Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Idén nem egyszerű a karácsonyfabiznisz

Szombathelyi fenyőárusokat faggattunk az üzletről, amely érezhetően változóban van, sok minden ellenük dolgozik.

Megkérdeztük a karácsonyfaárusokat, milyen az idei forgalom, esetleg érezték-e a koronavírus hatásait. (Nem mellesleg pedig beszereztük saját fánkat is.)

Első utunk a Praktiker parkolójához vezetett, ahol már távolról kiszúrtuk, milyen formás kis fákból lehet válogatni. Forgács György és felesége, Forgács Györgyné Viola 10 éve foglalkozik fenyőfaárusítással a karácsonyi időszakban.

Széles mosollyal fogadtak, kikérdeztek, mi az elképzelésünk, és egyből találtak számunkra egy olyan fát, amibe beleszerethettünk. Csomagolás közben mesélnek a faárusítás rejtelmeiről.

Forgácsék keze alatt körülbelül 150 fa fordul meg évente

Elmondták, hogy egyre divatosabb a nordmann fenyő. Az idei szezonra alaposan felkészültek, felmérték az igényeket, és arra következtettek, hogy valószínűleg mérsékelt lesz a kereslet a nagyobb fák iránt, és inkább a kisebb, szimbolikus fák lesznek kelendők.

"Most a 2,5 méteresnél magasabbakból nem készültünk olyan nagy darabszámmal, de ami volt, azt elvitték, sőt, utána is keresgélték még az emberek" - meséli György.

Viola korábban egy négycsillagos szállodában reggeliztetett, ám a Covid miatt nem tud munkába állni. Nemrég helyezkedett el szobalányként. Új munkahelyén előre jelezte főnökeinek, hogy december 10-24-ig egyéb elfoglaltsága lesz, megy ki fát árulni.

Ki kell szolgálnom a vevőkörömet. Mindent együtt csináltunk a férjemmel, közösen építettük ezt fel. Nem egyszerű ez a szakma, nem egyszerű elérni, hogy amikor az emberek karácsonykor körbeülik a fát a családjukkal, azt mondják, hogy "ez az, pontosan erre vágytunk, jövőre is tőlük veszünk fát" - árulja el Viola.

Baráth Noémi/Telefonos fotó

Mindenféle fa van náluk, és úgy gondolják, az ő dolguk megtalálni azt, ami a vevők ízlésének megfelel. Vannak, akik a magas, tökéletes fákat keresik, míg mások a laza, bohém példányokra buknak. Rá kell tehát jönniük, kinek mi a különleges, és ahhoz képest kell megtalálniuk az ideális fát a kínálatban. Ehhez szükséges egyfajta érzékenység.

Egyre többen foglalkoznak ezzel az üzlettel, már udvarokban, házak előtt is találkozhatunk árusokkal és a meglévő helyekért is küzdeniük kell - tudtuk meg. Talán ennek tudható be, hogy idén némileg kisebb a forgalom, de elképzelhető, hogy a Covid is közrejátszik ebben.

Sárközi Adrián és csapata a Family Center előtt árul. Ők is tapasztalják a forgalom visszaesését

"Idén nyögvenyelősebb volt az árulás, nehezebben vitték a nagyobb fákat. Ez most lehet a vírus miatt is, de az tény, hogy idén nagyon sok volt az árus. Már a netről is lehet fát rendelni, és egyre többen döntenek a műfenyő mellett" - mondja.

Adriánék idén nagyobb forgalomra számítottak, hiszen az emberek nyaralni sem tudtak elmenni. Azt remélték, ez a malmukra hajtja majd a vizet, ám számításuk nem jött be. Korábban volt, hogy egy-egy fára licitáltak az emberek. Idén minden sokkal nyugalmasabb.

"Nálunk több száz fa forog, de még van 50-60 darabunk. Ha itt maradnak, akkor nem a szeméttelepre visszük őket, hanem rászoruló családoknak adjuk."

Baráth Noémi/Telefonos fotó

Azt is megtudtuk, komoly költségei vannak a helybérlésnek. A csapatnak közel 100 fát kell eladnia ahhoz, hogy nullára kijöjjenek, utána koncentrálhatnak csak a profitra.

"Mindenki azt hiszi, egyszerű ez a szakma, de nem. Befaragjuk és házhoz is szállítjuk a fákat. Arról se feledkezzünk meg, hogy ezek a fák tizenévesek, a nevelésük is komoly munka."

Adriánék is több mint 10 éve foglalkoznak fenyőfákkal, az év többi részében pedig vidámparkot üzemeltetnek.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság