Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Így rendeződik át a világ 2050-re - Új nagyhatalmak nevével kell barátkoznunk

Az USA, Németország és Japán helyett mások mondják majd meg a tutifrankót. Meglepetések is vannak a listán.

Egy új év beköszönte mindig arra sarkall bennünket, hogy szemünket a jövőre vessük.

És vannak olyan helyzetek, amikor a közelebbi jövő nehezebben kiszámítható, mint a távolabbi.

Mert azt nem tudjuk például, hogyan alakul a koronavírus-járvány, milyen változásokat hoz a Brexit, vagy éppen ki nyeri majd meg 2022-es választásokat Magyarországon, viszont a világgazdaság mozgásai, nagy átrendeződései nagy eséllyel előreláthatók.

Legalábbis ez következik a BBC írásából , amely a PricewaterhouseCoopers (PwC) The World in 2050 (A világ 2050-ben) elemzése alapján arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan változnak az országok erőviszonyai az elkövetkezendő 30 évben.

Ezek szerint a világ egyik legnagyobb és leismertebb könyvvizsgáló cégének elemzői arra számítanak, hogy az elkövetkezendő évtizedekben tovább tart az általános növekedés, a világgazdaság 2050-ig duplájára bővül, miközben a bolygónk lakossága „csak” 25 százalékkal lesz több.

Mindez hatalmas változásokat hoz magával. Még ha pontosan nem is látjuk ezeket, a közgazdászok többsége egyetért abban, hogy az úgynevezett fejlődő országok lesznek a nagy nyertesek.

Az előrejelzések szerint az első hét gazdasági nagyhatalomból hat ezek közül kerül majd ki. A nyugatiak közül egyedüliként az USA lesz dobogós, de már csak a bronzéremre futja, miközben Németország és Japán látványosan hátrébb szorul.

Eközben olyan országok izmosodnak meg alaposan, mint a most relatíve kicsinek számító Nigéria (14.), Vietnám (19.) és a Fülöp-Szigetek (20.).

A BBC öt feltörekvő országot - és leendő gazdasági nagyhatalmat – emel ki példaként és tanulságként.

Kína

Valószínűleg senki nincs meglepve, hogy a félelmetes ázsiai behemót áll a lista élén. Kína vásárlóerő (PPP) tekintetében már most a világ legnagyobb gazdasága, de az elemzők szerint ez csak a szerény kezdet, a java ezután jön.

Az egész ország hihetetlen sebességgel változik, lakóparkok, hidak, autópályák és metróvonalak és metropoliszok bukkannak fel a semmiből.

Kanton, Kína - Már most beleszédülünk, és a java csak most jön
Józing Antal

A szédítő fejlődés újabb és újabb befektetőket vonz, akik aztán további üzemanyagot jelentenek a motornak és a megállíthatatlannak látszó növekedésnek.

És egyelőre senki nem tudja, hogy hol a vége, de talán nem árt elkezdeni a mandarin nyelvleckéket.

Lapunk cikksorozatban számolt be a kínai tapasztalatokról.

India

Az elemzők azzal számolnak, hogy a világ második legnépesebb állama a következő három évtizedben átlagosan 5 százalékkal nő évente, így 2030-ra már a világ második gazdasága lesz, maga mögé utasítva az Egyesült Államokat. Ekkor már India adja majd a világ GDP-jének a 15 százalékát.

A változás már most érzékelhető. Változóban az emberek életmódja, legyen az televíziózás, mobil-telefon használat, autózás vagy éppen a repülés terjedése.

Bármilyen hihetetlen, India beelőzi majd az USA-t
Pixabay.com

Még mindig nagyon sokan laknak a bádogvárosok szegénységben, és jócskán van még tennivaló az emberi jogok körül (lásd nők ellen elkövetett erőszak), de egyre több a gazdag háztartás is.

Indiáról tudni kell, hogy az államai nagyon különböznek egymástól nyelvi, vallási és kulturális szempontból is, de abban egységesek, hogy nem izgatják őket a nyugati sztenderdek. „Neked kell alkalmazkodnod Indiához, India nem fog alkalmazkodni hozzád” – fogalmazza meg az alapszabályt az egyik ott lakó.

Brazília

A PwC szerint a dél-amerikai nagytigris 30 év múlva beelőzi Japánt, Németországot és Oroszországot. Az elmúlt évtizedek fejlődése jórészt hatalmas természeti erőforrásoknak volt köszönhető, és kialakult egy hatalmas középosztály, ezzel együtt egy masszív nemzeti büszkeség is.

Az utóbbi években a korrupció és az infláció megakasztotta a – sokak szerint túl gyors – fejlődést, de a jövő ettől függetlenül fényesnek látszik.

Sao Paulo - Ha Brazíliára gondolunk, nem ilyesmi ugrik be elsőként. Egyelőre.
Pixabay.com

A növekedés mozgatórugója a bányászat, a mezőgazdaság és az ipar, miközben egyre nagyobb szerepet kapnak a szolgáltatások és a turizmus is.

A gazdaságra kedvezően hat az is, hogy a brazilok szeretik a hozzájuk érkező idegeneket.

Mexikó

2050-ban Mexikó a világ hetedik legnagyobb gazdasága lesz, megelőzve Japánt és Németországot. Habár voltak és vannak megtorpanások, az ország ipar- és exportvezérelt gazdasága nagyon masszívan növekedett az utóbbi időben.

Mexikóban már most kellemes az élet
Pixabay.com

Ahogy a legtöbb fejlődő országban, Mexikóban is nagyon barátságos árak vannak, így az itteni fizetések már most sokszor többet érnek, mint a drága nyugatiak, az egészségügyi ellátás és a közlekedés pedig olcsóbb, mint az USA-ban, Kanadában vagy Európa számos országában.

Az infrastruktúra és az úthálózat még nem az igazi, de a kormány hatalmas pénzeket szán erre a területre is.

Nigéria

Az elkövetkezendő évtizedekben Nigéria is nagyot ugrik előre, és a világ 14. legnagyobb gazdasága lesz, átlagos évi 4,2 százalékos növekedéssel – jósolják a szakemberek.

Habár a nyugat-afrikai ország folyamatosan küzd a korrupcióval, nagyon erős az ott lakók üzleti szelleme, így folyamatos a gazdasági fejlődés.

Egy globális felmérés szerint a nigériaiaknak több mint 30 százaléka vállalkozó vagy cégvezető-tulajdonos, ami az egyik legmagasabb arány a világon.

Nigéria alaposan felpörgött
Pixabay.com

Az ott lakók szerint valami hatalmas pezsgés van a levegőben, a lakók keményen és sokat dolgoznak, így az az általános érzés, hogy mindig történik valami.

Az ország számos problémával és hiánnyal küszködik, de sokszor még ezeket is maga javára fordítja, mint kiaknázatlan vállalkozási lehetőségeket.

Nemrég például mobil applikációt dobtak piacra, amely – hasonlóan az Uberhez – a motoros taxikat (okadas) lehet rendelni, nyomon követni és értékelni. Így ugrásszerűen javult a szolgáltatás, ami nem mellesleg az ország legnépszerűbb közlekedési formája.

A lakók optimistán tekintenek a jövőbe, de egyben tartanak a külföldi befektetőktől, mivel a történelem eddig ez sokszor csak a nyersanyagok és a természeti kincsek elkótyavetyélését jelentette.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság