Így szabaduljon meg elektromos hulladékától - Tudta, hogy vásárlási utalványt is kaphat értük?

Leteszteltük a rendszert: Szombathelyen leadtuk a régi kütyüinket, hogy elmesélhessük önöknek, hogyan megy ez a gyakorlatban.

Bár elvileg a csapból is az folyik, mit kezdjünk a régi tévéinkkel és a fiók mélyére száműzött Nokia-telefonunkkal, ám a gyakorlatban valójában nem tudjuk.

Hiába közli a Szomhull évről-évre, hogy lomtalanításkor nem viszik el az elektromos hulladékot, mindig vannak, akiknek ez elmegy a füle mellett, így aztán a takarítás után az utcák némelyikén posztapokaliptikus állapotok vannak, nyílt ajtajú hűtőszekrényekkel, vak televíziókészülékekkel és szomorú olvasólámpákkal.

Akik tudják, hogy nem ez a megoldás, azok sem biztosak benne, mit is kellene kezdeni ezekkel az eszközökkel, melyek hajlamosak felhalmozódni otthon, padláson, pincében, polcok mélyén.

Mi rászántunk némi időt és energiát, hogy utánanézzünk a problémának, és egyben Szombathelyen le is teszteltük a rendszert, nem kevés tanulsággal.

Az elmélet

Ha elektromos hulladék van otthon, több lehetőség közül választhatunk.

Felvehetjük a kapcsolatot egy magáncéggel, ami akár ingyen is elviszi a limlomokat. Ezzel a verzióval nem kívánunk foglalkozni, egyrészt helyben hirtelen nem is találtunk ilyen vállalkozást, másrészt más - itt most ki nem fejtett - kételyeink is vannak.

Viszonylag kényelmes megoldás, ha kivisszük elektromos szemetünket a Körmendi útra, ahol minden további nélkül elhelyezhetjük a Szomhull telepén. Igaz, ennek az a feltétele, hogy legyen egy szombathelyi lakcímkártyánk. A részletekről és a gyakorlatról később.

Ez volt az elektromos hulladékunk egy része. Ehhez még jött egy tévé, egy vetítő és néhány más apróság.
Józing Antal

Végül pedig ott vannak az elektronikus termékeket árusító boltok, amiknek - és ezt kevesen tudják - nemcsak kutya kötelességük visszavenni a régi masinát, de még fizetniük is kell valamit, pontosabban vásárlási utalványt adniuk.

Még mielőtt megrohanjuk a legközelebbi kiskereskedést egy zsáknyi elektromos szeméttel, azért gyorsan tegyük hozzá, hogy a rendszer alaposan szabályozott.

A visszavétel részleteit egy sok oldalas 2014-ös kormányrendelet szabályozza. Ennek a lényege, hogy az elektronikus terméket árusító üzletek csak olyan kategóriájú eszközöket kötelesek visszavenni, amiket maguk is árulnak. A vásárlási utalványnak nemcsak az értéke szabályozott, hanem felhasználási módja és időpontja is meglehetősen szigorú.

Ez azt jelenti, hogy az üzletek csak arra kötelezettek, hogy az utalványt még aznap váltsák be, és csak olyan termékbe számítják be, amit leadtunk. És az árak is nagyon nyomottak. Az érvényben lévő melléklet szerint egy leadott hűtőgépért 700, egy monitorért 500, egy vízmelegítőért 300 forintnyi utalvány jár, amit csak akkor és csak ott lehet ugyanarra elvásárolni. De ha tényleg cseréljük az eszközt, miért mondanánk le erről a lehetőségről?

Megkérdeztük az áruházakat

A fenti kormányrendelettel és a mindennapi gyakorlattal kapcsolatos kérdéseinket négy Szombathelyen működő, elektronikus termékeket is forgalmazó nagyáruháznak küldtük el, amelyek közül egyedül az Euronics nem válaszolt a kérdéseinkre.

A Lidl Magyarország azt közölte, hogy a cég

a hulladékká vált vagy használt elektronikus és elektromos berendezések visszavétele, átvétele, gyűjtése és kezelése kapcsán a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően jár el.

Erről külön tájékoztatót készítettek, amely a társaság honapján mindenki számára elérhető.

A Praktiker nemcsak betartja a kormányrendeletet - közölte lapunkkal a társaság - hanem rugalmasan kezeli azt, úgy, hogy az a vevők számára kedvezőbb legyen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az árengedmény összegét tartalmazó vásárlási utalvány nemcsak a leadás napján, hanem a kiállításától számított egy éven belül használható fel, ha valaki azonos kategóriájú terméket vásárol.

A MediaMarktnak tapasztalata hasonló a miénkhez, a vásárlók informáltságát firtató kérdésünkre ugyanis ezt közölték:

Tapasztalataink szerint viszonylag kevés vásárló tud az e-hulladék leadásának lehetőségéről, jóllehet erről már kommunikáltunk korábban, illetve az erre vonatkozó szabályzat a honlapunkon is elérhető. Sokan nem jelzik a vevőszolgálaton, hogy e-hulladékot adtak le.

Így néz ki a szombathelyi MediaMarkt gyűjtőkonténere belülről. Erre még visszatérünk.
Józing Antal

Ami az e-hulladék átvételét illeti, fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy

nem kell, hogy a leadott termék azonos legyen vagy annak márkája megegyezzen az általunk forgalmazottakéval, elég ha jellegében és funkciójában azonos. Egy kizárólag kávégépeket forgalmazó kereskedő például nem köteles használt hűtőszekrényeket visszavenni, de bármilyen, a jogszabálynak megfelelő használt kávégépet igen.

A MediaMarktban – a jogszabály alapján – az árengedmény kizárólag csak a használt elektromos, elektronikus berendezés átadásának napján és helyszínén történő új elektromos, elektronikus berendezés vásárlása esetén használható fel, az árengedmény mértéke az új berendezés fogyasztói vételárának maximum 10%-a és a kormányrendelet által vámtarifaszámonként meghatározott összeg lehet, illetve egy darab átadott e-hulladék után csak egy darab új elektromos, elektronikus berendezés vásárlásához használható fel a kedvezmény.

A fentiek alapján és tapasztalatunk szerint viszont nem mindenhol teljes körű a tájékoztatás az áruházakban.

Leteszteltük a MediaMarkt e-hulladék átvételét

Hétköznap 10-kor nyit a szombathelyi MediaMarkt, mi pedig fél 10-re vagyunk ott a pakkunkkal, és kicsit magunkon bosszankodunk, hogy miért is nem néztük meg előtte a nyitva tartást. Aztán az is kiderül, felesleges volt végigvárni ezt a fél órát, mert az elektromos hulladékokat hátul a raktárnál kell leadni.

Ezt már a vevőszolgálatos hölgy mondja, aki segítőkész, de azt kérdezés nélkül hozzáteszi: az áruház nem fizet az e-hulladékért. Ez ugyan igaz, de azt nem fűzi hozzá, hogy vásárlási kupont kaphatunk.

Igaz, mi sem erőltetjük, így átmegyünk az áruház hátuljához.

Mivel nem világos, hogyan működik a rendszer, és feliratot sem látunk, becsengetünk a raktárba. Egy férfi bukkan fel, aki csak annyit kérdez, hogy mekkora mennyiséget hoztunk, s mikor mondjuk, hogy csak egy jó szatyornyi háztartási eszközről van szó, rábólint és rámutat az egyik nagy konténer nyitva lévő ajtajára:

oda csak tegyenek le mindent.

Ezt a konténert keressük hátul a raktárnál! Figyelem, nincs kiírva rá semmi.
Józing Antal

Bővebb felvilágosítást, vagy utalvány-felajánlást automatikusan ott sem kapunk, azonban gyorsan és flottul megszabadulunk a dolgainktól, és azon sem akadékoskodnak, hogy nem veszik át a régi vetítőgépet, merthogy ilyent nem árulnak.

A konténer egyébként leginkább tévékkel, mikrókkal, hűtőkkel és hasonlókkal van tele, kisebb elektronikus szerkezetet alig látunk.

Lepakolunk mindent, és közben arra gondolunk, hogy ez remélhetően nem annak a jele, hogy a szombathelyiek egyszerűen kidobják a kisebb elektronikus szemetjüket, és csak azokat hozzák ide, amik nem férnek bele a kukába.

Amikor a MediaMarktot később arról kérdeztük, hogy a szombathelyi áruház vevőszolgálatán miért nem kaptunk utalványokat, a cég azt közölte, ilyen esetben a vevőszolgálatnak segítenie kell a vásárlót, hogy kiderüljön, az e-hulladékot leadó akar-e aznap új terméket vásárolni – hiszen a vásárlási utalvány csak ekkor jár. Ezért ezt a használt gépek visszavitelekor érdemes előre végiggondolni és az adott áruházban jelezni a vevőszolgálaton előre.

A MediaMarkt azt is jelezte megkeresésünkre, hogy dolgoznak azon, hogy minden esetben teljes körű tájékoztatást kapjanak a vásárlók.

Ezután elmentünk a Hulladékudvarhoz

A régi tévét és két autógumit a Körmendi úti hulladékudvarra tartogattunk. Ez utóbbiak nem elektromosak ugyan, de ha már arra jártunk, ezt is leteszteltük.

Bár az udvar igencsak hasznos a helyieknek, valamiért nincs bent a köztudatban.

Habár a cím a Körmendi úton van, valójában egy mellékutca végén található.

Ezt a táblát keressük. Ennek az utcának a legvégén van a Hulladékudvar.
Józing Antal

Készüljünk fel arra, hogy elkérik a lakcím-kártyánkat, merthogy itt csak a szombathelyi lakosok tudnak ingyenesen megszabadulni azoktól a dolgaiktól, amelyeket nem visz el a szemetes, és amelyek az utca szélén maradnának lomtalanításkor.

A lakcímkártya mellett felírják a rendszámot és lemérik az autót ki- és befelé is. A portán lévő hölgy elmondja, hova tegyük le a számítógépet és hova a gumikat.

Nagyjából három perc alatt végzünk is ezzel, és ebben benne van az is, hogy rácsodálkozunk a telepre.

Nem volt egyedül régi tévénk.
Józing Antal

Még kifelé megkérdezzük, hogy hány gumit hozhatunk egy évben. Azt a választ kapjuk, hogy akár naponta hozhatunk ennyit.

A hulladékudvar tényleg válasz a sok kérdésre. A honlapon ugyanis ez olvasható:

Telepünkön egy szombathelyi hulladék kibocsátó évente 3 alkalommal építési törmeléket, illetve 3 alkalommal lim-lom hulladékot helyezhet el. Hulladék kibocsátó az a tulajdonos, illetve a vele egy háztartásban élők, akik hulladékszállítási közszolgáltatási jogviszonyban állnak a SZOMHULL Nonprofit Kft.-vel és ezt a telepi ügyintéző kérésére okirattal igazolni tudják. A napi egy alkalommal lerakható lim-lom hulladék mennyisége nem haladhatja meg az 1 m3-t, valamint az építési törmelék az 1 tonnát. A szombathelyi háztartásokban keletkező veszélyes hulladék (akkumulátorok, gumi, szárazelem), valamint az elektronikai hulladék háztartási mennyiségben, illetve a hasznosítható anyagok folyamatosan elhelyezhetők.

Nagy kár, hogy csak a megyeszékhelyen lakók tudják igénybe venni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos