Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A önkormányzat azt ígéri, hogy hamarosan felszámolják az összes szombathelyi illegális hulladéklerakót

Megkérdeztük, hogy nem szélmalomharc-e, amit a szemét ellen vívnak?

Újabb sajtótájékoztatót tartott az illegális hulladéklerakók témájában szerdán a szombathelyi önkormányzat. A helyszín a 87-es elkerülő börtön környéki szakasza, ahol a munkagépek és sárga mellényes dolgozók már gőzerővel pucolták az árkokat és a bozótost.

Még úgy is rengeteg a szemét, hogy ezen a területen már majdnem végeztek
Kiss Tamás

Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy a város tavaly év végén 20 millió forintot nyert el egy belügyminisztériumi pályázaton, amit az illegális hulladéklerakók feltérképezésére, felszámolására és a szemét kezelésére tudnak fordítani.

A pályázat keretében tizenegy olyan illegális hulladéklerakót sikerült felkutatni, ahová a lakók „üzemszerűen” hordják a szemetet. Február végéig az önkormányzat ezeket a lerakókat meg fogja szüntetni – hangzott el a tájékoztatón.

Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere
Kiss Tamás

„Amikor a szelektív szigetekhez vagy a kommunális edényekhez valaki leteszi a szemetét, azzal ugyanúgy illegális hulladékot képez. A mindannyiunk által befizetett adóból így plusz összeget kell ráfordítani ezek elszállítására és kezelésére” – mondta el az alpolgármester, aki ezért arra kéri Szombathely lakóit, hogy ha nagyobb mennyiség gyűlik össze, adják le a hulladékudvarban.

Horváth Soma hozzátette, hogy az önkormányzat egy másik pályázatot is megcélzott, melynek keretében térfigyelő kamerákat szeretnének kihelyezni a szelektív hulladékgyűjtőkhöz. Ennek a pályázatnak márciusban lesz meg az eredménye.

A sajtótájékoztatón megszólalt Taoufik Roland, a SZOMHULL Kft. ügyvezető igazgatója, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az illegális hulladéklerakók gyakran szántóföldek mellett alakulnak ki, így az eső a veszélyes anyagokat kioldja és belemossa a termőföldbe. Ezért mielőtt valaki kitenné a szemetét a bozótosba, gondoljon bele abba, hogy az az étel is onnan jön, amit majd megeszik.

Taoufik Roland, a SZOMHULL Kft. ügyvezető igazgatója
Kiss Tamás

Lapunk kérdésére, miszerint nem szélmalomharcot vív-e az önkormányzat az illegális hulladéklerakókkal szemben, Horváth Soma azt felelte, hogy ez a probléma sajnos mindig felüti a fejét, de az ilyen pályázatokkal, figyelemfelhívásokkal és szemléletformáló kampányokkal szép lassan el lehet érni eredményeket.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathely bekeményít az illegális hulladéklerakókkal szemben a Parkerdőben

A Parkerdőben két hét alatt tíz szemetelőt értek tetten a kihelyezett kamerák segítségével.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra