Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Fidesz hiába tiltakozott, a szombathelyi közgyűlés migrációs bizottságot hoz létre

A letelepedési kötvényeseket és a külföldi munkavállalókat is vizsgálniuk kell.

Hiába tiltakozott a Fidesz, a szombathelyi közgyűlés új többsége ismételten megszavazta, hogy létrehozzanak egy ideiglenes bizottságot az illegális bevándorlás megakadályozására. Ismételten szavazták meg, azért, mert ezt már a március 13-i közgyűlésen megtették egyszer, de Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) visszaküldte újratárgyalásra a közgyűlésnek. Ezt azzal indokolta, hogy a döntés nem szolgálja Szombathely érdekeit.

A bizottság létrehozásának valószínűleg politikai indíttatása volt, az utóbbi közgyűléseken a Fidesz képviselői folyamatosan bevándorláspártinak nevezték az ellenzéki képviselőket, akik ezzel reagáltak. De közben kibővítették a bizottság hatáskörét, ami így érdemi munkát is végezhet.

A közgyűlési vitában a Fidesz azzal érvelt, hogy jelenleg nincs illegális bevándorlás, mert azt a kormány és a Puskás Tivadar vezette önkormányzat megakadályozta. Így szerintük nincs értelme a bizottságnak, ráadásul van egy bűnmegelőzési bizottsága a közgyűlésnek, aminek a dolga a város közbiztonsági helyzetének vizsgálata.

Kántás Zoltán lesz a bizottság elnöke
Nagy Jácint

Nemény András, az Éljen Szombathely-frakció vezetője viszont bejelentette, hogy a bizottságnak azt is vizsgálnia kell, vannak-e Szombathelyen olyanok, akik a letelepedési kötvénnyel jutottak tartózkodási engedéllyel, mivel kiderült, hogy a lehetőséggel bűnözők is éltek.

A frakcióvezető hozzátette, a városban élő külföldi munkavállalókra is kiterjedne a vizsgálat, pontosan azt sem tudni, hányan élnek Szombathelyen. A vendégmunkásokat Takátsné Tenki Mária (Fidesz) vette védelmébe, azt mondta, velük semmi probléma sincs, jobban bele kellene vonni őket a város életébe. Lendvai pedig azzal érvelt, hogy a külföldön munkavállalók segítik ki a Szombathelyen működő vállalkozásokat, amelyek nem találnak megfelelő munkaerőt.

A Sárváron élő ukrán vendégmunkásokról egyébként tavaly riportban számoltunk be , de azóta is sok negatív hír érkezett az ukránokról. Mosonmagyaróvárról Ukrán vendégmunkás csinálta a balhét Mosonmagyaróváron 2018. December 31. 07:51 , Sopronból Ingázók és vendégmunkások tartják ostrom alatt Sopront 2019. February 12. 21:37 , majd Sárvárról „Itt nem szeretnek minket” – ukránhelyzet van Sárváron 2019. February 26. 18:42 újra.

A szombathelyi bizottságban az ellenzék javaslata alapján fideszes többség lesz. Elnöknek Kántás Zoltánt (Fidesz) jelölték, tagoknak Lendvai Ferencet (Fidesz), Sátory Károlyt (Fidesz) Horváth Attilát (Éljen Szombathely) és Balassa Pétert (Jobbik).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra