Igaz, hogy olcsóbb az osztrák Aldi és Lidl, mint a magyar?

Mert legendák keringenek, viszont itt van a kendőzetlen valóság.

A G7 folytatta a magyar és a külföldi diszkontok árainak összevetését, ami érdekes eredménnyel zárult az osztrák és a magyar árak viszonyában.

A portál újságírói összeállítottak egy saját, 42 elemből álló fogyasztói kosarat, amelynek elemeit minden hónapban megvásárolják Magyarországon és megnézik az árakat. Majd megpróbálják ezeket külföldön is beszerezni. Természetesen nem minden termék érhető el a határainkon kívül.

Most Béccsel vetették össze a hazai kínálatot és a következőket találták:

• Az Aldiban 29-ből hét termék olcsóbb mint itthon (liszt, olaj, vaj, paradicsom, banán, rizs és gouda sajt).

• A Lidlben 12 került kevesebbe (olaj, vaj, paradicsom, paprika, alma, banán, kávé, rizs, spagetti, vöröshagyma, gouda sajt és narancs).

• Ettől függetlenül a bevásárlás teljes összege magasabb mint itthon. A magyar Aldiban 9 588 forintot, Bécsben 12 404-et fizettek. A magyar Lidl 9 605 forintja helyett a Hoferben 11 994 forintnyi eurót hagytak.

• Ha az ember nem kifejezetten az olcsó termékekre vadászik, akkor 25-30 százalékkal is többet fizethet.

• A fejlett nyugati országokban az élelmiszerek belépő szintű kategóriája máshol van, mint Magyarországon. Nincs "22 forintos" zsömle és olcsó trappista.

• A próbavásárlás egy magyar medián fizetés 4,6 százalékát viszi el, az osztráknak viszont csak a 1,5 százalékát.

• A magyar állam tehát majdnem másfélszer több adót szed be mint az osztrák a vásárlások után – idézi a napi.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság