minden ellenük dolgozik.

Megkérdeztük a karácsonyfaárusokat, milyen az idei forgalom, esetleg érezték-e a koronavírus hatásait. (Nem mellesleg pedig beszereztük saját fánkat is.)

Első utunk a Praktiker parkolójához vezetett, ahol már távolról kiszúrtuk, milyen formás kis fákból lehet válogatni. Forgács György és felesége, Forgács Györgyné Viola 10 éve foglalkozik fenyőfaárusítással a karácsonyi időszakban.

Széles mosollyal fogadtak, kikérdeztek, mi az elképzelésünk, és egyből találtak számunkra egy olyan fát, amibe beleszerethettünk. Csomagolás közben mesélnek a faárusítás rejtelmeiről.

Forgácsék keze alatt körülbelül 150 fa fordul meg évente

Elmondták, hogy egyre divatosabb a nordmann fenyő. Az idei szezonra alaposan felkészültek, felmérték az igényeket, és arra következtettek, hogy valószínűleg mérsékelt lesz a kereslet a nagyobb fák iránt, és inkább a kisebb, szimbolikus fák lesznek kelendők.

"Most a 2,5 méteresnél magasabbakból nem készültünk olyan nagy darabszámmal, de ami volt, azt elvitték, sőt, utána is keresgélték még az emberek" - meséli György.

Viola korábban egy négycsillagos szállodában reggeliztetett, ám a Covid miatt nem tud munkába állni. Nemrég helyezkedett el szobalányként. Új munkahelyén előre jelezte főnökeinek, hogy december 10-24-ig egyéb elfoglaltsága lesz, megy ki fát árulni.

Ki kell szolgálnom a vevőkörömet. Mindent együtt csináltunk a férjemmel, közösen építettük ezt fel. Nem egyszerű ez a szakma, nem egyszerű elérni, hogy amikor az emberek karácsonykor körbeülik a fát a családjukkal, azt mondják, hogy "ez az, pontosan erre vágytunk, jövőre is tőlük veszünk fát" - árulja el Viola.

Baráth Noémi/Telefonos fotó

Mindenféle fa van náluk, és úgy gondolják, az ő dolguk megtalálni azt, ami a vevők ízlésének megfelel. Vannak, akik a magas, tökéletes fákat keresik, míg mások a laza, bohém példányokra buknak. Rá kell tehát jönniük, kinek mi a különleges, és ahhoz képest kell megtalálniuk az ideális fát a kínálatban. Ehhez szükséges egyfajta érzékenység.

Egyre többen foglalkoznak ezzel az üzlettel, már udvarokban, házak előtt is találkozhatunk árusokkal és a meglévő helyekért is küzdeniük kell - tudtuk meg. Talán ennek tudható be, hogy idén némileg kisebb a forgalom, de elképzelhető, hogy a Covid is közrejátszik ebben.

Sárközi Adrián és csapata a Family Center előtt árul. Ők is tapasztalják a forgalom visszaesését

"Idén nyögvenyelősebb volt az árulás, nehezebben vitték a nagyobb fákat. Ez most lehet a vírus miatt is, de az tény, hogy idén nagyon sok volt az árus. Már a netről is lehet fát rendelni, és egyre többen döntenek a műfenyő mellett" - mondja.

Adriánék idén nagyobb forgalomra számítottak, hiszen az emberek nyaralni sem tudtak elmenni. Azt remélték, ez a malmukra hajtja majd a vizet, ám számításuk nem jött be. Korábban volt, hogy egy-egy fára licitáltak az emberek. Idén minden sokkal nyugalmasabb.

"Nálunk több száz fa forog, de még van 50-60 darabunk. Ha itt maradnak, akkor nem a szeméttelepre visszük őket, hanem rászoruló családoknak adjuk."

Baráth Noémi/Telefonos fotó

Azt is megtudtuk, komoly költségei vannak a helybérlésnek. A csapatnak közel 100 fát kell eladnia ahhoz, hogy nullára kijöjjenek, utána koncentrálhatnak csak a profitra.

"Mindenki azt hiszi, egyszerű ez a szakma, de nem. Befaragjuk és házhoz is szállítjuk a fákat. Arról se feledkezzünk meg, hogy ezek a fák tizenévesek, a nevelésük is komoly munka."

Adriánék is több mint 10 éve foglalkoznak fenyőfákkal, az év többi részében pedig vidámparkot üzemeltetnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság