Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathely bekeményít az illegális hulladéklerakókkal szemben a Parkerdőben

A Parkerdőben két hét alatt tíz szemetelőt értek tetten a kihelyezett kamerák segítségével.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sajtótájékoztatót tartott ma délután az Erdei Iskola úti hulladéklerakó telep bejáratánál Németh Ákos tanácsnok, Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke és Ferenczi Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. elnöke.

A téma ismerős lehet, mivel júniusban Szombathelyen is egyre nagyobb probléma az agresszív koldulás és a dizájnerdrogok 2020. June 19. 14:57 Kelemen Krisztián és Nemény András már tartott egy sajtótájékoztatót, amin többek között az illegális hulladéklerakókkal szembeni határozott fellépésről is beszéltek, most pedig ezek a kijelentések nyertek megerősítést.

Németh Ákos, Kelemen Krisztián és Ferenczi Tamás
Kiss Tamás

Németh Ákos elmondta, hogy a kritikus pontokon térfigyelő kamerákat helyeztek el, melyeken keresztül egy gyorsreagálású egység figyeli a területet, és ha illegális szemetelőket látnak, azonnal lecsapnak rájuk.

És hogy működik ez a gyorsreagálású egység?

A kamerák élőképes közvetítését a közterületfelügyelet munkatársai figyelik, és ha azt látják, hogy valaki szemetet pakol az út szélére, azonnal jeleznek egy, a környéken állandóan jelen lévő járőrpárnak, ők pedig a helyszínre sietnek és fülön csípik a szemetelőt.

Kelemen Krisztián arról számolt be, hogy a kamerák beüzemelése utáni első két hétben tíz tettenérés történt, ebből hat embert feljelentettek, négyen pedig „megúszták” helyszíni bírsággal.

Egy tavalyi olvasói fotó a Parkerdőben uralkodó áldatlan állapotokról
Olvasó

A helyszíni bírság 5-től 50 ezer forintig terjed, a feljelentés akár 100 ezer forintjába is kerülhet a szemetelőnek, de ha a környezetet jelentősen károsító anyagot, vagy veszélyes hulladékot is találnak a csomagban, akár szabadságvesztést is kiszabhatnak rá – hangsúlyozta Kelemen Krisztián.

A tájékoztatón arról is szó volt, hogy az Erdei Iskola úti erdészeti utat, ami már-már legendásan szemetes, a nyár végén sorompóval elzárják a civil forgalom elől.

Németh Ákos aztán gyorsan azt is hozzá tette, hogy a vele majdnem párhuzamos önkormányzati fenntartású utat mostantól rendesen karbantartják, így a kiskerteket onnan is gond nélkül meg lehet majd közelíteni.

A közútkezelők feltöltik a gödröket a kiskertekhez vezető útszakaszon
Kiss Tamás

Az illegális hulladéklerakással szemben vívott küzdelem következő lépéseként az önkormányzat táblákat fog kihelyezni az Erdei Iskola út és a Jégpince út mentén, amik felhívják a figyelmet a közterületi kamerákra.

Az erdészet egyébként csak tavaly 600 ezer forintot költött szemétszedésre a Parkerdő területén. A szigorú szankciókra szükség van, de hosszú távon csakis a szemléletváltás lehet megoldás, mert ez már egy 50 éves probléma – zárta a tájékoztatót Ferenczi Tamás erdészeti igazgató.

Az önkormányzat létrehozta a koztisztasag@szombathely.hu e-mail címet, amire bárki írhat, ha Szombathely köztisztaságával kapcsolatban van észrevétele, jelentenivalója.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Szombathelyen is egyre nagyobb probléma az agresszív koldulás és a dizájnerdrogok

Többek közt ezekről, és az illegális hulladéklerakásról beszélt Nemény András a mai sajtótájékoztatón.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra