Szombathely bekeményít az illegális hulladéklerakókkal szemben a Parkerdőben

A Parkerdőben két hét alatt tíz szemetelőt értek tetten a kihelyezett kamerák segítségével.

Sajtótájékoztatót tartott ma délután az Erdei Iskola úti hulladéklerakó telep bejáratánál Németh Ákos tanácsnok, Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke és Ferenczi Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. elnöke.

A téma ismerős lehet, mivel júniusban Szombathelyen is egyre nagyobb probléma az agresszív koldulás és a dizájnerdrogok 2020. June 19. 14:57 Kelemen Krisztián és Nemény András már tartott egy sajtótájékoztatót, amin többek között az illegális hulladéklerakókkal szembeni határozott fellépésről is beszéltek, most pedig ezek a kijelentések nyertek megerősítést.

Németh Ákos, Kelemen Krisztián és Ferenczi Tamás
Kiss Tamás

Németh Ákos elmondta, hogy a kritikus pontokon térfigyelő kamerákat helyeztek el, melyeken keresztül egy gyorsreagálású egység figyeli a területet, és ha illegális szemetelőket látnak, azonnal lecsapnak rájuk.

És hogy működik ez a gyorsreagálású egység?

A kamerák élőképes közvetítését a közterületfelügyelet munkatársai figyelik, és ha azt látják, hogy valaki szemetet pakol az út szélére, azonnal jeleznek egy, a környéken állandóan jelen lévő járőrpárnak, ők pedig a helyszínre sietnek és fülön csípik a szemetelőt.

Kelemen Krisztián arról számolt be, hogy a kamerák beüzemelése utáni első két hétben tíz tettenérés történt, ebből hat embert feljelentettek, négyen pedig „megúszták” helyszíni bírsággal.

Egy tavalyi olvasói fotó a Parkerdőben uralkodó áldatlan állapotokról
Olvasó

A helyszíni bírság 5-től 50 ezer forintig terjed, a feljelentés akár 100 ezer forintjába is kerülhet a szemetelőnek, de ha a környezetet jelentősen károsító anyagot, vagy veszélyes hulladékot is találnak a csomagban, akár szabadságvesztést is kiszabhatnak rá – hangsúlyozta Kelemen Krisztián.

A tájékoztatón arról is szó volt, hogy az Erdei Iskola úti erdészeti utat, ami már-már legendásan szemetes, a nyár végén sorompóval elzárják a civil forgalom elől.

Németh Ákos aztán gyorsan azt is hozzá tette, hogy a vele majdnem párhuzamos önkormányzati fenntartású utat mostantól rendesen karbantartják, így a kiskerteket onnan is gond nélkül meg lehet majd közelíteni.

A közútkezelők feltöltik a gödröket a kiskertekhez vezető útszakaszon
Kiss Tamás

Az illegális hulladéklerakással szemben vívott küzdelem következő lépéseként az önkormányzat táblákat fog kihelyezni az Erdei Iskola út és a Jégpince út mentén, amik felhívják a figyelmet a közterületi kamerákra.

Az erdészet egyébként csak tavaly 600 ezer forintot költött szemétszedésre a Parkerdő területén. A szigorú szankciókra szükség van, de hosszú távon csakis a szemléletváltás lehet megoldás, mert ez már egy 50 éves probléma – zárta a tájékoztatót Ferenczi Tamás erdészeti igazgató.

Az önkormányzat létrehozta a koztisztasag_KUKAC_szombathely_PONT_hu e-mail címet, amire bárki írhat, ha Szombathely köztisztaságával kapcsolatban van észrevétele, jelentenivalója.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Szombathelyen is egyre nagyobb probléma az agresszív koldulás és a dizájnerdrogok

Többek közt ezekről, és az illegális hulladéklerakásról beszélt Nemény András a mai sajtótájékoztatón.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet